Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Butkevičius: su streikuojančiais mokytojais turi derėtis ministerija

Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad valstybės biudžetas dėl streikuojančių mokytojų reikalavimų nebus peržiūrimas, o dėl būdų juos finansuoti turi spręsti Švietimo ir mokslo ministerija.
Streikas Panevėžio mokyklose
Streikas Panevėžio mokyklose / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Jis taip pat teigia, kad informuos valdančiųjų partijų politinę tarybą dėl sumažėjusių pedagogų reikalavimų, tačiau sako abejojantis, ar koalicijos partneriai galės susirinkti šią savaitę.

„Kažin, ar pavyks sušaukti (šią savaitę) – dėl to, kad aš penktadienį būsiu Rygoje, Ministrų pirmininkų taryboje, o diena tada belieka viena, kuri irgi yra užimta“, – žurnalistams trečiadienį sakė premjeras.

Anot jo, už derybos su pedagogais turi atsakyti Švietimo ir mokslo ministerija, o ne Vyriausybės kanceliacija, kuriai derybose atstovauja vicekancleris Rimantas Vaitkus.

„Aš įpareigosiu, kad švietimo ir mokslo ministrė būtų atsakinga už derybas. R.Vaitkus yra pasiruošęs visada dalyvauti, bet tai nėra R.Vaitkaus kompetencijos klausimas“, – pabrėžė premjeras.

„Vis dėlto ministrė turi tarti lemiamą žodį, kaip jinai mato galimybes susitarti su profsąjungų vadovais, jinai turi numatyti, kokiais finansiniais šaltiniais papildomai bus finansuojamas darbo užmokestis. Tai yra jos pagrindinė funkcija“, – aiškino A.Butkevičius.

Nuo įspėjamųjų streikų pernai gruodį Vyriausybėje vykstančiose derybose Švietimo ir mokslo ministerijai iki šiol atstovavo viceministrė Genoveita Krasauskienė.

A.Butkevičius paragino profsąjungas pasitenkinti papildomais 5 mln. eurų mokytojų algoms nuo rugsėjo. Mokytojai reikalauja algų didinimui nuo rugsėjo skirti per 12 mln. eurų – tai jau sumažintas reikalavimas nuo anksčiau prašytos 18 mln. eurų sumos.

„Aš labai kviečiu švietimo darbuotojų profsąjungų lyderius, kad mes surastume bendrus sprendimus, kuriuos aš jau ir vakar išdėsčiau po politinės tarybos posėdžio – kad nuo šių metų rugsėjo 1 dienos atlyginimai didinami mokytojams papildomai skiriant 5 mln. eurų, o nuo ateinančių metų sausio 1 dienos skiriama 17 mln. eurų“, – kalbėjo A.Butkevičius.

Nuo pirmadienio streikuoja maždaug dešimtadalis mokyklų ir darželių.

Trečiadienį Vyriausybėje vykusios derybos baigėsi nesutarus dėl streiko nutraukimo. Jose pedagogai pristatė sumažintus savo reikalavimus – jie sutiktų, kad nuo rugsėjo mokytojų algoms būtų papildomai skiriama ne 18 mln. eurų, o per 12 mln. eurų.

Atlyginimai mokytojams pastarąjį kartą šiek tiek didinti nuo 2016 metų sausio.

Ministerijos skelbiamais Statistikos departamento duomenimis, vidutinis Lietuvos mokytojo atlyginimas, neatskaičius mokesčių, siekia 823,4 euro per mėnesį. Tačiau trečdalis mokytojų dirba nepilnu krūviu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius