Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

R.Urbonaitė: Ar norime būti priklausomi nuo „kreivų“ įstatymų ir absurdiškų biurokratinių tvarkų?

Nuobodūs ir nelankstūs biurokratai, kurių per daug... Tokia stereotipinė nuomonė dažniausiai vyrauja apie viešojo valdymo ir politikos ekspertus. Tačiau valstybės tarnyboje šiuolaikiškai mąstančių valstybės tarnautojų trūksta, o nuo viešojo valdymo mechanizmus ir procedūras išmanančių profesionalų priklauso ne tik sėkminga valstybės raida, politika ir prioritetai, inovacijų ir investicijų pritraukimas, bet ir visuomeninių iniciatyvų, projektų įgyvendinimas privačiame sektoriuje.
Rima Urbonaitė
Rima Urbonaitė / Asmeninio arch. nuotr.

Kodėl politikos, viešojo valdymo ekspertai kaip niekad reikalingi kalbamės su politologe, MRU Viešosios politikos ir vadybos programos vadove Rima Urbonaite.

- Kodėl tartumėt „taip“ viešojo valstybės valdymo, politikoms mokslams, kai garsiausiai kalbama, kad valstybės proveržis priklauso nuo inovacijų ir technologijų?

- Nors raktiniai žodžiai, kurie pritraukia dėmesį, šiuo metu yra „startuoliai“, „technologijos“, „robotai“, „dirbtinis intelektas“, kalbėti apie viešąjį valdymą, politikos reikalus reikia kuo garsiau. Ir viskas gana paprasta. Tų pačių startuolių sėkmė, plėtra priklauso nuo tų, kurie priima sprendimus ir sukuria „žaidimo taisykles“ valstybiniu lygmeniu. Ne kas kitas, o, pavyzdžiui Ekonomikos ir inovacijų ministerija, kelia tikslus, kuriais siekiama išauginti startuolių skaičių 2020 metais iki 1000, sudaryti jiems kuo palankesnes verslo sąlygas ir įsikurti ir kurti Lietuvoje. Seime priiminėjami sprendimai, kurie tokioms iniciatyvoms ir pritaria. Verslui palankią aplinką valstybėje sukuria tikrai ne tik patys verslininkai, kurie joje jau veikia ir prie jos prisitaiko. „Doing business“ reitinge kylame arba leidžiamės ir dėl (ne)tinkamų sprendimų, kuriuos priima politikai bei viešajame valdyme dalyvaujantys žmonės.

Švaresnę aplinką sukuria ne tik akcijoje „Darom“ dalyvaujantys piliečiai. Viešosios politikos aplinkos apsaugos srityje sprendimai, reguliuojantys šią sritį, ir jų įgyvendinimas taip pat prisideda prie rezultatų, tik galbūt tai nėra taip matoma. O šiam valdymui reikia ir vis dar trūksta įvairių sričių viešojo valdymo profesionalų, kurie gebėtų inicijuoti geras idėjas, palaikytų jų įgyvendinimą rastų ir vadybos sprendimus, mąstytų drąsiai, plačiai ir inovatyviai. Todėl požiūris, kad darbas valstybės įstaigoje nėra prestižinis, neturi savų privalumų, o geriau „daryti savo verslą“, mano nuomone, jau šiek tiek atgyvenęs.

- Bet vis tiek jaunajai kartai patraukliau skamba perspektyvos ateityje sėdėti ne biurokrato ir politiko kėdėje, bet ant sėdmaišio kur nors šiltuose kraštuose...

- Politikos ir viešojo valdymo procesus galima ne tik stebėti, bet ir paveikti patogiai įsitaisius sėdmaišyje, ir nebūtinai valstybinės įstaigos kabinete, o po medžiu ar palme. Nevyriausybinės organizacijos, viešosios įstaigos ir kiti įvairiausi organizaciniai dariniai gali dalyvauti šiuose procesuose, juos įtakoti, o tuo pačiu inicijuoti ir sėkmingai įgyvendinti savo projektus. Valstybės valdymo mechanizmų išmanymas gali priversti politikus ir biurokratus labai gerai paplušėti, kad galiausiai turėtume geriausią įmanomą variantą net ir savo asmeninėms iniciatyvoms ar verslams. Tad turime visi savęs paklausti, ar norime būti priklausomi nuo „kreivų“ įstatymų ir absurdiškų biurokratinių tvarkų.

- Bet net ir Seimo nario atlyginimas dažnai yra mažesnis nei verslininko ar IT specialisto?

- Gyvenime viską matuoti atlyginimo dydžiu – gana paviršutiniškas požiūris. Priešingu atveju, visi pasaulyje būtų tik verslininkai ir startuoliai ir turbūt neturėtume ir nevyriausybinių organizacijų, privačių mažojo verslo ir socialinių iniciatyvų, kur daug jaunų žmonių realizuoja užsibrėžtus tikslus, svajones, jaučiasi laimingi ir patenkinti savo gyvenimu. Bet viešasis valdymas pirmiausia yra ta sritis, kur kuriami ir priimami sprendimai, stiprinantys valstybės ekonomiką, pritraukiantys investicijas, didinantys prestižą. Kad ir kaip banaliai skambėtų, bet tokie idealistai Lietuvai dabar ypač reikalingi.

- Bet kuo gali būti patrauklios viešosios politikos ar viešojo administravimo studijos ne tik idealistams?

- Bet kurioje dinamiškos darbo rinkos srityje reikalingi analitiškai ir kritiškai mąstantys žmonės, gebantys prisitaikyti prie konkrečios situacijos, todėl jiems svarbu ne tik įgyti reikalingų žinių, bet ir tyrimo, analizės, komunikacijos, strateginio mąstymo ir kitų kompetencijų. Ateities specialistams svarbu gebėti teorines žinias bei praktinius įgūdžius sėkmingai pritaikyti viešosios politikos analizės, politikos formavimo, politikos sprendimų priėmimo procesuose, politikos įgyvendinime Lietuvoje ir užsienio valstybėse, Europos Sąjungos institucijose bei kitose tarptautinėse organizacijose. Be to, tai – ir tarpdisciplininės studijos, kuriose integruojami ir vadybos srities dalykai, išplečiantys žinių ir kompetencijų lauką, suteikianti profesinio lankstumo ir daugiau pranašumo integruojantis į darbo rinką.

Dėkoju už pokalbį.

VIDEO: MRU Viešojo valdymo fakultetas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius