Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŠMM: dalimi atvejų PSD už studentus sumokamas antrą kartą

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) laikosi pozicijos, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) turėtų būti apdrausti visi Lietuvos studentai. Lėšų būtų galima rasti išvengus „dvigubo apmokestinimo“, kuris pasitaiko sumokant PSD už dirbančius studentus.
Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė.
Švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. / Redo Vilimo/BFL nuotr.

Šiuo metu valstybė apmoka PSD tik tiems studentams, kurie mokosi dienine ir nuolatine studijų forma.

ŠMM duomenimis, didelė dalis ištęstine, vakarine ir neakivaizdine forma studijuojančių asmenų turi darbą, taigi už juos PSD apmoka darbdavys. Be to, darbą turi ir dalis dienine bei nuolatine forma studijuojančių asmenų, taigi kai kuriais atvejais PSD yra sumokamas du kartus.

„Gali būti, kad tas mechanizmas nėra tobulas. Juo labiau, galbūt anksčiau ir nebuvo tų galimybių identifikuoti, kas yra dirbantis, kas nėra dirbantis studentas, nes nebuvo sistemingo studentų registro. Dabar, nuo sausio 1 dienos, mes turime visų studentų registrą. Į jį dar baigiami kelti duomenys, bet kai jis bus baigtas, galėsime labai greitai, per kelias valandas, patikrinti, kiek konkrečiai iš tų studentų tuo metu yra dirbantys, o kiek nedirba“, – naujienų portalui 15min.lt sakė ŠMM viceministrė Nerija Putinaitė.

Jos teigimu, atsiradus studentų registrui bus galima išvengti „dvigubo apdraudimo“ atvejų.

„Todėl tos sumos, apie kurias yra kalbama, šiuo metu yra paskaičiuotos didesnės, negu jos realiai būtų, jei tą mechanizmą pritaikytume prie studentų registro ir duomenys būtų reguliariai tikrinami. Ir tikrai tų sumų, kurių baiminamasi, studentams drausti nereiktų ir galima būtų apdrausti visus studentus, kurie nedirba“, – sakė viceministrė.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos duomenimis, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba nustatė, jog 42977 (iš 67221) pagal ištęstinę, vakarinę ir neakivaizdinę formas studijuojantys studentai yra dirbantys. Todėl PSD valstybės lėšomis jie nėra draudžiami bei nereikalauja papildomų asignavimų, o likusiajai nedirbančiųjų daliai – 24 244 studentams – reikėtų apie 18 mln. Lt valstybės lėšų PSD įmokoms padengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius