-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ŠMM siūlo socialinėms stipendijoms naudoti grąžinamų studentų paskolų, palūkanų ir delspinigių lėšas

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) siūlo Valstybinio studijų fondo sukauptas lėšas naudoti ir socialinėms stipendijoms.
Litai
Litai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.
Temos: 1 Delspinigiai

Šiuo metu fondo iš grąžinamų paskolų, palūkanų ir delspinigių sukauptos lėšos naudojamos naujoms paskoloms teikti, valstybės remiamų paskolų palūkanoms apmokėti, valstybės įsipareigojimams pagal valstybės garantiją ir kitiems įsipareigojimams vykdyti.

Siūlymas parengtas po Valstybės kontrolės išsakytų pastabų, kad dalis fondo lėšų yra nenaudojamos. Šių metų liepą paskelbtoje audito išvadoje nurodoma, kad Valstybinio studijų fondo garantiniame fonde sukaupta beveik 34 mln. litų. Valstybės kontrolės nuomone, kaupiant tokio dydžio fondą neatsižvelgta į kasmet išduotų, negrąžintų ir nurašytų paskolų duomenis.

ŠMM siūlymą taip pat grindžia skaičiavimais, kad 2013 metais nebus papildomų lėšų svarbiausioms mokslo ir studijų reikmėms, todėl nėra galimybių ne tik didinti, bet ir išlaikyti tą patį socialinių stipendijų kiekį kaip pernai.

„Pastaraisiais metais socialinių stipendijų poreikis nemažėja, pernai jos buvo skirtos pagal konkursinę eilę“, – pažymi ŠMM.

Finansų ministerija savo ruožtu teigia, kad prieš priimant sprendimą dėl fondo lėšų panaudojimo socialinėms stipendijoms, turi būti pateikta prognozė apie į jį grįžtančias lėšas, jų poreikį valstybės įsipareigojimams pagal valstybės garantiją ir kitiems įsipareigojimas vykdyti bei sukaupto garantinio fondo pokyčius 15 metų perspektyvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius