-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Seimui ketinant tvirtinti kitų metų biudžetą antradienį atnaujinamas mokytojų streikas

Gruodžio 5 dieną Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) atnaujina visuotinį mokytojų streiką, taip išreikšdama švietimo bendruomenės nuomonę apie susidariusią situaciją švietime ir rūpestį, kad planuojami pokyčiai neturės didesnės įtakos sistemą kamuojančioms problemoms. Tą dieną Seimo posėdyje, kurį stebės LŠDPS atstovai, ketinama tvirtinti 2024 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymą, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Žygiuojantys mokytojai
Žygiuojantys mokytojai / Skirmanto Lisausko /BNS nuotr.

LŠDPS prašo kitų metų biudžete numatyti didesnį mokytojų atlyginimų kėlimą – kompromisinį variantą – po 15 proc. nuo sausio ir nuo rugsėjo. Tikimasi, kad Seimo nariai pritars mokytojų reikalavimui, nes yra akivaizdu, jog, padidinus darbo užmokestį tik po 10 procentų nuo sausio ir tiek pat nuo rugsėjo, geriausiu atveju bus kompensuota infliacija, o 130 VDU nebus pasiektas, nors tai pagrindinis Vyriausybės bei politinių partijų ilgalaikis įsipareigojimas mokytojams.

Be to, LŠDPS yra pareiškusi nepasitikėjimą Vyriausybės atliktais vidutinio mokytojų darbo užmokesčio skaičiavimais. Kad VDU skaičiavimo mechanizmas turi trūkumų, šiandien pripažįsta ir kai kurie pozicinių partijų atstovai.

LŠDPS pirmininko Andriaus Navicko teigimu, pozicijoje ir opozicijoje esantys Seimo nariai balsuodami dar gali ištaisyti ydingą darbo užmokesčio skaičiavimą ir pritarti mokytojų siūlymams didinti atlyginimus labiau nei numatė Vyriausybė: ,,Seimo narių balsavimas galėtų būti lemtingas tikintis pokyčių (visiems svarbiausiems mūsų reikalavimams realizuoti reikalingos papildomos lėšos, net jeigu tai ilgalaikė perspektyva).

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Navickas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Andrius Navickas

Priešingu atveju biudžeto patvirtinimas neatsižvelgiant į susidariusią situaciją tik dar labiau pagilintų krizę švietimo sistemoje. <...> Su šita Vyriausybe toliau nebus prasmės derėtis, jeigu jie nepriims to sprendimo, kurio tikisi iš jų visuomenė“.

LŠDPS primena, jog rugsėjo 29 d. pradėtas streikas buvo atnaujintas lapkričio 22 d., Lietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija nesutarus dėl esminių LŠDPS reikalavimų: darbo užmokesčio pedagogams, darbo krūvio sandaros ir mokinių skaičiaus klasėse mažinimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius