Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

SMK direktorė V.Palubinskienė: „Mūsų tikslas – kurti aplinką, kurioje gera mokytis“

Šiuo metu sėkmingai augančios, didžiausios nevalstybinės aukštosios mokyklos SMK direktorė Viktorija Palubinskienė sako, kad norint, jog institucija sėkmingai augtų, labai svarbu turėti ambicijų siekti aukštesnių tikslų, matyti pasaulinį kontekstą ir atkakliai siekti tų tikslų. Pasak jos, tik aiškus žinojimas, nesiblaškymas, nesivaikymas populiarių nuomonių, nesigręžiojimas į kitus ir labai kryptingas pastangų telkimas į užsibrėžtus tikslus, lemia institucijos sėkmę.
Viktorija Palubinskienė
Viktorija Palubinskienė / SMK nuotr.

– Viktorija, ką Jums asmeniškai reiškia vadovauti vienai didžiausių, moderniausių ir, ko gero, sparčiausiai augančiai aukštajai mokyklai Lietuvoje?

– SMK – tai didžiulė bendruomenė, kurią sudaro beveik penki tūkstančiai studentų, trys šimtai dėstytojų, administracijos darbuotojai, todėl mano kasdieninis uždavinys yra kurti bendrą SMK aurą ir tokias sąlygas, kurios leistų atskleisti ir realizuoti savo potencialą kiekvienam bendruomenės nariui, kad kiekvienas pasirinkęs SMK jaustųsi komfortabiliai ir galėtų siekti savo asmeninių tikslų bei svajonių. Todėl kiekviena diena darbe man – naujas, pozityvūs iššūkis, su galimybe kažką naujo sukurti tiek kaip vadovei, tiek kaip asmenybei paaugti, kažką naujo išmokti, pažinti.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

– SMK pastaruoju metu auga ne tik studentų ir darbuotojų skaičiumi, bet gali pasidžiaugti ir naujais pastatais Kaune bei Klaipėdoje. Viktorija, kaip manote, kas vis tik lėmė tokią sėkmingą SMK plėtrą?

– Manau, pirmiausia, ambicijos siekti aukštesnių tikslų ir labai kryptingas ėjimas tų tikslų link. Aiškus žinojimas, nesiblaškymas, nesivaikymas populiarių nuomonių, nesigręžiojimas į kitus, o labai aiškus ir kryptingas pastangų telkimas tik į užsibrėžtus tikslus turėjo įtakos augimui ir plėtrai. Kitas svarbus dalykas, kuris visada veda į priekį tai – motyvacija kiekvieną dieną siekti geriausio rezultato ir visas užduotis padaryti maksimaliai gerai. Mes visą laiką stengiamės maksimaliai atliepti tiek stojančiųjų, tiek socialinių partnerių poreikius, todėl nuolat analizuojame darbo rinką ir, pagal poreikį, kuriame naujas inovatyvias studijų programas. Pačios naujausios – dizainas, bendrosios praktikos slauga.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

Manau, visuose trijuose miestuose – Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje, nuolat augančius stojančiųjų skaičių lemia ir tai, kad kolegija orientuojasi į praktinių žinių ugdymą, patyriminį mokymąsi, o tai leidžia studentams kaupti savo patirties portfolio ir pritaikyti įgytas praktines žinias darbo rinkoje. Turbūt tai ir yra pagrindinė sėkmės priežastis, leidžianti išlaikyti aukštą paslaugų kokybę, inovuoti, stebėti pasaulines tendencijas ir jas atnešti į Lietuvą, taip pat matyti kas yra svarbu bendroje mokymosi sistemoje, keliaujant iki mokymosi visą gyvenimą paradigmos.

– Kitas labai svarbus dalykas, bet kuriai sėkmingai augančiai institucijai – neužmigti ant laurų, tiesa? Sakykite, kokių Jūs konkrečių veiksmų imatės, kad atlieptumėte stojančiųjų poreikius ir kiekvienais metais būtumėte dar konkurencingesnė ir patrauklesnė aukštoji mokykla?

– Gerindami mokymosi infrastruktūrą, nepamirštame pritraukti ir vis naujų dėstytojų praktikų, kurie gali dalytis su studentais savo žiniomis bei patirtimi, kuriame naujas ir nuolat atnaujiname bei tobuliname jau esamas studijų programas, bendraujame su socialiniais partneriais, esame pritraukę daugelį verslo organizacijų, kad jaustume pulsą kaip gyvena darbdaviai ir kokie yra darbo rinkos poreikiai. Aktyviai dalyvaujame formuodami aukštojo mokslo politiką, esame įkūrę švietimo konfederaciją. Šie praktiniai dalykai leidžia kasdien jausti pulsą, kas yra svarbu, siekti naujų rezultatų ir aiškiai matyti savo kryptį, kuria einame.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

– Įdomu, o kaip mokymo procesą paveikė COVID-19 pandemijos laikotarpis? Ar tai turės įtakos studijų organizavimui ateityje?

– Per šį laikotarpį visa švietimo sistema Lietuvoje atliko didžiulį šuolį skaitmenizacijos link. Ne išimtis ir SMK. Mes puikiai pakeitėme procesus ir labai greitai, vos per keletą dienų, perėjome prie nuotolinio mokymo. Šiuo atveju svarbiausias veiksnys buvo komandos operatyvumas, greitas persiorientavimas ir susitelkimas bendram tikslui. Kaip vyks studijos nuo šių mokslo metų rugsėjo, dar tiksliai pasakyti negalime. Esame pasiruošę visus galimus scenarijus, vadovausimės LR Vyriausybės nutarimais, be abejo, jei bus leidžiama, pirmenybę teiksime kontaktinėms studijoms ir praktiniam mokymui, kuris SMK ypač svarbus. Žinoma, COVID-19 pandemija turėjo įtakos kai kuriems pokyčiams, pavyzdžiui, sesijiniu studijų būdu studijuojantiems studentams, pusę studijų laiko planuojame vykdyti nuotoliniu būdu, kitą pusę – kontaktiniu. Toks pageidavimas buvo pačių studentų. Kadangi didžioji dauguma studentų, kurie renkasi sesijinį studijų būdą, yra dirbantys. Tačiau kontaktinės studijos ypač svarbios ne tik dėl praktinio, patyriminio mokymosi, bet ir dėl galimybės bendrauti, dalytis su bendraminčiais idėjomis, patirtimi, galiausia būti aktyviu SMK bendruomenės nariu. Iki COVID-19 pandemijos SMK bendruomenė buvo itin aktyvi – vykdavo daugybė pačių įvairiausių renginių, konferencijų, iniciatyvų, pokalbių klubų, koncertų.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

– Šiemet Kaune išleista pirmoji studentų laida. Be to, Kauno SMK esamų ir būsimų studentų nuo kitų metų studijos vyks jau naujose patalpose Aleksote. Tai dar vienas pasiekimas, kuriuo galite didžiuotis, tiesa?

– Prieš tris metus pradėdami vykdyti savo veiklą Kaune – labai tiksliai žinojome savo siekius. Ypač, kokią mokymosi sistemą čia plėtosime. Kaune, kaip ir kituose miestuose, veikiame tais pačiais atvirojo aukštojo mokslo sistemos principais. Matydami, kad Kaunas yra atviras, veržlus, dinamiškas miestas, kas atliepia ir SMK vertybes, nusprendėme įkurti čia savo filialą ir šis žingsnis visu šimtu procentų pasiteisino. Dalį sėkmės, manau, lėmė ir tai, kad pavyko suburti darnią Kauno filialo komandą, kuri veikia kaip viena didelė šeima ir tuo pačiu demonstruoja puikius pasiekimų rezultatus. Taip, studentų skaičius kiekvienais metais Kaune tik didėja. Tai ir yra didžiausias ir pats geriausias įvertinimas.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

Pirmoji studentų laida Kaune tikrai ypatinga ir jų diplomų teikimo šventė buvo išskirtinė. Man pačiai teko dalyvauti diplomų teikimo šventėje, tad galiu tik pasidžiaugti, jog visos šventės metu jautėsi labai šiltas studentų, dėstytojų ir administracijos bendravimas. Tiek studentai, tiek dėstytojai pažįsta vieni kitus, vadina vardais, vieni kitus sveikino, ore tvyrojo tikros bendrystės jausmas, buvo jaučiama šilta ir jauki atmosfera.

SMK nuotr./SMK Kauno pastato vizualizacija
SMK nuotr./SMK Kauno pastato vizualizacija

Kalbant apie naująjį Kauno pastatą, tai buvo strateginis sprendimas, nes mūsų tikslas yra kurti tokią aplinką studentams, kurioje būtų gera mokytis. Suprasdami, kad nuomojamose patalpose ne visuomet pavyktų pasiekti norimo rezultato, išsirinkome pastatų kompleksą Aleksoto rajone, kuriame bus įrengta visa reikalinga infrastruktūra studijoms, taip pat konferencijų salės renginiams ir kitos, studentų poreikius atliepiančios erdvės, kurios tiks bendradarbystei ir kūrybai. Moderni, išskirtinė aplinka leidžia atskleisti studentų potencialą, įgalinti kiekvieną pamatyti, koks ypatingas, unikalus jis iš tiesų yra.

SMK nuotr./SMK Kauno pastato vizualizacija
SMK nuotr./SMK Kauno pastato vizualizacija

– Klaipėdoje SMK taip pat labai aktyvi ir gyva – nuolat organizuoja įvairius švietimo forumus miestiečiams, prisideda prie Klaipėdos miesto, tapatybės formavimo. Jums, kaip klaipėdietei, kuo ypatingas ir patrauklus yra tas mūsų uostamiestis ir kuo išsiskiria bei jaunam žmogui galėtų būti patraukli būtent Klaipėdos SMK?

– Laisvo vėjo dvelksmas, kuris tvyro Klaipėdoje, yra ir didelė SMK identiteto dalis. Čia yra išlaikytas veržlumo, gyvybingumo ir gaivos pojūtis, kadangi Klaipėda nuolat maitinama gaiviu vėju. Klaipėdoje SMK puikiai žinoma tiek verslo įmonių bendruomenei, tiek miesto vadovybei. Kolegija yra įsitraukusi į įvairias iniciatyvas, viena iš jų yra Klaipėdos miesto marketingo kampanija „Kol jaunas“, kuri kviečia jaunus žmones studijuoti būtent Klaipėdoje, taip pat organizuojama ir Klaipėda ID iniciatyva. Taip pat Klaipėda yra paskelbta Europos jaunimo sostine 2021 m., o aš galiu tik pasidžiaugti, kad SMK įgyvendina vieną iš pagrindinių jaunimo kultūros projektų. Tai suteikia mūsų studentams papildomas galimybes dalyvauti įvairiose iniciatyvose, prisidėti prie uostamiesčio identiteto kūrimo. Todėl kviečiu jaunimą, ypač iš nutolusių nuo Klaipėdos regionų, atvykti studijuoti į mūsų Uostamiestį, pajusti jūrą, Klaipėdos ir SMK dvasią. Sąlygos studijuoti Klaipėdos SMK sudarytos puikios: dėstytojai yra savo sričių profesionalai, partneriai prisideda prie Kolegijos veiklos.

SMK nuotr./SMK Klaipėdos pastato vizualizacija
SMK nuotr./SMK Klaipėdos pastato vizualizacija

Be to, nuo rugsėjo 1 d. studijas pradėsime naujose patalpose – Liepų gatvėje šiuo metu formuojamas naujas socialinių inovacijų centras. Tai nauja vieta Klaipėdoje, kurioje po truputį jau kuriasi dauguma inovatyvių verslų, sukurtos bendradarbystės erdvės, o SMK bus šios vietos dalis. Tai bus didžiausia pridėtinė vertė studentams, nes jie visą laiką bus pačiame centre to, kas inovatyviausia vyksta Klaipėdoje.

SMK nuotr./SMK Klaipėdos pastato vizualizacija
SMK nuotr./SMK Klaipėdos pastato vizualizacija

– Šiemet SMK visuose trijuose miestuose pradės vykdyti bendrosios praktikos slaugos studijų programą. Kodėl buvo pasirinkta plėtra sveikatos mokslų srityje ?

– Praeitais mokslo metais SMK gavo akreditaciją šiai studijų programai ir tai yra didžiulis pasiekimas bei įvertinimas Kolegijos ir mūsų sveikatos mokslų srityje dirbantiems darbuotojams. Ši studijų programa išsiskiria tuo, kad jai būtinai reikalinga speciali techninė bazė ir ypač aukšto lygio dėstytojų pasirengimas. Taip pat šios studijos būtų neįmanomos be socialinių partnerių palaikymo, su kuriais bendradarbiavimo sutartis pasirašėme dar kuriant programą. Mūsų partneriais tapo didžiausios sveikatos priežiūros įstaigos Lietuvoje, kurios įsipareigojo priimti mūsų studentus praktikai, o jų specialistai taps mūsų dėstytojais, vyks išvykstamosios edukacinės veiklos. Visuose SMK miestuose bendrosios praktikos slaugos studijų programos vykdymui bus įrengtos inovatyvios laboratorijos, todėl džiugu, kad pastangos jau atsiperka – bendrosios praktikos slauga yra labai populiari tarp stojančiųjų.

– Ar tai reiškia, kad bendrosios praktikos slauga sudarys konkurenciją estetinės kosmetologijos programai?

– Matyt, kad taip. Lietuvoje jaučiame didelį trūkumą sveikatos priežiūros specialistų, tą labai aiškiai parodė ir pandemijos situacija ir įvairios atliekamos darbo rinkos studijos. Šiuo metu slaugos specialistų amžius yra beveik pensijinis, o tai reiškia, kad šių specialistų tik dar labiau trūks su kiekviena diena. Stojantieji taip pat puikiai supranta, kad pasirinkę šią studijų programą turės garantuotas darbo vietas. Jaunimą, kuris jaučia potraukį medicininės pakraipos studijoms, turi tam tikrą pašaukimą pagelbėti kitam žmogui, rūpintis kitu, kviečiu rinktis šią studijų programą. SMK pasiruošusi užtikrinti visas reikalingas praktines žinias ir įgūdžius tolimesniam darbui. Kaip pavyzdys, kokius puikius specialistus paruošiame, gali būti estetinės kosmetologijos studijų programa, kurią vykdome jau ne vienerius metus.

SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune
SMK nuotr./SMK diplomų teikimas Kaune

– Šiuo metu SMK siūlo 18 studijų programų, kurias studijų programas Jūs asmeniškai išskirtumėte ir rekomenduotumėte jaunimui?

– Kiekvienam stojančiajam rekomenduoju pasirinkti tą studijų programą, kuri yra arčiausiai jo širdies, gebėjimų ir norų. Kalbant konkrečiai, vertėtų išskirti dizaino studijų programą, kuri akredituota taip pat tik praėjusiais mokslo metais. Tai daugiau į praktinę veiklą orientuota studijų programa. Taip pat šiuo metu populiari verslo studijų krypčių grupė: tiek transporto logistikos verslas, tiek tarptautinė prekyba ir muitinės logistika. Be abejonės, labai populiarios kūrybinės studijų programos, tokios kaip kūrybos pramogų industrijos, marketingas ir reklamos kūrimas. Informacinių technologijų programos, tokios kaip programavimas ir kompiuterinių žaidimų animacija, taip pat, šiandieniniame kontekste, labai paklausios. Studijų programų spektras SMK tikrai gausus, todėl būsimus studentu kviečiu su jomis susipažinti mūsų internetinėje svetainėje ir nebijoti rinktis tos studijų programos, kuri arčiausiai širdies. Kita vertus, ne kartą yra buvę, kad po metų kitų studentai pakeičia studijų programą. Suprasdami, kaip sunku jaunam žmogui iš karo priimti sprendimą, mes į tai gana lanksčiai žiūrime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius