Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Premjeras: Vyriausybės pristatytas susitarimo projektas dėl švietimo – nėra tobulas

Vyriausybės pristatytas susitarimo projektas dėl Lietuvos švietimo – nėra tobulas, sako premjeras Saulius Skvernelis, bet viliasi, kad jis keisis, o politinės partijos dėl jo turinio ras kompromisą. Jis nenurodė, kurį siūlymą palaiko labiau, ar tai, kad tvarkant mokyklų tinklą turėtų keistis jų pavaldumas, ar tai, kad turėtų keistis jų finansavimo tvarka.
Saulius Skvernelis
Saulius Skvernelis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmadienį premjeras S.Skvernelis kreipėsi į Seime atstovaujamų politinių partijų lyderius, pakvietė tartis dėl Lietuvos švietimo ir pristatė nacionalinio susitarimo projektą.

Jame – siūlymai naikinti jungtines klases, ilginti pradinį ugdymą, nemažinti minimalaus konkursinio balo stojantiems į valstybės finansuojamų studijų vietas, diskutuoti apie mokyklų tinklą – siūloma arba perduoti mokyklas, išskyrus pradines, valstybės pavaldumui ribotam laikui, po kurio pavaldumas vėl būtų grąžintas, arba savivaldybėms perduoti tikslinių ugdymo dotacijų administravimą ir skirstymą.

Politikų nuomonės dėl pastarojo siūlymo išsiskyrė. Daugiau apie tai – čia, o su visu projekto tekstu galite susipažinti čia.

Trečiadienį spaudos konferencijos metu Vyriausybėje S.Skvernelis teigė manantis, kad mokyklų tinklo pertvarkos klausimas yra vienas iš svarbiausių. Kokį siūlymą iš dviejų palaiko labiau, ministras pirmininkas nenurodė.

„Ar viską mes duodam savivaldai, kas iš principo kaip ir atrodytų logiška, bet panašią situaciją turėjome ir tada, kada buvo nemokami keletą mėnesių atlyginimai, Vyriausybė turėjo priimti sprendimą tą finansavimą pasiimti centralizuotai sau.

Arba sprendimas yra – mes dabar mėgstam Estiją – pasiimti tinklą, išskyrus pradines mokyklas, sutvarkyti jį – terminą sutarti 3-5 metams – ir tada grąžinti savivaldai su saugikliais, kad nebus tas tinklas sudarkytas. Bet čia yra apsisprendimo reikalas“, – kalbėjo jis.

S.Skvernelis tikino, kad Vyriausybė dokumentą rengė konsultuodamasi su partijomis: „Tas dokumentas nebuvo tik Vyriausybėj paruoštas. Tas laikotarpis ir pats procesas, kada buvo rengiamas susitarimas, mūsų tiek vicekancleris, tiek patarėjai mano, kanceliarijos darbavosi su politinėmis partijomis, klausė nuomones, girdėjo idėjas.“

S.Skvernelis reiškė viltį, kad partijos konsensusą dėl švietimo galiausiai ras, o jei ne, tai esą bus galima vertinti kaip „rinkiminį šou“.

Kitaip tai bus galima įvertinti tik kaip eilinį, priešrinkiminį arba rinkiminį šou.

„Aš tikiu, kad politinės partijos, kurios ypač šį rudenį deklaravo didžiulę meilę ir svarbą švietimui, mokytojui, moksleiviui prisiims atsakomybę ir ras politinės valios susitarti. Nes kitaip tai bus galima įvertinti tik kaip eilinį, priešrinkiminį arba rinkiminį šou, – dėstė jis.

– Mes turime ne tobulą dokumentą, bet atspirties tašką, nuo kurio galime atsispirti ir atmesti politines rietinas, intrigas, ir rinkimų artėjantį laikotarpį.“

Antradienį parengtą susitarimo projektą įvertino prezidentūra. Ji teigiamai atsiliepė apie iniciatyvą, tačiau reiškė viltį, kad dokumentas keisis ir pakils „į strateginį lygmenį“.

Reaguodama į siūlymus dėl mokyklų pavaldumo ir naujos finansavimo tvarkos, prezidento vyriausioji patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Sonata Šulcė pareiškė, kad Vyriausybė jau dabar turi įrankių mokyklų tinklą pertvarkyti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius