Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sklaido studentų abejones dėl „Brexit“: šiais metais stojantiesiems nerimauti nėra ko

Lietuvos švietimo sistemai vis dar tebesant krizėje, studijuoti į užsienį kasmet traukia vis daugiau šalies jaunimo. Svetur vilioja ne tik kur kas geresnė studijų kokybė, kur galima rinktis iš daugybės programų, bet ir baigus mokslus atsiveriančios platesnės darbo rinkos galimybės.
Studijų paroda
Studijų paroda / „Kalba“ nuotr.

Jungtinė Karalystė sulaukia bene daugiausia studentų iš Lietuvos. Tačiau po „Brexit“ paskelbimo pasigirdo daug nerimo dėl tolimesnių studijų galimybės ir naujos būsimos tvarkos. Norinčius mokytis Didžiojoje Britanijoje neramina, ar paskolų tvarka pasiliks ta pati, ar studijuojantys galės įsidarbinti ir galiausiai – ar šios šalies diplomai bus pripažįstami Lietuvoje.

Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti 25 metų patirtį šioje srityje turinčios Edukacinių bendrovių grupės „KALBA“ kūrėjo, profesionalaus konsultanto karjeros ir vidurinio mokslo klausimais, sertifikuoto „Morrisby“ ir „Multiple Natures“ specialisto Ryčio Jurkėno.

„Kalba“ nuotr./Rytis Jurkėnas
„Kalba“ nuotr./Rytis Jurkėnas

Didžiosios Britanijos universitetai – vis dar geidžiamiausi

Bendrovės „KALBA“ vadovo teigimu, į Didžiąją Britaniją kasmet stoja virš 1700 jaunuolių, o dabar jos universitetuose yra nuo 6 iki 8 tūkstančių studentų iš Lietuvos. Ši šalis traukia gausybe studijų programų, kurių yra daugiau nei 51 000, čia yra galimybė rinktis dvigubas bakalauro studijas ir per trejus metus baigti kelias programas.

Brexit“, anot pašnekovo, jaunimą kaip tik paskatino rinktis studijas būtent Didžiojoje Britanijoje, nes 2018 m. į šią šalį studijuoti išvyko maždaug 2 proc. daugiau lietuvių negu ankstesniais metais.

„Visiems studentams, kurie važiuos mokytis nuo 2019 m. rudens, jau yra pažadėtos ir patvirtintos tokios pat sąlygos, kaip ir buvo anksčiau. Anglija yra sena demokratijos šalis ir tai, kas yra pažadėta, nėra po kurio laiko atgaline data atšaukiama. Juo labiau, kad ši šalis šiandien vis dar yra ES narė ir galioja visi įsipareigojimai, kuriuos ji yra davusi studentams, kaip ir galioja Anglijos vyriausybės įsipareigojimai savo universitetams“, – tikino Rytis Jurkėnas.

„Kalba“ nuotr./Studijų paroda
„Kalba“ nuotr./Studijų paroda

Kaip bus po 2020 m. – belieka spėlioti

Kokie pokyčiai laukia norinčių studijuoti Jungtinėje Karalystėje, jai pasitraukus iš ES, karjeros konsultantas nedrįsta prognozuoti, nes to nežinantys net patys britai. Tačiau, pašnekovo teigimu, patirtis rodo, kad tų garantijų, kurios buvo žadamos, iki šiol buvo laikomasi.

„Iš pradžių buvo nemokamos studijos, kurios buvo finansuojamos pilnai. Ir visi, kurie įstojo, nepriklausomai nuo to, kad nuo kitų metų mokslams atsirado paskolos, vis tiek turėjo tas pačias sąlygas. Paskui paskolos padidėjo nuo vienos sumos iki kitos, iš pradžių buvo 3000, paskui tapo daugiau. Bet visi, kurie įstojo su viena suma, iki galo turėjo tą galimybę. Ir dabartiniams studentams yra pasakyta, kad jie turės štai tokią paskolų sumą. Tai reiškia, kad tos sąlygos jiems galios, iki kol jie pabaigs universitetą“, – neabejojo R.Jurkėnas.

Kalbant apie studentų įsidarbinimo galimybes Didžiojoje Britanijoje, pašnekovo manymu, toks susitarimas turėtų būti pasiektas, kadangi tai aktualu ir patiems britams, kurių net 2 mln. gyvena kitose ES šalyse.

„Kalba“ nuotr./Studijų paroda
„Kalba“ nuotr./Studijų paroda

Sumaištis dėl diplomų

„Brexit“ įnešė sumaišties ne tik dėl studijų sąlygų ir įsidarbinimo galimybių Didžiojoje Britanijoje. Viešumoje pasirodė informacija, kad JK išstojus iš ES, gali kilti problemų dėl šios šalies diplomų pripažinimo Lietuvoje.

„Man, kaip edukacinės bendrovės vadovui, labai keista būtų tokia situacija, kadangi dėl diplomų pripažinimo yra susitarta Bolonijos sutartimi. Ir jeigu dabar Oksfordo universiteto diplomas staiga Lietuvoje būtų nieko vertas, būčiau tikrai labai nustebęs, nes jis yra puikiai pripažįstamas visame pasaulyje. Lygiai tas pats yra ir su kitais universitetais. Juk jų akreditacija nepasikeitė, jų diplomų pripažinimas nepasikeitė ir Bolonijos sutartis tebeegzistuoja“, – stebėjosi R.Jurkėnas.

„Kalba“ nuotr./Studijų paroda
„Kalba“ nuotr./Studijų paroda

Patarimai išvykstantiems

Bendrovės „KALBA“ vadovas prisipažino sulaukiantis daug tėvų skambučių ir klausimų ir dar sykį patikino, kad šių metų rugsėjį pokyčių tikrai nebus, o visi šiais metais įstoję į JK universitetus turės jiems pažadėtas sąlygas.

Kalbant apie darbą studijų metu, karjeros konsultantas visgi tėvams rekomenduoja pirmais metais leisti studentams nedirbti, kadangi studijos yra tikrai intensyvios. „Bet gyvenimas yra toks, koks yra, ne visi tėvai gali padėti savo vaikams gyventi JK, nuomuotis būstą. Tad apie pusę jaunų žmonių ieškosi darbo, dirba ir visiškai save išlaiko“, – teigia R.Jurkėnas. Pašnekovo žiniomis, dirbti planuoja apie pusę išvykstančiųjų mokytis į JK. Pastebima, kad beveik pusė pabaigusių studijas kitose šalyse gyventi ir dirbti sugrįžta į Lietuvą, tad šios tendencijos yra pozityvios ir tikrai džiuginančios.

„Kalba“ nuotr./Ryčio Jurkėno paskaita
„Kalba“ nuotr./Ryčio Jurkėno paskaita

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius