Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prabangi puota – ne visų Ukmergės abiturientų kišenei: jos organizatorė užkūrė tikrą pirtį žurnalistei

Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijoje – pasiruošimo abiturientų išleistuvėms nuotaikos. Planuojama mokslų baigimą atšvęsti Taujėnų dvare. Tiesa, šventės laukimas malonus ne visiems. Kai kurie abiturientai sukilo prieš kosminę šventės kainą – jie vienas po kito ėmė rašyti 15min redakcijai, skųsdamiesi, kad tokia suma ne tik ne jų kišenei, bet ir sunkiai paaiškinama.
Taujėnų dvaras
Taujėnų dvaras / Miglės Džiaukštaitės nuotr.

Į redakciją kreipėsi vienas iš gimnazijos moksleivių, nenorėjęs, kad jo tapatybė būtų atskleista (redakcijai ji žinoma – 15min), manantis, kad išleistuvių kaina gerokai per didelė.

„Mano manymu, tai – bandymas išplauti pinigus arba išeikvoti juos nereikalingiems dalykams. Dauguma dvyliktokų skundžiasi dėl neįtikėtinos išleistuvių kainos, kuri yra nereali, tarsi gyventume šalyje, kurioje vidutinis atlyginimas siektų tūkstantį eurų“, – piktinosi abiturientas. Būsimo išleistuvininko teigimu, mokykloje yra apie šimtas dvyliktokų ir kiekvienas išleistuvėms turi atseikėti po 80 eurų. Už ką? – retoriškai klausia abiturientas.

15min skaitytojo nuotr./Kiek kainuos abiturientų išleistuvės Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijoje?
15min skaitytojo nuotr./Kiek kainuos abiturientų išleistuvės Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijoje?

Dovana mokyklai – 1000 eurų

Dvyliktokas, parašęs redakcijai ir pasidalinęs nuotrauka, kurioje surašytos būsimos išlaidos už laukiančią puotą, teigė norintis dėmesį atkreipti į keletą dalykų: „1. Už ką mokytojai po 200-250 eurų nuo klasės? 2. Už ką mokyklai nuo visų mokyklos mokinių 1000 eurų? Argi ne daugoka? 3. Floristas???? 4. Mokiniui oficialioji dalis, suskaičiavus pačiam visus punktus, išeina 32 eurai, o parašyta, jog iš viso 42 eurai???“ – nesupranta abiturientas.

Kitas moksleivis, kreipęsis į portalą, taip pat sakė norintis pasidalinti išleistuvių „kainynu“. „Štai kainos, už kurias mums išleistuves organizuoja turtingesniųjų mokinių tėveliai. Norint atsiimti atestatą ne mokykloje, o Kultūros namuose, turime sumokėti 50 eurų, tie, kurie niekur nedalyvaus, moka 25 eurus“, – dėstė abiturientas.

15min skaitytojo nuotr./Kiek kainuos abiturientų išleistuvės Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijoje?
15min skaitytojo nuotr./Kiek kainuos abiturientų išleistuvės Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijoje?

Jis svarstė, kaip gi turėtų jaustis neturtingų šeimų vaikai: „Juk čia dideli pinigai, o atestato atsiėmimas Kultūros namuose neturėtų tiek kainuoti, bet kadangi savo mylimiems vaikučiams samdo floristus, fotografus ir t.t, kiti turi mokėti irgi labai daug. Juk Kultūros namų nuoma valandai viso labo 60 Eur, maždaug 100-ui mokinių“, – laiške rašė vaikinas.

Direktoriaus pavaduotoja: mes jokių pinigų nerenkame

Susisiekus su Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Kolesnikoviene, ši 15min teigė, kad gimnazija organizuoja ir yra atsakinga už egzaminų organizavimą ir vykdymą, atestatų išrašymą ir sutikrinimą, atestatų išdavimo, oficialios dalies organizavimą. Tam esą jokie pinigai nėra renkami.

„Viskas, kas susiję su išleistuvių švente, – gimnazistų tėvų rankose. Apie tai jie neinformuoja gimnazijos administracijos ir mokytojų, kurie paprastai dalyvauja tik oficialiojoje dalyje“, – sakė R.Kolesnikovienė.

Kaltino neatėjusius į susirinkimą

Tėvų organizacinio komiteto atstovė Dalia Krivičienė, vos išgirdusi apie ką bus kalbama, pakeltu balsu klausė, kodėl išvis turi aiškintis žurnalistams. Tuomet kiek aprimusi teiravosi, kodėl redakcijai parašęs moksleivis nesikreipė tiesiogiai į ją ar kitus organizacinio komiteto narius.

„Yra vaikų, kurie net nenori atsiimti diplomo, nenori dalyvauti ir šventėje, jie tiesiog suinteresuoti kiršinti ir daryti nesąmones. Aš turiu omeny, kad kelia kažkokias intrigas mokykloje“, – savo situacijos versiją pateikė vieno iš abiturientų motina. Anot jos, susirinkime, kuriame buvo aptariami išleistuvių klausimai, esą pasirodė tik 12 tėvų. „Iš 200, na, tarkime, kažkuris vaikas galbūt vieną iš tėvų tik turi. Tai, tarkime, iš 150 tėvų sugebėjo į susirinkimus tris kviečiami ateiti 12 tėvų. Kaip galima surinkti tokiu būdu nuomones ir apsispręsti, kaip daryti?“ – klausė ji.

D.Krivičienė teigė, kad minėtame susirinkime dalyvavo ir moksleiviai, kurie išdėstė savo pageidavimus: „Buvo mintis užsakyti muzikantus dvynius, bet patys vaikai pasakė, kad tai yra per brangu.“ Minėtame susirinkime mokiniai ir tėvai esą sutarė, kad būtų gražu palikti mokyklai dovaną – surinkus grynuosius pervesti į sąskaitą.

Mes paskaičiavome, kad mokyklai pervesti 1000 eurų tiesiog smulkioms išlaidoms – tai tikrai nedidelė dovana, – teigė D.Krivičienė.

„Mes paskaičiavome, kad mokyklai pervesti 1000 eurų tiesiog smulkioms išlaidoms – tai tikrai nedidelė dovana. Taip buvo nuspręsta susirinkime. Kitas dalykas – mokytojams dovanėlės... Aš galėčiau jums smulkiai kiekvieną eurą ir kiekvieną centą išaiškinti“, – tęsė ji.

Nevaldė tono

Žurnalistei pasiteiravus, ar nebuvo galima atsisakyti bent jau tokių dalykų kaip floristas, jei kai kuriems moksleiviams ši suma yra per didelė, pašnekovė vėl įsiplieskė: „Jūs esat mūsų mokykloje? Dalyvaujat mūsų mokykloje išleistuvėse? Ar jūs esate paprasčiausiai žurnalistė? Tai kodėl aš turiu aiškinti, kur kainavo euras, kur du?“

Jos teigimu, iš minėtų 150 tėvų vos šešios motinos apsiėmė organizuoti šventę. „Renkame pinigus, vaikštome, aukojame savo laiką ir atsiranda tokių tėvų, kurie nė nesugeba per visus ketverius metus ateiti į susirinkimus ir rašo tokias nesąmones – tai yra taip žema ir žiauru“, – vėl ėmė šaukti moteris ir decibelai kilo vis labiau: „Aš esu durna, eilinį kartą nukenčiu vien dėl to, kad smulkiai išdėsčiau, kiek floristas, kiek stendas, kiek ten tas... Nes mes norėjome, kad mūsų vaikai turėtų šventę, pasirodo, kvailės mes esame – durnos, kvailės ir t.t.“

D.Krivičienė aiškino, kad savo sūnui įdavė lapą su išlaidomis, kuriame buvo padariusi klaidų. Šį lapą redakcijai, ko gero, ir siuntė keletas abiturientų.

Paklausta, kiek vis dėlto galiausiai turės mokėti dalyvaujantys tik oficialioje dalyje ir kiek teks pakrapštyti kišenes tiems, kurie dalyvaus visoje šventėje, pašnekovė vėl pratrūko: „Pasakykit jūs man, kodėl aš turiu jums šitą aiškinti!? Visą gyvenimą būdavo tos rinkliavos, visą gyvenimą būdavo vaikams organizuojamos išleistuvės. Nesuprantu, iš kur jūs čia iškėlėt kokį kriminalą? Kas čia negerai?“

Dar kiek paplyšavusi dėl to, kad piktintis išleistuvių kaina neva pradėta tik tada, kai belieka surengti tik pačią šventę, ji pasiūlė kiekvienam norinčiam kreiptis į ją asmeniškai – moteris žadėjo paaiškinti, kam skirtas kiekvienas centas.

„Suma buvo paskaičiuota šimtui vaikų, kad tai būtų su fejerverkais, su fakelais, kad tai būtų Taujėnų dvare. Gražiai“, – šventės viziją nušvietė ji.

Anot moters, kai vaikai pradeda kontroliuoti tėvų pinigus, tai esą yra žema: „Kai tėvai sutinka mokėti pinigus, o vaikai pradeda išsidirbinėti...“.

Oficiali dalis, jos preliminariais skaičiavimais, vis dėlto kainuos nuo 25 iki 30 Eur. Tie, kurie norės dalyvauti visoje šventėje, turės sukrapštyti maždaug 80 Eur. Tėvams, kurie dalyvaus šventėje, numatyta kitokia kaina. Jeigu įvykdžius visą šventės planą, liks nepanaudotų pinigų, ji žadėjo juos išdalinti – atiduoti pinigus mokėjusiems abiturientams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius