Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmą kartą Lietuvoje – Europos architektūros studentų asamblėja

Šią vasarą Nida sulauks apie pusės tūkstančio jaunų gabių architektų bei pažangiausių architektūros studentų iš visos Europos. Pirmą kartą Lietuvos istorijoje organizuojama Europos architektūros studentų asamblėja (EASA) dviems savaitėms įsikurs bene unikaliausioje Lietuvos vietoje – Kuršių nerijoje.
Įvairių EASA renginių akimirkos
Įvairių EASA renginių akimirkos / Alexandros Kononchenko ir Ahmado El Mado nuotr.

EASA Europoje buvo pradėta organizuoti 1981 m. Tuomet du jauni ambicingi architektūros studentai Geoff Haslam ir Richard Murphy sumanė sukviesti visos Europos architektūros studentus į Angliją. Sulaukę palaikymo iš Karališkojo Britanijos architektų instituto (angl. RIBA) studentai išsiuntė pusšimtį laiškų į skirtingas Europos architektūros mokyklas su kvietimu 1981 m. vasarą susitikti Liveruplyje. Į kvietimą atsakė ir atvyko apie 200 žmonių.

Pirmosios asamblėjos tikslas buvo pasikeisti žiniomis apie skirtingas architektūros edukacijos praktikas visoje Europoje. Užmegzti ryšiai nenutrūko, renginys pamažu tapo kasmetiniu ir vyksta iki šių dienų.

Alexandros Kononchenko ir Ahmado El Mado nuotr./EASA pradininkai: Geoffas Haslamas ir Richardas Murphy
Alexandros Kononchenko ir Ahmado El Mado nuotr./EASA pradininkai: Geoffas Haslamas ir Richardas Murphy

Asamblėja šiandien – išaugusi ir moderni

EASA renginys per 35 metų istoriją sukūrė didelį architektūros studentų bei jaunų architektų tinklą Europoje. Asamblėja tapo didžiausiu tokio pobūdžio renginiu Senajame Žemyne, vienu didžiausių pasaulyje.

Kasmet apie 600 dalyvių dviems savaitėms susiburia į vieną vietą bei įgyvendina apie 30 įvairaus žanro bei mastelio kūrybinių dirbtuvių. Didžiausias dėmesys nukrypsta į konstrukcines kūrybines dirbtuves, kurių rezultatai ilgam pasilieka renginio vietoje. Be šių objektų, EASA metu būna sukuriami ir laikini fiziniai objektai – meninės instaliacijos, įvyksta kitų meno šakų – šokio, teatro, muzikos – kūrybinės dirbtuvės, diskusijos, mokymai. Renginio metu vyksta paskaitų ciklai, ekskursijos bei parodos.

Europos architektūros studentų asamblėja – tai didelį kūrybinį užtaisą turinti bendruomenė, kurios tikslas pagerinti miestų gyvenimą, suprasti vietos problematiką ir savo kompetencijos ribose pasiūlyti profesionalius sprendimus problemoms spręsti. EASA metu sukurti kūriniai ir įvykdytos intervencijos ne kartą nušviestos architektūros naujienose visame Pasaulyje.

Lietuvoje – pirmą kartą

Sprendimas suteikti Lietuvos komandai teisę rengti tokį renginį buvo duotas 2014 metais Berlyne vykusiame Asamblėjos atstovų suvažiavime. Konkurso metu pristatyta Nidos kandidatūra ir po nuožmių kelias dienas trukusių diskusijų Lietuva paskelbta EASA 2016 organizatore. Not Yet Decided (liet. nensupręsta) – tai artėjančio renginio tema, kviesianti diskutuoti apie sprendimo galią ir svarbą, apie Kuršių Nerijos unikalumą ir problematiką.

Renginys organizuojamas bendradarbiaujant su Neringos miesto savivaldybe, Kuršių nerijos nacionaliniu parku, Lietuvos aukštosiomis mokyklomis, Architektūros fondu, Kultūros rėmimo fondu, architektais, privačiomis ir viešomis įmonėmis bei institucijomis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius