Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Siekiant sumažinti protų nutekėjimą šalies regionuose būtinas valstybės vaidmuo

Jaunų specialistų trūkumas bei vis didėjantis protų nutekėjimas mažesniuose Lietuvos regionuose – tokias problemas vakar vykusiame susitikime aptarė Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) prezidentas Arūnas Mark ir Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) direktorė Roma Žakaitienė.
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Prieš pusmetį LSAS atliktas tyrimas parodė, jog dauguma bakalaurą baigusių studentų bei neplanuojančių išvykti mokytis ar dirbti į užsienį, teigė, jog darbo ieškosis didžiausiuose šalies miestuose, dažniausiai – tame pačiame, kuriame ir studijavo. Tik 14 procentų, studijavusių ne gimtajame mieste, teigė, jog ketina grįžti į savo gimtąjį miestą ir ieškotis darbo ten.

„Kol kas absolventai nemato galimybių gauti tinkamą, jų kvalifikaciją atitinkantį darbą mažesniuose ar savo gimtuose miestuose. Sprendžiant „protų“ pritraukimo į regionus problemas trūksta ne tik savivaldybių, bet ir pačios valstybės iniciatyvų – ieškoti sprendimų, kaip pritraukti jaunus specialistus bei išlaikyti reikiamą kvalifikuotų asmenų pasiskirstymą šalyje“, – sako LSAS prezidentas Arūnas Markas.

Pasak A.Marko, mažinamos pragyvenimo išlaidos, didesnio atlyginimo galimybės, lengvatinės sąlygos būstui įsigyti, studijų išlaidų ir / ar paskolų dengimas, specialistų poreikių analizavimas bei užsakymas galėtų būti sąlygos, kurios skatintų jaunus specialistus grįžti į gimtuosius miestus bei ten vykdyti veiklą.

LSAS atkreipia dėmesį, jog Lietuvai regioninė veikla gali būti itin naudinga ekonominiu atžvilgiu, tačiau nesprendžiant žmogiškųjų išteklių problemos regionuose, nukenčia visa valstybė. Siekiant stabdyti protų nutekėjimą mažesniuose šalies regionuose, LSAS kartu su Lietuvos savivaldybių asociacija kovo mėnesį rengs apskirtojo stalo diskusiją, kurios pagrindu bus rengiamas priemonių planas žmogiškųjų išteklių regionuose problemoms spręsti.

Apie jaunų specialistų pritraukimą į savivaldybes Lietuvos savivaldybių asociacija pasiūlė LSAS diskutuoti ir Mykolo Romerio universiteto gegužės mėnesį rengiamoje konferencijoje „Lietuvos savivaldybių veiklos aktualijos (administravimo ir žmogiškųjų išteklių vystymo aspektas)“, kurioje taip pat paragins mokslininkus tyrinėti, kaip šis žmogiškųjų išteklių klausimas sprendžiamas kitose šalyse.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius