Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras: mokslo metų ilginimo kritikai suprimityvina idėją

Kritikuojantieji Švietimo ir mokslo ministerijos siūlymą ilginti mokslo metus yra linkę suprimityvinti šią idėją, sako Vyriausybės vadovas Saulius Skvernelis.
Vilniuje – protesto akcija dėl ketinimų ilginti mokslo metus
Vilniuje – protesto akcija dėl ketinimų ilginti mokslo metus / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Anot jo, mokslo metų ilginimas nėra tikslas savaime. Ilginant mokslo metus būtų siekiama tolygiau paskirstyti mokymosi krūvius, sudarant galimybes daugiau laiko skirti praktiniam, patrauklesniam švietimui.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Kalbame apie situaciją, kurią turime mokyklose – pasiekimai prastėja, daugėja tokių, kurie nepasiekia net patenkinamo lygmens. (...) Turėdami praktiškai 39 savaičių programą, kurią suspaudžiame per 34 savaites tiek mokiniams, tiek moksleiviams.

Mes kalbame apie tolygesnį krūvio paskirstymą, kad mokiniams, būtų mažiau kenkiančio streso, mokytojams daugiau laiko išeiti programą, daugiau laiko edukacinei veiklai, praktiniam patraukliam, mokymui, kad būtų skirtas papildomas laikas sunkumų turintiems mokiniams. Tos visos priemonės susijusios su atstatymu mokslo metų trukmės, kuri kažkada anksčiau buvo Lietuvoje“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė S.Skvernelis.

Tuo metu prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė tvirtino, kad šalies vadovė kol kas nei pritaria, nei nepritaria mokslo metų ilginimui. Prezidentės manymu, mokslo metų ilginimas tėra instrumentas, kuris negali tapti tikslu.

„Turėtų būti kitas klausimas pirmiau keliamas – tai yra mokyklų programų revizija ir pasižiūrėta, koks mokymosi turinys mokykloje, ko reikia, ko nereikia, kas atitinka laikmetį, kas ne. Ir tuomet pamačius bendrą paletę, mokymo turinį, tuomet matytume, ar reikia tam turiniui įgyvendinti ilgesnių ar trumpesnių mokslo metų“, – Žinių radijui sakė M.Lingė.

Pirmadienį Vilniuje, prie Švietimo ir mokslo ministerijos, surengta protesto akcija dėl ketinimų ilginti mokslo metus. Šimtai mokinių ir dešimtys mokytojų priešpiet prie ministerijos išsakė savo nepritarimą mokslo metų ilginimui ir nužygiavo link Vyriausybės. Akciją organizavo Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga.

Mokslo metų ilginimo kritikai teigė, kad tai neturėtų būti prioritetinis darbas siekiant ugdymo kokybės.

Švietimo ir mokslo ministerija mokslo metų ilginimą nurodo tarp priemonių siekiant pagerinti mokinių pasiekimus. Švietimo ir mokslo ministrė J.Petrauskienė teigia, kad kol kas mokslo metus numatoma ilginti 10–15 dienų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius