Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Praėjus vieniems studijų metams

Rinkdamiesi, kur stoti abiturientai susikuria savą viziją apie tai, kas laukia pasirinkus vieną ar kitą specialybę. Vis dėlto, ar visi lūkesčiai pasiteisina jau pravėrus universiteto duris? „15min“ pasidomėjo, kaip pirmuosius studijų metus vertina seniausio Lietuvoje ir gilias tradicijas puoselėjančio Vilniaus universiteto (VU) studentai.
Vilniaus universitetas
Vilniaus universitetas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Justina, studijuoja Kultūros vadybą

Asmeninio archyvo nuotr./Justina
Asmeninio archyvo nuotr./Justina

Į šią specialybę stojau, nes, mano nuomone, tai geras pasirinkimas aktyviems žmonėms. Kultūros vadyba nebuvo vienintelė specialybė, į kurią norėjau patekti, tačiau ji buvo pirmoji. Tikėjausi, kad įstojusi galėsiu realizuoti save, rasiu bendraminčių bei įgysiu naudingų žinių.

Labai džiaugiuosi, kad esu „savo vėžiose“. Kultūros vadybą studijuoti labai patinka, nes supa linksmi, veiklūs kurso draugai, paslaugūs bei draugiški dėstytojai. Studijuodama įgaunu ne tik teorinių, bet ir praktikoje naudingų žinių.

Artur, studijuoja anglų ir ispanų kalbas

Asmeninio archyvo nuotr./Artur
Asmeninio archyvo nuotr./Artur

Stojau (į šią specialybę – aut. past.), nes norėjau išmokti ispanų kalbą ir patobulinti anglų kalbos žinias. Iš pradžių ketinau rinktis specialybę, susijusią su istorija, nes tai vienas iš mano mėgstamiausių dalykų, tačiau pasirinkau anglų ir ispanų kalbas dėl patrauklesnės studijų eigos, dalykų ir darbo perspektyvų. Dabar daug laisviau kalbu angliškai ir palyginti neblogai ispaniškai. Juolab, kad iki UKI (Užsienio kalbų institutas – aut. past.) ispanų kalbos nesimokiau išvis. Sužinojau daug naujo apie Ispaniją, Lotynų Ameriką, tų kraštų žmones ir papročius. Nė kiek nesigailiu, kad čia įstojau, perstosiu tik tada, jeigu išmes!

Valdas, studijuoja fiziką

Tai nevienintelė studijų programa, į kurią norėjau patekti, tačiau ši tai buvo pati geidžiamiausia.

Asmeninio archyvo nuotr./Valdas
Asmeninio archyvo nuotr./Valdas

Man fizika yra įdomus mokslas, matau jame perspektyvą ateityje ir jaučiuosi pakankamai gabus, kad galėčiau ją studijuoti, nes mokslas išties nėra pats lengviausias. Iš studijų tikėjausi gilesnio supratimo apie tai, kas dedasi aplink mus gyvenime, ir įgauti kompetencijos, kad ateityje galėčiau dirbti mokslinį darbą.

Džiaugiuosi šiais metais universitete, juos vertinu teigiamai. Po truputį įgaunu žinių, pradedant nuo pagrindų, kurie, žinoma, yra lengviausi, palyginti su tolimesniais mokslais, kiek teko girdėti iš vyresniųjų. Nemokant to, ko mokoma pirmame kurse, negalima net pasvajoti apie tolimesnes studijas. Nieku gyvu neperstosiu kitur.

Inga, studijuoja molekulinę biologiją

Pirmiausiai sudomino šios specialybės studijų programos aprašas. Įtraukta daug biologijos mokslų krypčių, o tai mane visuomet traukė.

Asmeninio archyvo nuotr./Inga
Asmeninio archyvo nuotr./Inga

Vis dėlto tai nebuvo vienintelė specialybė, apie kurią galvojau. Rinkausi iš biomedicinos mokslų studijų programų. Lietuvoje jų pasirinkimas gana platus. Tai, kad įstojau būtent į šią specialybę lėmė mano surinktas stojamasis balas.

Įstojusi gavau tai, ko tikėjausi dar nagrinėdama studijų programos aprašą – intensyvias ir įdomias studijas, kurių metu nuobodu nebūna. Tai buvo metai naujo, kitokio gyvenimo. Buvo kiek sunkoka įsivažiuoti, tačiau dėstytojai padėjo, suprato mus. Esu patenkinta studijomis ir neketinu perstoti kitur. Po pirmo kurso galiu teigti, jog VU molekulinės biologijos studijų programa yra kokybiška ir verta dėmesio.

Sigutė, studijuoja teisę

Iš pradžių labai norėjau studijuoti politikos mokslus ir svarsčiau, ar verta pasirinkti teisę, tačiau vėliau supratau, kad, įgavusi teisinių žinių, laisvai galėsiu užsiimti ir politika, o baigusi politiką neturėsiu tokio plataus pasirinkimo.

Asmeninio archyvo nuotr./Sigutė
Asmeninio archyvo nuotr./Sigutė

Taigi mano stojimų sąraše aukščiau atsirado teisė. Stodama į šią specialybę nė kiek nebijojau tų žmonių, kurie sako, kad teisę baigusių ir taip gausu ir stoti į ją neverta. Praėjus beveik vieniems metams nuo stojimų tikrai nesigailiu ir net labai džiaugiuosi, kad čia įstojau. Per šiuos metus supratau, kas iš tikrųjų yra teisė, baigiu priprasti prie teisininkų kalbos ir jaučiuosi tikrai puikiai. Dabar neįsivaizduoju, kokį dar dalyką, kuris man taip patiktų, galėčiau studijuoti.

Agnė, studijuoja lietuvių filologiją ir reklamą

Kai tvirtai apsisprendžiau, kad noriu stoti čia (į lietuvių filologiją ir reklamą – aut. past.), sulaukiau daug skeptiškų nuomonių, tačiau joms nepasidaviau. Tai buvo mano tikslas, netgi svajonė ir ji išsipildė.

Asmeninio archyvo nuotr./Agnė
Asmeninio archyvo nuotr./Agnė

Ko tikėjausi? Įdomių paskaitų, gerų dėstytojų, mylinčių savo darbą, ir, žinoma, naujų draugų. Praėjus beveik metams galiu drąsiai teigti, kad visa tai gavau. Be abejo, yra dalykų, kuriuos šioje programoje būtina tobulinti. Vis dėlto galiu drąsiai teigti, jog pirmieji studijų metai, man kaip žmogui, kaip augančiai ir besivystančiai asmenybei, davė tikrai daug. Žinoma, pirmasis pusmetis buvo gana sunkus, bet dabar žvelgdama į buvusį laiką galiu pasakyti, kad tai vieni juokai ir iš to galiu suprasti, jog aš tobulėju. O tai juk ir yra svarbiausia. Be abejo, per pirmą pusmetį kankino abejonės: gal ne čia, gal reikėjo kitur stoti, gal reikėjo geriau pagalvoti... Tačiau šiandien džiaugiuosi, nes tikrai esu ten, kur ir noriu būti, esu savo kelyje. Manau, kad svarbiausia tvirtai žinoti, ko nori, ir siekti, nebijoti rizikuoti ir nepasiduoti.

Egidijus, studijuoja anglų ir rusų kalbas

Stojau į šią specialybę, nes VU jau nuo senų laikų garsėja savo kalbų mokykla.

Asmeninio archyvo nuotr./Egidijus
Asmeninio archyvo nuotr./Egidijus

Rusų ir anglų kalbos man artimos jau seniai. Didžiausią įtaką mano pasirinkimui padarė tai, kad tik ši studijų programa siūlė mokytis šias dvi kalbas vienodu lygiu. Kai pildžiau prašymą stoti į universitetą rašiau ir kitas specialybes, bet jos irgi buvo susijusios su kalbomis ir visos jos buvo tik atsarginiai variantai, jei manęs nepakviestų studijuoti anglų ir rusų kalbų.

Rusų kalbą šiek tiek mokėjau jau nuo vaikystės, bet buvau ją primiršęs, todėl norėjau susigrąžinti turėtas žinias, o anglų kalba yra svarbiausia pasaulyje, todėl, mano manymu, labai svarbu gerai ją mokėti. Šie metai buvo tiesiog nuostabūs. Dėstytojai labai gerai išmano savo dalykus ir yra visada pasiruošę padėti studentams tiek paskaitų metu, tiek ir po jų. Studijų lygis yra tikrai labai aukštas, judame į priekį dideliais žingsniais ir nesiruošiame sustoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius