Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Seimas ėmėsi gelbėti neigiamą studijų vertintojų verdiktą gavusį Europos humanitarinį universitetą

Seimas ėmėsi neigiamo studijų vertintojų verdikto sulaukusio Europos humanitarinio universiteto (EHU) gelbėjimo plano.
Paskaita
Paskaita / „Scanpix“ nuotr.

Šią savaitę po pateikimo pritarta pataisoms, kurios leistų priverstinėje emigracijoje veikiantiems universitetams nustatyti specialius studijų krypčių vertinimo kriterijus.

Taip pat tokiems universitetams būtų galima nustatyti ir atskiras leidimo vykdyti studijas suteikimo ar panaikinimo procedūras.

Už šias pataisas po pateikimo vienbalsiai pasisakė 106 Seimo nariai. Projektas toliau bus svarstomas Seimo Švietimo ir mokslo komitete.

„Įstatymo projektu bū­tų su­da­ry­tos ge­res­nės są­ly­gos veik­ti ne­vals­ty­bi­niams uni­ver­si­te­tams Lie­tu­vo­je, tiems, ku­rie yra pri­vers­ti­nė­je emig­ra­ci­jo­je, eg­zi­ly­je“, – pristatydamas projektą sakė Švietimo ir mokslo komiteto vadovas „valstietis“ Eugenijus Jovaiša.

Anot jo, veikiant priverstinėje emigracijoje gali būti sudėtinga ati­tik­ti Lie­tu­vos valsty­bi­nėms aukš­to­sioms mo­kyk­loms ke­lia­mus reikalavimus.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Eugenijus Jovaiša

„Tai, su­pran­ta­ma, ne­ap­ima ko­ky­bi­nių da­ly­kų, bet yra daug įvai­riau­sių ki­tų da­ly­kų: infrastruktūrinių, valdymo dalykų, tam tikrų programų savybių“, – sakė komiteto pirmininkas.

Konservatorius Žygimantas Pavilionis teigė, kad teikiamas projektas „yra pa­vyzdys, kai ir kairė, ir de­ši­nė dir­ba kar­tu, siek­da­mos išlaikyti at­ei­tį Bal­ta­ru­si­jo­je“.

Pataisas parengė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, Seimo Švietimo ir mokslo komiteto vadovas E.Jovaiša, opozicijos parlamentarai Andrius Kubilius, Gintaras Steponavičius, Arūnas Gelūnas.

Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) neigiamą EHU įvertinimą paskelbė gruodžio pabaigoje. Ataskaitoje neigiamai įvertintas EHU strateginis valdymas bei mokslo ir (arba) meno veikla.

Kaip pažymėjo SKVC, toks įvertinimas yra pagrindas panaikinti leidimą vykdyti studijas ir su studijomis susijusią veiklą. 2014 metais EHU veikla taip pat įvertinta neigiamai, tuomet universitetas akredituotas tik trejiems metams.

EHU nesutinka su neigiamais universiteto institucinio vertinimo rezultatais. Anot universiteto vadovybės, reformos, įgyvendintos 2015–2017 metais, padarė esminę įtaką universiteto strateginio valdymo, studijų ir mokslo plėtrai.

Universitetas taip pat paskelbė pateikęs Švietimo ir mokslo ministerijai oficialų pasiūlymą dėl susitarimo, leisiančio baltarusių universitetui tęsti veiklą Vilniuje.

Premjeras Saulius Skvernelis tuomet sakė, kad neigiamo ekspertų vertinimo sulaukęs EHU su senu leidimu galės veikti iki 2019 metų liepos.

EHU – privatus 1992 metais Minske įsteigtas ir vėliau Baltarusijos valdžios uždarytas universitetas. 2004 metais universitetas priėmė Lietuvos Vyriausybės kvietimą ir persikėlė į Vilnių. Šiuo metu EHU studijuoja beveik 800 studentų, iš jų 95 proc. sudaro baltarusiai.

Tarp universiteto donorų yra Europos Sąjunga, Lietuvos Vyriausybė, priemones ir paramą EHU telkia JAV įsikūrusi ne pelno organizacija „Friends of EHU“, speciali Vokietijoje įsteigta organizacija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius