Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saugumo internete reikia mokyti jau trimečius

Dažnas vaikus saugome gatvėje, bet nesaugome virtualiame pasaulyje. O ten įvyksta didelės tragedijos, net vaikui būnant namuose, šalia mūsų. Todėl turime vaikus nuo mažens mokyti virtualaus saugumo ir etikos, sako Benas Halpertas – duomenų saugumo ekspertas iš JAV.
Benas Halpertas– duomenų saugumo ekspertas iš JAV
Benas Halpertas– duomenų saugumo ekspertas iš JAV / Laimos Penekaitės nuotr.
Temos: 2 Internetas TEDx

Stebėdamas tėvų ir mokytojų sąmoningumo trūkumą virtualaus saugumo srityje, B.Halpertas prieš 14 metų įkūrė nepelno siekiančią organizaciją „Savvy Cyber Kids“. Organizacija užsiima kibernetinio saugumo ir etikos edukacija, o pats B.Halpertas parašė seriją iliustruotų mokomųjų knygelių vaikams, kaip saugiai elgtis internete, kaip teisingai reaguoti į virtualias patyčias ir kitomis svarbiomis temomis.

„Kai mažam vaikui į rankas paduodame išmanųjį telefoną ar planšetę ir paliekame jį be priežiūros, mes prarandame daug. Mes prarandame puikią galimybę pradėti mokyti vaikus kibernetinės etikos“, – sako ekspertas. Jei pradėsime mokyti vaikus jau nuo 3 metų apie virtualią realybę, jie ateityje žinos, kaip priimti protingus sprendimus, susijusius su privačios informacijos viešinimu, reagavimu į internetines patyčias. Gal tada mes gyvensime pasaulyje, kuriame savižudybių dėl patyčių skaičius bus sumažėjęs, sumažėję dingusių vaikų ir pornografijos keršto tikslais“.

Laimos Penekaitės nuotr. /Benas Halpertas– duomenų saugumo ekspertas iš JAV
Laimos Penekaitės nuotr. /Benas Halpertas– duomenų saugumo ekspertas iš JAV

Pasak eksperto, pradedant dar visai mažus vaikus mokyti virtualaus saugumo, reiktų iš pradžių juos supažindinti su gerąja technologijų puse – kartu su vaiku žaisti žaidimus, klausytis muzikos, ją kurti, skaityti, bendrauti su kitais. Svarbu išmokyti vaiką internete susikurti kitą identitetą, pavyzdžiui, superherojaus ir nepažįstamiesiems atsakinėti jo vardu.

Kitas reikšmingas aspektas vaiko sandūroje su virtualia realybe – patyčios. Jei anksčiau vaiką erzino mokykloje, tai po pamokų, savo kieme ar namie jis jautėsi saugus. Dabar technologijų pagalba patyčios vaikus pasiekia bet kur, 24 valandas per parą. Todėl turime padėti vaikams išmokti į jas reaguoti – vakare padėti į šalį kompiuterius ar išmaniuosius telefonus, ignoruoti rašinėjančius piktavalius.

Tokiomis akimirkomis turime padėti vaikams neprarasti pasitikėjmo savimi, juos palaikyti. „Svarbu, kad vaikai žinotų, kaip mes juos vertiname ir mylime. Leiskit jiems suprasti, kad jie gali pas jus bet kada ateiti ir pasikalbėti apie tai, kas juos jaudina“, – sako B.Halpertas. Tik jausdami pasitikėjimą savimi jie galės ramiai daryti tai, kas jiems patinka gyvenime“

Ben Halpert pernai viešėjo Lietuvoje – savo įkvepiančią kalbą sakė konferencijoje „TEDxVilnius@Kids“.

VIDEO: Raising savvy cyber kids | Ben Halpert | TEDxKids@Vilnius

Šiemet tradicija rengti TED formato konferenciją apie edukaciją tęsiama. Renginys nauju pavadinimu – „TEDxVilniusED“ vyks 2017 m. sausio 28 dieną, Vilniaus technologijų parke.

Norintieji dalyvauti, anketas gali pildyti iki sausio 6 dienos. Kandidatai apie galimybę įsigyti bilietą ir tapti žiūrovais bus informuoti iki sausio 9 dienos.

Bilieto kaina į „TEDxVilniusED“ renginį suaugusiam yra 40 Eur, o bendras vieno iš tėvų ir vaiko bilietas – 60 Eur. Pagal visame pasaulyje vykstančių „TED“ konferencijų reikalavimus, renginiai yra nesiekiantys pelno – visi pinigai už bilietus skiriami renginio organizavimui, komanda dirba savanoriškais pagrindais, taip pat ir pranešėjai dalyvauja neatlygintinai.

Anketą registracijai rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius