Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 09 /16:57

Į švietimo ministrus teikiamas A.Monkevičius: daviau teigiamą atsakymą

Į švietimo, mokslo ir sporto ministrus teikiamas Mykolo Romerio universiteto rektorius Algirdas Monkevičius teigia priėmęs tokį premjero siūlymą, nes jaučia, kad negali atsukti nugaros. Rektorius sako esąs įsitikinęs, kad dabartiniame etape jo profesinė ir asmeninė patirtis švietimo srityje gali būti naudinga.
Algirdas Monkevičius
Algirdas Monkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Šis premjero kvietimas yra nepaprastas iššūkis ir didelė atsakomybė. Turiu ilgametės patirties švietimo politikoje ir žinau, kokia ji sudėtinga ir itin jautri visuomenei. Tuo pat metu jaučiuosi atsakingas už universiteto darbų tęstinumą ir ateities perspektyvas“, – kreipimesi į universiteto bendruomenę, kuris skelbiamas MRU svetainėje, dėsto A.Monkevičius.

Sprendimą ketvirtą kartą siekti ministro pareigų MRU rektorius teigia priėmęs „visiškai pasitikėdamas universiteto bendruomene, joje išaugusiais lyderiais, susiformavusiomis asmenybių komandomis ir matydamas [...] nueitą kelią, įveiktus sunkumus, kurie subrandino universiteto žmonių gebėjimus kūrybiškai veikti ir kurti prasmingą vertę moksle ir studijose“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolo Romerio universitetas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mykolo Romerio universitetas

„Mūsų universitetas yra tvarus, visi svarbūs sprendimai yra kuriami ir įgyvendinami bendradarbiaujant universiteto Rektoratui, Senatui ir Tarybai nebijant atvirai diskutuoti, drąsiai siūlant ir įgyvendinant svarbias ir universitetui reikalingas naujoves“, – teigia A.Monkevičius.

Jis tikina net neabejojantis, kad aukštojoje mokykloje pradėti darbai bus sėkmingai tęsiami: „Nes jų sėkmė priklauso ne vieno žmogaus, bet visos komandos darbo.“

Gyvenimas labai dinamiškas, tenka greitai reaguoti į nuolat kintančias aplinkybes, priimti naujus iššūkius.

„Mieli kolegos, gyvenimas labai dinamiškas, tenka greitai reaguoti į nuolat kintančias aplinkybes, priimti naujus iššūkius, bet visada išlaikyti esminę kryptį – žmonių tobulėjimą ir jų gerovę. Šio tikslo siekdami visada buvome ir tikiuosi išliksime konstruktyviais bendraminčiais ir ateityje“, – užbaigdamas kreipimąsi į akademinę bendruomenę teigia rektorius.

„MRU praras puikų rektorių“

MRU bendruomenė, anot MRU Senato pirmininko prof. Vainiaus Smalskio, palaiko rektoriaus kandidatūrą į švietimo mokslo ir sporto ministrus, tačiau apgailestauja, kad aukštoji mokykla praras puikų rektorių.

„Jeigu gerbiamas Algirdas Monkevičius būtų patvirtintas švietimo mokslo ir sporto ministru Mykolo Romerio universitetas prarastų puikų rektorių, tačiau Lietuvos švietimo sistema įgytų galimybę tvariai ir atsakinga plėtotis ir siekti įgyvendinti užsibrėžtų tikslų“, – universiteto svetainėje cituojamas V.Smalskis.

Jo įsitikinimu, komplikuotos švietimo reformos pasiekė kritinę ribą, o toks patyręs švietimo vadybininkas, socialinių, valstybės valdymo mokslų universiteto rektorius A.Monkevičius esą iš vidaus supranta švietimo sistemą ir gali išspręsti susidariusias ikimokyklinio, vidurinio, aukštojo mokslo problemas.

„Tai žmogus, sukaupęs milžinišką patirtį švietimo vadybos srityje, kurioje dirbdamas ne vienerius metus praėjo visus laiptelius – nuo mokyklos mokytojo iki švietimo ir mokslo ministro“, – dėsto profesorius.

MRU dalyvauja Vyriausybės inicijuotoje Lietuvos universitetų tinklo pertvarkoje – iki 2021 metų jis turėtų būti prijungtas prie Vilniaus Gedimino technikos universiteto.

Premjeras Saulius Skvernelis A.Monkevičiaus kandidatūrą į švietimo, mokslo ir sporto ministro pareigas prezidentei Daliai Grybauskaitei pateikė trečiadienį.

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis

Ministras pirmininkas teigė, kad MRU rektoriaus administraciniai gebėjimai bei patirtis aukštajame moksle, dabartinėje švietimo sistemoje yra labai reikalingi.

„Šitame etape reikalingas tokių kompetencijų žmogus, aš kalbu apie švietimo ir mokslo sistemos reformas įvairiausias, žmogus, turintis ir administracinius gebėjimus, patirtį, tame tarpe ir politinę patirtį“, – po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė S.Skvernelis.

„Jis savo darbu jau parodė, (...) kad ypatingai sudėtingose sąlygose gali tuos pokyčius valdyti, reikia daugiau kalbėjimo, bendravimo, tam tikros ramybės, tai pasirinkau žmogų, kuris atitinka tuos kriterijus“, – teigė premjeras.

Anot jo, naujasis ministras turės įgyvendinti reformas, kurios buvo pradėtos su buvusia ministre Jurgita Petrauskiene.

„Šiuo metu ponas A.Monkevičius yra atostogose ir yra ne Lietuvoje, taip kad šitoj pratęstoj sesijoj tikrai prisiekti jis neturi jokių galimybių“, – dėstė ministras pirmininkas.

Seimo rudens sesija buvo pratęsta iki sausio 12 dienos.

S.Skvernelis taip pat teigė, kad šią savaitę gali būti pasirinktas ir aplinkos ministras.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Jurgita Petrauskienė

Laisva vieta atsirado atstatydinus J.Petrauskienę

Naujo švietimo, mokslo ir sporto ministro buvo ieškoma po to, kai premjeras gruodžio pradžioje atstatydino iki šiol šias pareigas ėjusią Jurgitą Petrauskienę. Tuomet pareigų taip pat neteko aplinkos ir kultūros ministrai.

J.Petrauskienė buvo atstatydinta tuo metu, kai vyko daugiau kaip mėnesį trukęs mokytojų profesinės sąjungos streikas dėl etatinio darbo apmokėjimo.

Buvusi ministrė sulaukė daug kritikos dėl kai kurių švietimo sistemoje vykdytų pertvarkų, buvo kaltinama jas vykdžiusi skubotai, neapgalvotai ir nesitariant su švietimo bendruomene.

Be to, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija gruodį nustatė, kad J.Petrauskienė pažeidė įstatymą nedeklaravusi sandorio su banku ir nenusišalinusi nuo sprendimų ministerijoje bei pavaldžiose įstaigose, kai viešuosius pirkimus laimėdavo jos sutuoktinis Evaldas Petrauskas.

Šiuo metu laikinai Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai pavesta vadovauti susisiekimo ministrui Rokui Masiuliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius