-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimas siekia, kad vaikams mokyklose būtų skiepijamas teigiamas požiūris į šeimą

Grupė Seimo narių siūlo įtvirtinti prievolę ugdymo proceso metu formuoti teigiamą požiūrį į šeimą. Tam antradienį Seimo posėdžio metu pateikimo stadijoje pritarta bendru sutarimu.
Vaikas
Vaikas / „Scanpix“ nuotr.

Parlamentarai iš konservatorių, „valstiečių“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijų siūlo numatyti tokius naujus švietimo tikslus:

  • formuoti teigiamą požiūrį į šeimą kaip visuomenės ir valstybės pagrindą;

  • ugdyti asmens gebėjimą sukurti, puoselėti ir išsaugoti darnią šeimą, stiprinti teigiamą požiūrį į daugiavaikes šeimas;

  • stiprinti teigiamą požiūrį į šeimą, atsakingą tėvystę ir motinystę, tėvystės ir motinystės papildomumą, pagarbą gyvybei ir žmogaus orumui bet kuriuo jo gyvenimo etapu.

Taip pat Seimo narių įsitikinimu, tėvai, globėjai ar rūpintojai turėtų turėti teisę gauti informaciją apie pamokų (susitikimų, renginių), kurie nepatenka į mokymo programą, arba kai juos veda ne mokyklos darbuotojai, turinį. Tokiose pamokose, pavyzdžiui, lytiškumo ugdymo, pagal siūlymą, nepilnamečiai mokiniai galėtų dalyvauti tik tėvams davus rašytinį sutikimą.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Jurgis Razma
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./ Jurgis Razma

Šiai nuostatai prieštaravo Seimo konservatorius Jurgis Razma.

„Ar kuris nors mokytojas vargs gauti tų visų tėvų sutikimus? Tokių renginių neliks ir pamokų neliks [...]“, – Seimo posėdžio metu kalbėjo jis.

Atsakydamas parlamentarui, įstatymo projektą pristatęs konservatorius Rimantas Jonas Dagys tvirtino, kad galimybė tėvams gauti informaciją apie organizuojamų pamokų turinį yra normalus dalykas. Sutikimo prieš kiekvieną renginį esą prašyti nereikėtų – galima būtų tai numatyti iš anksto iš pradžių tėvus supažindinus su būsimais renginiais.

„Aš galiu pasakyti iš ko [nuostata] išplaukė. Buvo išplatinta medžiaga, Švietimo ministerijos pateikta informacija, kad ateina ne viena, neakredituota, net licencijų neturinti įstaiga, siūlanti įvairias programas neaiškaus turinio, mėgindama [...] įvykdyti savo programas, kurių ministerija nėra licencijavusi ir niekaip jų įvertinusi, ir nežinant tėvams. [...] Tokių dalykų neturėtų būti“, – kalbėjo R.J.Dagys

Parlamentarai projekto aiškinamajame rašte nurodo, kad jaunimas „iš vienos pusės labai teigiamai pasisako šeimos atžvilgiu“, bet tuo pačiu metu esą labai pozityviai žiūri į kohabitaciją.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rimantas Jonas Dagys

„Dabarties karta kuria rytdieną, todėl ypač svarbu formuoti teisingą jaunimo požiūrį į šeimą ir santuoką“, – nurodo Seimo nariai.

Seimas kovą priėmė Šeimos stiprinimo įstatymą. Jame numatyta, kad valstybės ir savivaldybių institucijos pagal kompetenciją privalo užtikrinti atsakingos tėvystės ir motinystės, pagarbos gyvybei ir žmogaus orumui bet kuriuo jo gyvenimo etapu sąlygas bei stiprinti visuomenėje teigiamą požiūrį į šeimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius