-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas priėmė Mokslo ir studijų įstatymo pataisas, taisančias KT nurodytus trūkumus

Seimas antradienį priėmė darbo grupės parengtas Mokslo ir studijų įstatymo pataisas, kuriomis panaikinti Konstitucinio Teismo (KT) nurodyti galimi prieštaravimai Konstitucijai dėl universitetų valdymo bei studijų finansavimo nevalstybinėse aukštosiose mokyklose.
Vilniaus universiteto bibliotekoje saugomas vertingų knygų lobynas.
Universiteto bibliotekoje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Už pataisų priėmimą antradienį balsavo 65 Seimo nariai, prieš buvo 10, 21 parlamentaras susilaikė.

Priimtos pataisos keičia KT anksčiau sukritikuotus universitetų tarybos ir senato sudarymo principus, taip pat nustato, kad studijos nevalstybinėse aukštosiose mokyklose gali būti valstybės lėšomis finansuojamos tik tuo atveju, jei tam tikri specialistai negali būti parengti valstybinėse aukštosiose mokyklose.

Tačiau įstatymo projektas palieka galimybę užsitikrinti nemokamas studijas nevalstybinėse aukštosiose mokyklose, numatant, kad aukščiausius konkursinius balus pagal geriausiai vidurinio ugdymo programą baigusiųjų eilę surinkusiems asmenims iš valstybės biudžeto lėšų studijų laikotarpiui skiriama norminės studijų kainos dydžio stipendija. Tokios stipendijos studentas neteiktų, jei po metų jo vidurkis būtų mažesnis negu aukštosios mokyklos atitinkamos studijų programos ir formos to paties kurso studijuojančiųjų studijų rezultatų vidurkis.

Pagal pataisas, strateginius, finansinius aukštosios mokyklos reikalus sprendžianti taryba būtų sudaroma iš devynių arba 11 narių, o akademinės bendruomenės atstovai joje turėtų daugumą. Ne mažiau kaip vieną narį skirtų studentų atstovybė, kiti akademinės bendruomenės nariai atitinkamai ne daugiau kaip keturis arba penkis narius. Senato nustatyta tvarka būtų atrenkami ir skiriami atitinkamai trys arba keturi aukštosios mokyklos personalui ir studentams nepriklausantys nariai, vieną narį taip skirtų studentų atstovybė savo nustatyta tvarka – šie nariai būtų atrenkami viešo konkurso būdu.

Svarstymo metu Seimas pritarė vienai nuostatai, kad aukštosios mokyklos vadovą, universiteto rektorių ar kolegijos direktorių slaptu balsavimu rinktų akademinė bendruomenė – dėstytojai, administracijos, mokslo darbuotojai, tyrėjai, studentai, tačiau priėmimo metu grįžta prie ankstesnio reguliavimo, pritarus Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Valentino Stundžio pasiūlymui, kad aukštosios mokyklos rektorių ar direktorių renka taryba.

KT gruodžio mėnesį paskelbtame nutarime prieštaraujančiomis nuostatomis pripažino kai kurias Mokslo ir studijų įstatymo nuostatas, kurios reguliavo universitetų valdymo tvarką, finansavimo klausimus, už mokslą mokančių ir nemokančių rotaciją. Taip pat KT pasisakė, kad valstybė negali finansuoti studijų nevalstybinėse aukštosiose mokyklose, nebent valstybinės nerengtų tokių specialistų.

Skubiems pakeitimams užpildant teisinį vakuumą pataisos priimtos specialiai tam sušauktoje neeilinėje Seimo sesijoje, tuomet buvo laikinai pakeista universitetų valdymo tvarka, taip pat nustatyta, kad studentų mokymosi rezultatai vertinami ne kas dveji metai, o kas semestrą ar metus, laikotarpį renkantis aukštajai mokyklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius