Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Permainų vėjai Lietuvos studentijai: jos kišenės pilnės

Lietuvos studentų finansinė padėtis – viena prasčiausių Europos Sąjungoje (ES). Tačiau padvelkė permainų vėjai. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) jau pažadėjo ieškoti lėšų stipendijoms didinti. Šią savaitę tokį pažadą davė ir Vyriausybė.
Paulius Baltokas
Paulius Baltokas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Pasak Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidento Pauliaus Baltoko, tai, kad Lietuvos studentijos finansinė yra viena prasčiausių ES, patvirtina tiek Europos šalių studentų socialinės ir ekonominės padėties tyrimas „Eurostudent“, tiek Lietuvoje atliekamos studentų apklausos.

Mažesnes vidutines pajamas gauna tik Maltos studentai, o tuo tarpu Lietuvos studentų patiriamos išlaidos vienos didžiausių ES, – teigė P.Baltokas.

„Mažesnes vidutines pajamas gauna tik Maltos studentai, o tuo tarpu Lietuvos studentų patiriamos išlaidos vienos didžiausių ES. Pagrindiniai studento tikslai aukštojoje mokykloje yra įgyti žinių, praktinių įgūdžių ir siekti aukštų akademinių rezultatų, todėl finansinė studentų padėtis neturi būti kliūtis nurodytiems tikslams pasiekti“, – 15min.lt komentavo P.Baltokas.

Šią savaitę LSS ir Vyriausybė pasirašė ketinimų dėl valstybės paramos studentams skatinti didinimo protokolą. Dokumente numatyta, kad geriausiai besimokantys studentai turi būti skatinami vienodai, neatsižvelgiant į jų studijų finansavimo pobūdį. Tai reiškia, kad skatinami turi būti ne tik studentai, studijuojantys valstybės finansuojamose vietose, bet ir gerai besimokantys studentai, mokantys už studijas iš savo kišenės.

„Manome, kad sąlygų tarp valstybės finansuojamų ir nefinansuojamų studentų suvienodinimas aukštosiose mokyklose yra viena iš prioritetinių sričių, siekiant socialinės lygybės. Išties, matome didelę neteisybę, kai netgi prastesnius studijų rezultatus demonstruojantis, tačiau dėl gerai išlaikytų brandos egzaminų valstybės finansavimą gaunantis studentas gali džiaugtis ir skatinamąja stipendija, kai tuo metu studentas, pats mokantis už savo studijas ir siekiantis aukščiausių įvertinimų, tokios galimybės neturi“, – sakė LSS vadovas.

Pasak jo, siekiama, kad nevienodas studentų traktavimas, atsižvelgiant į studijų finansavimo šaltinį, kuo greičiau būtų panaikintas.

Studijuojant išlaikė tėvai

Mediciną Vilniaus universitete (VU) baigusi ir šiuo metu pagal specialybę dirbanti Ona 15min.lt teigė, kad paprastos skatinamosios stipendijos dydis universitete siekė 195 litus, padidintos – 325 Lt.

„Rodos, pirmuosiuose medicinos kursuose pavykdavo gauti paprastą, jei būdavai pirmame 50-uke, didesnę gaudavo pirmas dešimtukas“, – sakė Ona. Anot jos, penktame kurse finansavimas buvo apkarpytas taip, kad, berods, tik pirmas dešimtukas gaudavo mažesnes stipendijas ir pirmas trejetukas – didesnes.

„Suprantame, ką reiškia tokie pinigai“, – šypsojosi mergina. Pasak jos, medicinos studijas derinti su darbu galima tik vienu atveju – jei tau visiškai nusispjauti, kokiu specialistu tapsi.

„Turiu galvoje, jei tau nerūpi, ar būsi šeimos gydytojas, ar plastikos chirurgas. Kol aš baigiau medicinos studijas, buvau visiškai išlaikoma šeimos“, – savo patirtimi su 15min.lt dalijosi Ona.

Studentų padėties gerėjimo siekis įtvirtintas premjero parašu

Minint Tarptautinę studentų dieną šią savaitę pasirašytas istorinis ketinimų protokolas, kuriuo įsipareigojama iki 2018 m. didinti stipendijas ir finansavimą studentų bendrabučių renovacijai.

Ketinimų protokole pažadą dėl studentų padėties gerėjimo parašais įtvirtino LSS prezidentas P.Baltokas ir premjeras Algirdas Butkevičius. Suprasdamos tai, kad būtina gerinti studentų finansinę padėtį, Vyriausybė ir LSS prisiima atsakomybę ir sieks didinti motyvaciją studijuoti, užtikrinant valstybės teikiamą paramą, gerinant studentų skatinimą bei bendrabučių būklę.

Vyriausybė sieks, kad iki 2018 metų studentams skatinti skiriamos valstybės lėšos, palyginti su šiuo metu vienam studentui skiriama suma, pamažu didėtų iki 50 proc.

Vyriausybė sieks, kad iki 2018 metų studentams skatinti skiriamos valstybės lėšos, palyginti su šiuo metu vienam studentui skiriama suma, pamažu didėtų iki 50 proc. Ministras pirmininkas A.Butkevičius, sveikindamas studentus su Tarptautine studentų diena, pabrėžė dialogo tarp valstybės institucijų ir studentų svarbą. Anot jo, stipendijų didinimas, bendrabučių būklės gerinimas yra pirmieji žingsniai.

„Turime išlaikyti dialogą, rasti sprendimus naudingus studentams, bet kartu tie sprendimai turi būti įgyvendinami bei pasiekiami atsižvelgiant į valstybės finansus“, – sakė A.Butkevičius. Anot jo, iki 2018 m. didesnėms stipendijoms prireiks iki 8 mln. Litų.

Pažadėjo atrasti du papildomus milijonus

Panašūs pažadai nuskambėjo ir spalį vykusiame ŠMM vadovų ir LSS susitikime. Tąkart švietimo ir mokslo viceministras Rimantas Vaitkus pritarė studentų nuogąstavimams ir pažadėjo, kad ministerija dės pastangas biudžete rasti du papildomus milijonus studentams skatinti ir nuo 2015 m. pradėti laipsniškai didinti studentų skatinamąsias stipendijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius