Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulių universiteto pertvarka: sprendimų dėl jungimosi nėra, rektorius mąsto apie atsistatydinimą

Šiaulių universitetas (ŠU) nespės laiku apsispręsti dėl savo statuso ir galimo persitvarkymo. Jeigu universiteto taryba jungtuvėms su Vilniaus universitetu (VU) nepritars, rektoriui Donatui Jurgaičiui neliks nieko kita kaip tik atsistatydinti. Tokiomis nuotaikomis universitetų tinklo pertvarkos fone su 15min dalijasi aukštosios mokyklos vadovai.
Šiaulių universitetas. Šiaulių universiteto nuotr.
Šiaulių universiteto nuotr./ Šiaulių universitetas / Šiaulių universiteto nuotr.

Praėjusią savaitę ŠU išplatino pranešimą žiniasklaidai, kuriame teigia galutinai kontaktų su VU nenutraukiantis, tačiau planuojantis dėl jungimosi kreiptis į Vytauto Didžiojo universitetą (VDU).

„Universitetams nepavyko rasti konstruktyvaus sprendimo ir derybos atsidūrė akligatvyje, – pranešime cituojamas ŠU tarybos pirmininkas Rimvydas Vaštakas. – Tenka konstatuoti, kad nesame pageidaujamas partneris.“

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Jaskūnas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Valdas Jaskūnas

„Teiginiai apie aklavietę derybose su VU ne tik neatitinka tikrovės, bet ir neatspindi vykdomų derybų pozityvios dvasios bei likusios ŠU vadovybės – rektoriaus, Senato pirmininkės ir derybinės grupės vadovo – pozicijos“, – į pranešimą tuomet sureagavo VU studijų prorektorius ir derybinės grupės vadovas Valdas Jaskūnas.

„R.Vaštako kalbos menkina dabartinės administracijos pastangas atkurti pasitikėjimą universitetinėmis studijomis Šiaulių regione“, – pridūrė jis.

R.Vaštakas: ŠU pranešimas turėjo paspartinti derybas

Žiniasklaidai paskelbtas tekstas, anot R.Vaštako, atstovauja viso ŠU pozicijai ir tai, kaip jis sako, nebuvo jo ar kažkieno kito individualus pranešimas.

„Aš noriu tikėtis, kad šitas ŠU pranešimas spaudai paspartins derybas, pokalbius, ieškojimus, teisingiausius, geriausius“, – 15min tvirtina ŠU tarybos pirmininkas.

Jo teigimu, derybos dėl jungimosi su VU nėra nutrauktos, tačiau jos, vykstančios jau keletą mėnesių, esą neduoda aiškių rezultatų. Būtent dėl to, anot R.Vaštako, universitetas nusprendė dairytis kito partnerio.

Neprieštaraučiau nė vienam jungimuisi, su jokia aukštąja mokykla, jeigu bus pasiektas toks rezultatas, kuris labiausiai tiks Šiaulių regionui.

„Turėdami, vadinkime, du galimus partnerius (VU ir VDU – red.) Šiaulių universitetas turės pasirinkti geresnį variantą“, – teigia ŠU valdymo organo vadovas.

Paklaustas, kokia jo asmeninė pozicija dėl jungimosi ar nesijungimo su kokiu nors universitetu, R.Vaštakas sako šiandien aiškios neturintis.

„Neprieštaraučiau nė vienam jungimuisi, su jokia aukštąja mokykla, jeigu bus pasiektas toks rezultatas, kuris labiausiai tiks Šiaulių regionui, Šiaulių miestui, to regiono gyventojams, – aiškina jis ir sukonkretina pageidautiną rezultatą. – Turėtų būti mažiausiai perskirstomos kryptys, ne mažiau kaip 10–12 studijų programų, turi būti aiškiai pasakyta, kiek dėstytojų liks savo pareigose dirbti. Kai šitie dalykai bus aiškiai išsakyti, bus matoma, kuri mokykla labiau tinka.“

Nei taryba, nei R.Vaštakas asmeniškai, kaip jis pats pasakoja, iš darbo grupės, besiderančios dėl jungimosi, nėra gavęs jokios konkrečios informacijos.

 Z.Ripinskio nuotr./ Rimvydas Vaštakas (pirmas dešinėje)
Z.Ripinskio nuotr./ Rimvydas Vaštakas (pirmas dešinėje)

„Vilniaus universitetas yra pasakęs susitikimuose: nebandykite derėtis su niekuo kitu, tik su mumis galite vienais derėtis. Mūsų supratimu, tai nėra labai teisinga“, – dėsto ŠU tarybos pirmininkas.

„Nemaža dalis“ pasisako už nepriklausomumą

Pasiteiravus, kokią poziciją dėl jungimosi su VU ar nesijungimo linksta palaikyti kiti tarybos nariai, R.Vaštakas sako, kad „tarybos nariai ieško geriausio varianto regionui“, tačiau priduria: „Labai nemaža dalis universiteto bendruomenės nori savarankiško universiteto ir mano, kad regionui yra reikalingas toks universitetas.“

Iki lapkričio 17-osios ŠMM įpareigojo valstybinius universitetus su ministerijos atstovais aptarti tarp universitetų pasiektus susitarimus.

„Apsisprendimo ŠU iki to laiko aš manau, kad tikrai nebus“, – prognozuoja R.Vaštakas.

Jo žodžius patvirtina ŠU rektorius D.Jurgaitis. Praėjusį ketvirtadienį jis tikina susitikęs su VU rektoriumi Artūru Žukausku ir nusprendęs toliau tęsti derybas, pasirašyti įsipareigojimą.

„Kadangi sprendimų iki lapkričio pabaigos pagal Vyriausybės nutarimą priimti nespėjame, tai sutarėme su VU – rašysim susitarimą arba ketinimą, ar gal kokį memorandumą, kad mes, kaip rektoriai, įsipareigojame ne šitai datai, bet artimiausiu laiku, pagal galimybes, pateikti visus dokumentus, reikalingus savo senatams ir taryboms, kad jie galėtų priimti sprendimą dėl mūsų universiteto susijungimo ar nesusijungimo“, – pasakoja D.Jurgaitis.

Rektorius linksta „į variantą su VU“

Alvydo Januševičiaus nuotr./ Donatas Jurgaitis
Alvydo Januševičiaus nuotr./ Donatas Jurgaitis

Užklaustas apie praėjusią savaitę ŠU išplatintą pranešimą rektorius sako, kad dėl jo reiktų kreiptis į tarybos pirmininką, o jis, kaip „pavaldinys“, nenorintis „viršininko nuomonės komentuoti“.

D.Jurgaitis tuomet siųstame pranešime išreiškė tokią nuomonę: „Esame įsitikinę, jog tik kaip pakankamai savarankiška organizacija veikiantis Šiaulių universitetas gali geriausiai atspindėti mūsų bendruomenės bei viso miesto, rajono ir visos Šiaurės Lietuvos gyventojų interesus [...]. Tapę kito universiteto padaliniu, mes galime virsti tik jo valios vykdytoju, o vietos žmonių bei Šiaulių krašto interesai atsidurtų antroje eilėje.“

Kalbėdamas apie asmeninę poziciją jungimosi ar nesijungimo su VU klausimu, rektorius sako linkstantis „į variantą su VU“. Tačiau dėl tokios nuomonės jam gali tekti palikti pareigas.

Aš, kaip rektorius, jeigu nepritarsiu savo kolegialių valdymo organų sprendimui, norėsiu kitą savo liniją vykdyti, matyt, turėsiu atsistatydinti.

„Aš, kaip rektorius, jeigu nepritarsiu savo kolegialių valdymo organų sprendimui, norėsiu kitą savo liniją vykdyti, matyt, turėsiu atsistatydinti. Nes kitaip būti negali“, – teigia ŠU vadovas.

Anot jo, VU ir ŠU jau susitarė dėl ŠU statuso po susijungimo, dėl studijų krypčių, kurios studijos bus vykdomos bendrai, kurios atskirai, susitarta dėl mokslinių tyrimų krypčių: „Žinoma, dabar laikas yra susitarti, kaip šita pati susijungimo ar prijungimo procedūra bus realizuota laiko prasme, išteklių prasme ir taip toliau.“

Ministerija sprendimų tikisi racionalių ir laiku

ŠMM viceministras Giedrius Viliūnas, komentuodamas galimus ŠU bendruomenės nuomonių dėl jungimosi su VU skirtumus, teigia besitikintis, kad iki Vyriausybės numatyto termino „bus priimtas pats racionaliausias sprendimas“.

„Mes palaikome ryšį su visomis suinteresuotomis šalimis ir matome, kad tikrai Šiaulių universitete yra tam tikrų nuomonių skirtumų, bet jų tikrai nesureikšminame“, – sako jis.

Lapkričio 22-oji – diena, kai ministerija Vyriausybei turi pateikti faktinių įrodymų apie universitetų tinklo pertvarkoje dalyvaujančių valstybinių aukštųjų mokyklų susitarimus.

Pagal Vyriausybės parengtą universitetų tinklo optimizavimo planą, ŠU turėtų būti reorganizuojamas prijungiant jį prie VU, kuriame veiktų ŠU padalinys – Šiaulių akademija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius