Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Regioniniame QS reitinge Lietuvos universitetai savo skaičiumi lenkia kitas Baltijos valstybes

Tarptautinio universitetų reitingo „QS World University Rankings“ sudarytojams paskelbus „2015–2016 m. Emerging Europe and Central Asia“ („Kylančios Europos ir Centrinės Azijos“ – liet.) universitetų reitingą, penki Lietuvos universitetai pateko į 150-tuką. Trys iš jų – regioniniame QS reitinge išsirikiavo 50-tuke.
Vilniaus Universitetas
Vilniaus Universitetas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus universitetas (VU) karaliauja aukščiausiai – jam teko 19 vieta regioniniame reitinge. Į 50-tuką pateko ir Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU) bei Kauno technologijos universitetas (KTU), kurie atitinkamai atsidūrė 45-oje ir 50-oje reitingo pozicijose.

Dar du mūsų šalies universitetai tarp 150 aukštųjų mokyklų nugulė žemesnėse reitingo vietose: Vytautas Didžiojo universitetas (VDU) atsidūrė 77-oje, o Klaipėdos universitetas su kitais regiono lyderiais pasidalijo 121–130 vietas. Į reitingą iš Baltijos valstybių pateko daugiausia Lietuvos universitetų – net penki.

Regioninis reitingas sudarytas įvertinus vietos, tarptautinių studentų, darbuotojų, turinčių mokslinį laipsnį, bei užsienio dėstytojų skaičių. Taip pat atliktas reputacijos tarp darbdavių tyrimas, įvertinta akademinė universiteto veikla.

„QS World University Rankings“ reitingas skelbiamas jau daugiau nei dešimt metų. Aukštosios mokyklos vertinamos pagal universiteto reputaciją tarp akademikų (40 proc.) ir darbdavių (10 proc.), santykį tarp studentų ir dėstytojų (20 proc.), publikacijų citavimo rodiklius (20 proc.), užsienio dėstytojų dalį (5 proc.) ir tarptautinių studentų skaičių (5 proc.).

Estijos Tartu universitetas – penketuke

Į reitingą pateko trys brolių latvių universitetai ir keturios Estijos aukštosios mokyklos. Aukščiausia vieta reitinge džiaugiasi Estijos Tartu universitetas – jis įsitaisė ketvirtoje vietoje. Iš viso šeši Baltijos šalių universitetai išsidėstė reitingo 50-tuke. Po Tartu universiteto didžiausias pasiekimas, imant Baltijos šalis, reitinge tenka Lietuvai ir Vilniaus universitetui, kuris reitinge yra 19-as. Latvijos aukščiausią vietą reitinge atstovauja Latvijos universitetas – jis – 46-as.

„Kylančios Europos ir Centrinės Azijos“ reitingas. Top 10. 2015/16

Vieta reitinge Universitetas Šalis
1.

Maskvos valstybinis M.V.Lomonosovo unversitetas

Rusija
2.

Novosibirsko valstybinis universitetas

Rusija
3.

Charles universitetas

Čekija
4.

Tartu universitetas

Estija
5.

Sankt Peterburgo valstybinis universitetas

Rusija
6

Varšuvos universitetas

Lenkija
7.

Jogailos universitetas

Lenkija
8.

Čekijos technikos universitetas Prahoje

Čekija
9.

Masaryk universitetas

Čekija
10.

Maskvos fizikos-technikos institutas

Rusija

Pirmauja Rusijos universitetai

Regione pirmauja Rusijos universitetai: keturios aukštosios mokyklos pateko į dešimtuką, ir 23 – į šimtuką. Čekija yra antroji šalis pagal universitetų skaičių reitinge – trys Čekijos universitetai yra dešimtuke, Lenkijos – du. Praėjusiais metais į vertinimą buvo įtraukti 368 universitetai, išrikiuoti – 237 ir paskelbtas 100-tukas. Šįmet buvo įvertinta daugiau kaip 500 universitetų. Iš jų 308 išrikiuoti ir sudarytas 150-tukas. Ilgesnis reitingas reiškia, kad devyni nauji universitetai pateko į šių metų 100-tuką, 16 naujai įvertintų universitetų pateko į 150-tuką, iš kurių penki atsidūrė 100-tuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius