-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruduo ne už kalnų: kada prasidės mokslo metai ir kokie jie bus?

Nauji mokslo metai tikrai prasidės rugsėjo 1-ąją, o kaip bus mokomasi – iš namų ar ne – priklausys nuo epidemiologinės situacijos, skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM). Panašu, naujiems mokslo metams jau ruošiamasi: įstaigas pasieks lėšos, skirtos įrangos ir skaitmeninio turinio įsigijimams, o nuotolinis mokymas, nepaisant to, ar COVID-19 pandemija įsismarkaus, ar ne, bus pritaikytas dar plačiau.
Rugsėjo 1-oji Vytės Nemunėlio pradinėje mokykloje
Rugsėjo 1-oji mokykloje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Rudenį, anot ŠMSM, turėtų pradėti veikti Nacionalinės švietimo agentūros administruojamas, virtualus katalogas, per kurį kiekviena mokykla galėtų įsigyti sau reikalingas priemones – paslaugas, įrankius, mokymus. O lėšos tam bus skirtos priklausomai nuo mokinių skaičiaus kiekvienoje mokykloje.

„Aprūpinant mokyklas IKT priemonėmis (įranga, skaitmeniniu turiniu ir pan.) planuojama taikyti principą „pinigai paskui mokinį“ – kiekvienai mokyklai vienam mokiniui skirti 40 eurų. Už šias lėšas mokyklos galėtų įsigyti reikalingą įrangą: kompiuterių, programinės įrangos licencijų, kitos skaitmeniniam ar nuotoliniam mokymui reikalingos įrangos, skaitmeninį turinį (patį turinį arba licencijas), kurį yra parengę leidėjai, mokytojų skaitmeninės kompetencijos tobulinimo paslaugas“, – atsakyme 15min išdėstė ministerija.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ Mokslai iš namų
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./ Mokslai iš namų

Susiklosčiusi situacija dėl COVID-19 ir įgyta nuotolinio mokymosi patirtis, ŠMSM teigimu, išryškino poreikį turėti veiksmų planą, kuriame būtų detalizuojamos ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo skaitmenizavimo priemonės ir darbai iki 2022 metų.

Tam esą rengiamas švietimo skaitmenizavimo planas.

„Šį planą rengia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, jį aptarti su švietimo bendruomene planuojame rugpjūčio mėnesį“, – rašoma atsakyme.

Mokslo metai, pasak ŠMSM, tikrai kaip visada prasidės rugsėjo 1-ąją, o visa kita esą paaiškės rugpjūtį: „Naujiems mokslo metams rengiamasi, jie tikrai prasidės rugsėjo pirmąją. Tikslesni sprendimai dėl mokymosi būdo priklausys nuo epidemiologinės situacijos, jie bus paskelbti rugpjūčio pradžioje, kad tiek mokyklos, tiek tėvai turėtų laiko pasirengti naujiems mokslo metams.“

Tikslesni sprendimai dėl mokymosi būdo bus paskelbti rugpjūčio pradžioje.

Lietuvoje paskelbus karantiną dėl COVID-19, švietimo įstaigoms teko prisitaikyti ir dirbti nuotoliniu būdu. Vėliau, situacijai gerėjant, į įstaigas leista grįžti darželinukams, pradinukams, o galiausiai ir visiems likusiems. Visgi nemažai mokyklų Lietuvoje galimybe grįžti į klases nepasinaudojo ir tęsė nuotolinį mokymą.

Nuotolinis mokymas, pasak ŠMSM, dabar yra įteisintas kaip viena iš mokymo formų. Planuojama, kad ateityje tai galėtų tapti įprastu būdu mokyti vyresnių klasių jaunuolius ar po pamokų konsultuoti įsikūrusius tolėliau ugdymo įstaigų.

„Rengiami bendrųjų ugdymo planų pakeitimai, kurie leis vyresnių klasių mokiniams, įsivertinus mokyklai savo galimybes, dalį (bet ne visą) ugdymo proceso organizuoti nuotoliniu būdu net ir nesant ypatingų aplinkybių (karantino ar kitos ekstremalios situacijos), pavyzdžiui, rengti kai kurias pamokas nuotoliniu būdu ar sutartą laiką mokytis nuotoliniu būdu.

Taip pat bus numatyta galimybė konsultacijas mokiniams organizuoti nuotoliniu būdu. Tai leistų užtikrinti jų prieinamumą tiems mokiniams, kurie negali pasinaudoti konsultacijomis po pamokų, pavyzdžiui, dėl to, kad reikia autobusu grįžti į namus“, – teigiama ŠMSM atsakyme.

Aukštosioms mokykloms mokslo metus rekomenduojama pradėti kiek vėliau – ne rugsėjo 1-ąją, o rugsėjo 14 dieną. Sprendimus dėl to turi priimti jos pačios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius