Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prie URM piketavę baltarusiško universiteto dėstytojai: jaučiamės beteisiai

Antradienio rytą prie Užsienio reikalų ministerijos (URM) susirinkusi saujelė baltarusiško Europos humanitarinio universiteto (EHU) dėstytojų reikalavo baigti juos išnaudoti ir pasirašyti darbo sutartis. Su administracija konfliktuojantys dėstytojai puse lūpų kalba apie streiką.
Piketo akimirka
Piketo akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip žurnalistams pasakojo Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina, nuo pat universiteto įkūrimo Lietuvoje 2005-aisiais EHU dėstytojai kasmet pasirašo paslaugų teikimo sutartis.

Tuo metu normalias darbo sutartis, suteikiančias socialines garantijas, yra sudarę tik 20 iš 240 universiteto darbuotojų.

Universiteto veikla finansuojama Europos, pinigų ieškoti nereikia, jie patys ateina. Mano manymu, tai yra lėšų paskirstymo klausimas, kas jas gaus, ar Lietuva, ar darbuotojai iš Baltarusijos, – sakė I.Judina.

„Jie čia yra beteisiai – dirba pagal sutartis, kurios yra laikinos, pagal jas galima be ceremonijų išmesti iš darbo. Dėstytojai neturi jokių socialinių garantijų, jiems neskaičiuojama pensija, neturi jokio draudimo“, – sakė ji.

EHU dėstytojai bruzdėjo jau kuris laikas, tačiau jų kantrybė trūko tada, kai iš pareigų be jokių paaiškinimų buvo atleistas Senato pirmininkas Pavelas Tereškovičius. Dėstytojai reikalauja, kad jis būtų grąžintas į darbą.

„Tai parodė, kad ateityje administracija taip gali pasielgti ir kitų darbuotojų atžvilgiu. Konfliktas dėl sutarčių tęsiasi visus metus, Senatas ir akademinė bendruomenė buvo nušalinti nuo bet kokių sprendimų priėmimo“, – tvirtino I.Judina.

Rektorius niekam nieko neaiškina

I.Judina netiki, kad su dėstytojais, kurie garsiausiai kalba apie problemas, bus sudarytos darbo sutartys.

Antradienį URM vyko pasitarimas, kuriame dalyvavo EHU administracijos atstovai. Pasak I.Judinos, jame buvo sprendžiama, kiek papildomai lėšų prireiks su visais darbuotojais pasirašius darbo sutartis.

„Universiteto veikla finansuojama Europos, pinigų ieškoti nereikia, jie patys ateina. Mano manymu, tai yra lėšų paskirstymo klausimas, kas jas gaus, ar Lietuva, ar darbuotojai iš Baltarusijos“, – sakė I.Judina.

Ji pridūrė netikinti, kad su dėstytojais, kurie prabilo apie problemas, bus sudarytos darbo sutartys.

Profsąjungos pirmininkė taip pat piktinosi EHU rektoriaus Anatolijaus Michailovo požiūriu, kuris neva visiškai nesiskaito su darbuotojais: „Rektoriaus bendravimo būdas yra toks – nematyti laiškų, nieko neaiškinti, siųsti laišką, bet neišsiųsti. Jis visiškai nebendrauja su akademine bendruomene. Jeigu nebus poslinkių, dėstytojai rengiasi įspėjamajam streikui, žada iškelti reikalavimus administracijai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius