-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Premjeras pripažįsta galimus nesklandumus įsigaliojus etatiniam mokytojų apmokėjimui

Premjeras Saulius Skvernelis pripažįsta, kad nuo rugsėjo įsigaliojus etatiniam mokytojų apmokėjimui, kai kuriose savivaldybėse gali kilti nesklandumų. Tačiau Vyriausybės vadovas priduria, kad tai gali lemti ne objektyvios priežastys, o politiniai rinkimų motyvai.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Be to, anot Vyriausybės vadovo, naujovėms priešinasi ir kai kurie kompetencijos stokojantys mokyklų vadovai.

„Tam tikro nerimo yra, kiekviena naujovė visuomet sulaukia tam tikro atmetimo, netikrumo ir net neabejoju, kad bus ir tam tikrų nesklandumų, ypač tose savivaldybėse, kur nusprendę šita mokytojų tema padaryti rinkiminę politiką. Bet Vyriausybė, Švietimo ir mokslo ministerija tai stebi ir tikiuosi suvaldysime tą situaciją“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė S.Skvernelis.

Pasak jo, „dauguma reformą supranta“, bet pastarieji keli konsultacijų su pedagogais mėnesiai parodė, jog tarp mokyklų vadovų esama akivaizdžiai stokojančiųjų kompetencijos.

„Dažnai labai tokios naujovės gąsdina, ir jei dar yra nekompetetingi mokyklų vadovai, o, deja, šie keli mėnesiai parodė, sunku konstatuoti tą klausimą, bet taip yra. Pagal jų klausimus, kurie atsiųsti ŠMM, atrodo, kaip žmogus apskritai galėjo ir gali vadovauti mokyklai. Dėl to tas netikrumas persiduoda ir mokytojams“, – kalbėjo ministras pirmininkas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mokykloje
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Mokykloje

Kai kuriose mokyklose, premjero teigimu, mokytojai dirbo ir be pareigybių aprašymo, ir be darbo sutarčių.

S.Skvernelis tikino, kad šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerija teikia visokeriopą pagalbą prie naujo apmokėjimo modelio prisitaikančioms mokykloms: „Yra nusamdyti konsultantai, nurodyti kontaktiniai telefonai, atmintinės, lentelės“.

Seimas vasaros pradžioje patvirtino naują etatinio mokytojų apmokėjimo modelį. Nuo rugsėjo pamokinį mokytojų apmokėjimą keis valandinis apmokėjimas per visus metus – mokytojo etatą sudarys 1512 valandų per metus. Mokytojo darbo laikas bus skirstomas į tris dalis: kontaktinės valandos, t.y. pamokos, pasirengimas joms bei darbas bendruomenei.

Švietimo ir mokslo ministerija teigia, kad etatinis mokytojų darbo apmokėjimas leis sureguliuoti pedagogų darbo krūvius ir atlyginti už visus darbus mokyklos bendruomenei. Numatyta, kad mokytojo etate darbas bendruomenei galės sudaryti iki pusės visų valandų skaičiaus per metus, pirmuosius dvejus darbo metus – iki 40 proc. visų valandų.

Nustatoma, kad mokytojų darbo laikas per savaitę yra 36 valandos, iš jų ne daugiau kaip 24 kontaktinės per savaitę privalomam dalykui (dalykams) mokyti.

Tačiau kritikai teigia, kad ši reforma skubota, jai nepasirengta. Vilniaus licėjaus direktorius Saulius Jurkevičius portalui 15min teigė, kad nuo rugsėjo įvedamas etatinis apmokėjimas – neapgalvotas, įvedamas chaotiškai.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Jurkevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Saulius Jurkevičius

S.Jurkevičius pasakojo, kad mokyklų vadovai dalija mokytojams valandas ir paaiškėja, kad nė vienas mokytojas neturi etato – 36 valandų per savaitę.

„Viskas orientuota į kvailybę ir neaišku, į ką tai išvirs rugsėjo viduryje ir ypač spalio pradžioje. Reformai visiškai nepasiruošta, ji jau įgauna groteskišką pavidalą: pirma vieną lentelę atsiunčia – „Viską suveskite“, paskui kitą. Dabar toks skaičius, paskui paaiškės, kad kitoks. Vyksta pseudoimprovizacija su žmonėmis, kuriamas įtampos laukas ir nežinomybė. Ir iš esmės tai nieko neduoda“, – portalui kalbėjo S.Jurkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius