Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šiemet išmokėtos pirmosios kompensacijos už Bazinių karinių mokymų dalyvių studijas

Šiais metais išmokėtos pirmosios kompensacijos už baigusiųjų Bazinius karinius mokymus (BKM) studijas – šia lengvata jau pasinaudojo 10 jaunuolių, jiems išmokėta 55 tūkst. litų.
BKM mokymai
Baziniai kariniai mokymai / L. Bratiko ir G. Jonaičio nuotr.

Kompensacijoms už Bazinių karinių mokymų dalyvių studijas šiemet iš viso numatyta skirti 200 tūkst. litų. Praėjusių metų pavasarį įsigaliojusi minėta kompensavimo už studijas tvarka realiai pradėjo veikti nuo šių metų sausio.

Kaip BNS pranešė Valstybinis studijų fondas, kompensacijos dydis baigusiesiems BKM gali sudaryti ne daugiau kaip 50 proc. sumokėtos sumos už studijų laikotarpį.

Pretenduoti į šią kompensaciją gali visų Lietuvos universitetų ir kolegijų studentai. Ji skiriama bakalauro ir magistro studijoms.

Pretenduoti į šią kompensaciją gali visų Lietuvos universitetų ir kolegijų studentai. Ji skiriama bakalauro ir magistro studijoms.

Iš 10 asmenų, baigusių Bazinius karinius mokymus ir jau gavusių kompensaciją studijoms apmokėti 3 buvo pasirinkę teisės, 2 vadybos ir verslo administravimo studijas. Kompensacijų už studijas lengvata tai pat pasinaudojo politikos mokslų, verslo, agronomijos, informatikos ir ekonomikos studentai.

Kompensacijos už studijų kainą lengvata gali pasinaudoti visi, baigusieji BKM po 2011 metų rugsėjo. Kompensacija mokama ir tiems, kurie pradėję studijuoti kiek vėliau po karinių mokymų baigimo, tačiau ne vėliau, nei praėjus 3 metams po mokymų.

Be to, šia lengvata gali naudotis tik tie baigusieji studijas ar studijuojantieji, kurie neturi akademinių skolų.

Kaip BNS sakė Krašto apsaugos savanorių pajėgų karo prievolės ir komplektavimo skyriaus viršininko pavaduotojas Laimis Bratikas, kompensacija už studijų kainą yra naujiena Lietuvoje ir kaip skatinamoji priemonė ji pasiteisino.

„Tie žmonės, kurie mokosi ginti savo kraštą, turi gauti kažkokias paskatas. Taip yra visame pasaulyje“, – BNS sakė L.Bratikas.

Liepos 1 dieną Lietuvos kariuomenės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, Rukloje, Bazinius karinius mokymus pradėjo 72 kariai – tai jau 21 BKM laida. Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, tarp jų yra 10 moksleivių.

Krašto apsaugos minsiterija nurodo, kad tarp skatinamųjų priemonių šaukiant jaunuolius į BKM, numatyta ir papildomų balų už studijas aukštosiose mokyklose sistema. Tačiau papildomus balus baigusiems BKM kol kas suteikia tik viena aukštoji mokykla.

„Asmuo, baigęs Bazinius karinius mokymus, gauna du papildomus balus stojimui į Lietuvos karo akademiją“, – BNS teigė L.Bratikas.

Anot jo, visos kitos Lietuvos aukštosios mokyklos savo nuožiūra skirsto papildomus balus asmenims, kurie baigė mokymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius