Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Seimas grąžino siūlymą garantuoti dalies studijų paskolų palūkanų kompensavimą

Seimas grąžino iniciatoriams „darbiečiams“ jų parengtą siūlymą valstybei garantuoti dalies studijų paskolų palūkanų kompensavimą.
Mokestis už studijas
Mokestis už studijas / 123rf nuotr.

Parlamentas prieš porą metų ėmėsi svarstyti opozicinės Darbo partijos atstovų parengtą pataisą, kad valstybės remiamų paskolų studijų kainai sumokėti palūkanos, kurios yra priskaičiuojamos studijų metais ir per penkerius metus po studijų pabaigos, būtų visiškai kompensuojamos paskolų gavėjams.

Projektą apsvarstęs pagrindinis Švietimo ir mokslo komitetas (ŠMK) pasiūlė jį grąžinti iniciatoriams tobulinti. Pasak komiteto, pataisa nesudaro galimybių iš esmės gerinti studentams teikiamų paskolų grąžinimo sąlygų ir neskatina aukštojo mokslo prieinamumo. Už tokią išvadą balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo 32 ir susilaikė 17 parlamentarų.

Komiteto poziciją pristatęs ŠMK narys konservatorius Edmundas Pupinis teigė, kad gerinti studijų paskolų grąžinimo sąlygas planuoja Vyriausybė nutarimu ir tam nereikės įstatymo pataisų.

„Ta tvar­ka yra ren­gia­ma, yra tam tik­ros pri­im­ti­nos są­ly­gos dėl ga­li­my­bių pra­tęs­ti grą­ži­ni­mą ir net­gi nu­ma­ty­ta, kad grą­žin­ti gal­būt ne­rei­kės, esant tam tikroms są­ly­goms“, – teigė E.Pupinis.

Vienas pataisos iniciatorių Vytautas Gapšys savo ruožtu siūlė atmesti ŠMK išvadą ir laikytis papildomo Biudžeto ir finansų komiteto pozicijos, kad toks reguliavimas galimas.

„Aš siū­lau pa­da­ry­ti vie­ną la­bai pa­pras­tą da­ly­ką – tie­siog at­mes­ti pa­grin­di­nio ko­mi­te­to iš­va­dą. Biu­dže­to ir fi­nan­sų ko­mi­te­tas, be­je, ku­ris čia yra svar­bes­nis, pri­ta­ria projektui, kad kom­pen­suo­ti ga­li­ma, kad iš­lai­dų ne­rei­kia čia tiek jau daug tas pa­lū­ka­nas kompensuoti“, – kalbėjo V.Gapšys.

Pataisas inicijavę Darbo partijos frakcijos atstovai sutinka, kad faktiškai gaunantys paskolas studentai gali teikti prašymus ir jiems yra kompensuojamos palūkanos studijų laikotarpiu, jei tam yra pakankamai lėšų, bet siūlė, kad tokią galimybę įtvirtintų Mokslo ir studijų įstatymas. Jame palūkanų kompensavimas nėra aptariamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius