Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

S.Skvernelis mokytojus ragina nesitikėti, kad etatinis apmokėjimas bus panaikintas

Streikuojantys pedagogai neturi aiškiai suformuluotų pasiūlymų, nors su jais ir yra kalbamasi, LRT RADIJUI sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis. Anot jo, tikrai nebus taip, kad etatinio apmokėjimo modelis bus atšauktas. Šį modelį bus bandoma pagerinti.
Streikas Panevėžio mokyklose
Asociatyvi iliustracija: mokytojų streikas / Tomo Markelevičiaus nuotr.

S.Skvernelio teigimu, nuo pat 2017 m. etatinio apmokėjimo modelio kūrime dalyvavo visos profesinės sąjungos, išskyrus vieną. Būtent ši profesinė sąjunga dabar ir inicijuoja streiką.

„Nestreikuojantiems mokytojams ir mokykloms sistema yra tobulinama. Dėl to, kad tiems žmonėms socialinis dialogas yra pirmoje vietoje. Pirmoje vietoje galbūt net ne socialinis dialogas, o vaikai, jų interesai“, – tvirtina premjeras.

Jo teigimu, streikuojantys pedagogai neturi aiškiai suformuluotų pasiūlymų, nors su jais ir yra kalbamasi: „Jie pasirinko tokį kelią ir tikrai tai yra vaikų interesų pažeidimas. Bet, kaip minėjau, demokratinėje valstybėje kiekvienas pasirenka protesto formą. Labai gaila, kad pasirinkta tokia forma.“

LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis
LRVK/ Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis

Vyriausybės vadovo tvirtinimu, periodiškai streikuoja apie 3,5 proc. visų mokyklų – vienos streikuoti baigia, tada tai daryti pradeda kitos. Paprastai, sako S.Skvernelis, streikai trunka neilgai, tačiau kai kurios mokyklos pasirinko drastiškesnį būdą ir streikuoja jau keletą savaičių.

„Bet kokiu atveju nukentės vaikai. Su didžiąją dalimi, 97 proc., bendruomenės yra sutarta. Grįžti atgal ir pasakyti, kad „žinote, mes viską panaikinsime, kas buvo“ [...] tikrai to nebus“, – nurodo ministras pirmininkas.

Paklaustas, ar tai reiškia, jog vyriausybė paprasčiausiai lauks, kol mokytojai pasiduos ir nustos streikuoti, S. Skvernelis tikina – tiesiog reikia racionalių siūlymų: „Nereikia niekam pasiduoti. Tiesiog tokios yra formos ir aš nematau, dėl ko reikėtų pasiduoti. Vyksta dialogas su tais, kurie turi racionalių siūlymų. Pasakyti, kad viską panaikinkime ir 20 proc. pakelkime įkainius kažkokius... to tikrai nebus.“

Premjeras priduria, kad naujasis modelis bus tobulinamas: bus didinamas valandų, skirtų pasiruošti pamokoms, skaičius. Taip pat ketinama vadovavimą klasei diferencijuoti pagal klases, vaikų amžių, didinti valandų skaičių.

„Yra atliekami kiti darbai, kurie tikrai gali patobulinti, padaryti sistemą efektyvesnę, juo labiau kad ji, kaip jau minėjau, veikia trečią mėnesį“, – teigia S.Skvernelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius