-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 07 11 /11:38

Profesorius dr. Vytis Valatka, studentams pasiūlęs po septynis balus nelaikant egzamino, reikalauja iš MRU 200 tūkst. litų

Iš darbo Mykolo Romerio universitete (MRU) atleistas profesorius dr. Vytis Valatka, kuris esą vertindamas studentų žinias nesivadovavo universiteto studijų tvarka ir pažeidė akademinę etiką, pasiūlęs logikos egzamino nelaikyti tiems studentams, kuriems tinka 7 balų įvertinimas, siekia prisiteisti iš MRU 200 tūkst. Lt už esą neteisėtai atleidus padarytą neturtinę žalą ir grįžti į darbą.
Vytis Valatka
Vytis Valatka / Aurimas Šrubėnas

Tai paaiškėjo ketvirtadienį Vilniaus miesto apylinkės teisme ėmus nagrinėti Vyčio Valatkos ieškinį MRU.

Priminsime, kad V.Valatka iš MRU buvo atleistas sausį. Į universitetą kreipėsi studentai ir informavo, kad minimas profesorius egzamino metu buvo pasiūlęs jo nelaikyti tiems, kuriems tinka 7 balų įvertinimas. Tai netiesiogiai patvirtino ir V.Valatkos užpildyti egzamino laikymo žiniaraščiai, pagal kuriuos dauguma studentų vertinti 7 balais.

V.Valatka 15min.lt tuomet teigė, kad akademinės etikos nepažeidė, o universiteto administracijos sprendimą vadina nesuvokiamu.

Prokuratūra bylą nutraukė

Pasklidus gandams, neva Mykolo Romerio universiteto logikos dėstytojas yra kyšininkas, profesorius buvo atleistas iš darbo.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

Mokslininkas buvo apkaltintas tuo, kad studentams, kuriems užtenka 7-o, buvo leista apskritai nelaikyti logikos egzamino. 

Tačiau prokuratūra V.Valatkos atžvilgiu iškeltą baudžiamąją bylą nutraukė.

Tiesa, prokurorų nutarime nutraukti ikiteisminį tyrimą pažymima, jog yra tam tikrų abejonių dėl šio dėstytojo objektyvumo.

Mat jo surengto logikos egzamino žiniaraštyje – iš tiesų dauguma septynetų.

Vis dėlto buvęs MRU Humanitarinių mokslo instituto Filosofijos katedros vedėjas V.Valatka ryžosi civiline tvarka kreiptis į teismą, reikalaudamas pripažinti jo atleidimą iš darbo neteisėtu, sumokėti jam darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laikotarpį ir priteisti 200 000 litų kompensaciją dėl patirtos moralinės žalos. Be to, ieškovas reikalauja ir bylinėjimosi išlaidų priteisimo.

Mokslininko pareikštą ieškinį ketvirtadienio rytą pradėjo nagrinėti Vilniaus miesto apylinkės teismas.

Atsakovai – MRU atstovai – su ieškiniu kategoriškai nesutinka, motyvuodami V.Valatkai surengtos neeilinės atestacijos išvadomis.

Pasakojo apie karjeros darymą

V.Valatka posėdžio metu pasakojo, kad MRU lektoriumu dirbo ilgiau nei 11 metų. Dėstytojas sėkmingai kilo karjeros laiptais – įgijo docento laipsnį, vėliau buvo paskirtas į profesoriaus pareigas.

Tamsūs debesys virš mokslininko galvos ėmė kauptis 2012 metų rudenį. „Lapkričio mėnesį buvau iškviestas į Mykolo Romerio universiteto juridinį skyrių. Ten buvo gautas Mykolo Romerio universiteto Studentų atstovybės (MRUSA) prezidento Andriaus Zaličio reikalavimas ištirti dėstytojo veiksmus. Esą pažadėjau parašyti 7 visiems, kam to pažymio užtenka, o kam neužtenka – sudaryti galimybę didesnį pažymį gauti“, – pasakojo pats V.Valatka.

Dėstytojo logika tokia: paprastai į anoniminius skundus apskritai neatsakinėjama, tačiau jis, vedamas geros valios ir būdamas lojalus savajam universitetui, sutiko pateikti atsakymą.

Vis dėlto V.Valatkos paaiškino nepakako: 2012 m. gruodį jis buvo iškviestas pas MRU kanclerį. Jam pasakyta tiesiai šviesiai: anoniminiuose skunduose išsakyti priekaištai pasitvirtino: „Nemažai studentų pasakė, kad iš tiesų buvo taip, kaip buvo parašyta skunduose.“

Beje, bylos nagrinėjimo metu atsakovui atstovaujanti teisininkė Indrė Pociūtė pabrėžė, kad studentų skundai iš tiesų nėra anoniminiai: pavardės puikiai žinomos tiek MRU vadovams, tiek studentų atstovybės vadovui. Pavardės neviešinamos, siekiant studentus apsaugoti.

MRU atstovė daug sykių pakartojo, kad V.Valatka savo pareigas vykdė netinkamai.

„Taip buvo pasisakyta: vieni sakė, kad dėstytojas prašo, kiti – kad dėstytojas priima dovanas“, – anot atstovės, tokių teiginių pakako, kad MRU vadovybė suabejotų profesoriaus galimybėmis toliau eiti pareigas. I.Pociūtės vertinimu, nors pažymą apie ikiteisminio tyrimo nutraukimą ieškovas teismui pateikė kaip jam palankų dokumentą, iš tiesų yra atvirkščiai – baudžiamoji byla nekeliama tik dėl dėstytojo esą priimtų dovanų mažareikšmiškumo.

Apklaus MRU studentų prezidentą

V.Valatka piktinosi, kad MRU jam be pagrindo buvo surengta neeilinė atestacija. Komisijos išvados buvo neigiamos. Tą pačią dieną, kai jos buvo pateiktos (2013 m. sausio 8 d.), V.Valatka buvo atleistas iš pareigų.

Mokslininkui atstovaujantis advokatas teisme pabrėžė, kad darbuotojas turėjo teisę per tris dienas apskųsti jam nepalankias atestacijos išvadas, tačiau tokia galimybė jam suteikta nebuvo.

Savo ruožtu MRU juristė I.Pociūtė aiškino, kad šiuo atveju dėstytojo teisės nebuvo pažeistos: „Jeigu asmuo yra neigiamai atestuojamas, jis atleidžiamas. Tai buvo siejama su kalte, todėl iš karto buvo sureaguota ir asmuo buvo iš karto atleistas.“

MRU atstovė kartojo: „Pagrindinis dalykas, ką mes vertinome ir ką akcentavome – kad dėstytojas leido nelaikyti egzamino.“

„Ar tai reiškia, kad sprendimas atleisti buvo priimtas dar iki atestacijos?“, – teiravosi ieškovo atstovas.

„Tikrai ne“, – tikino atsakovų atstovė.

Bylą nagrinėjantis teisėjas paskelbė, kad šiame procese būtina betarpiškai išklausyti svarbaus liudytojo - apie galimas dėstytojo nuodėmes pranešusiems studentams tarpininkavusio MRUSA prezidento A.Zaličio.

Byloje paskelbta pertrauka iki liepos 15 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius