Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Specialistai paaiškina: kuo skiriasi buhalteris nuo finansininko?

Ne vienam žmogui buhalterinė apskaita ir finansai atrodo kaip vienas ir tas pats dalykas. Dažnai šis klausimas kyla ir besirengiantiems studijuoti. Žinoma, abi šios sritys glaudžiai susijusios, tačiau darbo pobūdis ir reikalingi įgūdžiai yra ganėtinai skirtingi. Todėl paklausėme šių profesijų atstovų: kuo iš tiesų jos skiriasi?
Finansai
Finansai / 123RF.com nuotr.

Apie šių specialybių panašumus ir skirtumus 15min papasakojo Klaipėdos valstybinės kolegijos absolventai: tarptautinės pervežimo kompanijos „Greencarrier“ apskaitos ir finansų padalinio vadovas Mantas Lukšys bei „Šiaulių banko“ Klaipėdos regiono lizingo departamento vadybininkas Julius Šarūnas.

Sritys panašios, tačiau turinčios esminių skirtumų

Geri buhalteriai ir finansininkai yra nepaprastai vertingi verslui, be jų negalėtų veikti nė viena įmonė, o finansinė sėkmė būtų sunkiai įsivaizduojama. Suprantama, kad abi šios sritys yra labai glaudžiai susijusios. Tiek buhalteris, tiek finansininkas privalo puikiai išmanyti tokius dalykus kaip pelnas, nuostolis, pajamos, išlaidos, pinigų srautas, mokesčiai ir t.t. Turbūt nieko nenustebins ir tai, kad esama ne vieno atvejo, kai buhalteris dirba darbą, kuris pagal apibrėžimą lyg ir turėtų priklausyti finansininkui, ir atvirkščiai.

Vis dėlto pagrindinis skirtumas yra tai, kad apskaitos specialistas daugiausia registruoja ūkines operacijas, atlieka mokėjimo pavedimus, rūpinasi kredito kontrole, skaičiuoja ir deklaruoja mokesčius, o finansininkas – rodiklių analize bei prognozėmis. „Jei kalbame apie buhalterinę apskaitą, šiam specialistui reikia kompetencijų registruoti ūkines operacijas, suvokti kaip apskaičiuojami mokesčiai, sudaroma finansinė atskaitomybė. Finansai šiek tiek daugiau remiasi į rodiklių apskaičiavimą, jų analizę ir tam tikrą prognozavimą. Teko girdėti vieną citatą, jog ne kiekvienas buhalteris pajėgtų dirbti finansininku, bet tik retas finansininkas gali dirbti buhalteriu“, – teigė „Greencarrier“ apskaitos ir finansų padalinio vadovas Mantas Lukšys.

Tam pritaria ir „Šiaulių banko“ Klaipėdos regiono lizingo departamento vadybininkas Julius Šarūnas: „Finansininko darbas yra labiau susijęs su ateities prognozėmis – kas gali būti vienu ar kitu atveju, ką galbūt įmonei reikėtų keisti, norint pagerinti vieną ar kitą rodiklį. Apie šiuos dalykus nemažai galėtų pasakyti ir kiekvienas buhalteris, tiesiog tai priklauso nuo to, kuria kryptimi yra gilinamos žinios“.

Kokios yra gero buhalterio ir finansininko savybės?

Vis dėlto lieka neatsakytas svarbus klausimas: kokių savybių žmogui reikia, norint tapti geru buhalteriu arba finansininku? Žinoma, pirmiausia žmogui turėtų patikti darbas su skaičiais ir finansinių procesų valdymas. Tačiau tai tikrai nėra viskas abiem atvejais.

„Manau, kad pirmiausia buhalteris turėtų būti kruopštus, atsakingas, atidus, turėti analitinį mąstymą, norą mokytis. Tai yra pagrindas, o toliau prasideda tobulėjimo procesas: pradžioje žmogus pajėgia tik parengti balansą, pelno-nuostolio ataskaitą ir tik vėliau išmoksta tą balansą skaityti, jį nuodugniai suprasti – pasakojo M.Lukšys.

Kalbėdamas apie finansininko darbą, J.Šarūnas atkreipė dėmesį į atsakomybės klausimą, mat finansininkas yra bene geriausiai įmonės procesus išmanantis žmogus. „Manau, kad svarbiausia yra loginis ir analitinis mąstymas. Tačiau svarbu paminėti, kad finansininkas dažnai būna dešinioji įmonės vadovo ranka. Geras finansininkas yra toks žmogus, kuris po vadovo apie įmonę žino daugiausiai: kaip jai sekasi, kokios galimybės įmonės laukia ir gali pagrįstai patarti, į kurią pusę galbūt reikėtų kreipti veiklą ar kokių dalykų atsisakyti“, – teigė J.Šarūnas.

Kalbėdami apie studijas Klaipėdos valstybinėje kolegijoje, abu pašnekovai atkreipė dėmesį į tai, kad šios studijos stipriai praplėtė supratimą apie finansų sritį ir suteikė nemažai kompetencijų dabartiniams darbams. „Studentai baigę šią kolegiją turi labai aukštus gebėjimus savo srityje. Manau, kad mano žodžius galėtų patvirtinti ne tik mūsų kompanija, bet ir kitos kompanijos, nes tikrai labai išskirčiau iš daugelio mokymo įstaigų“, – patikino „Greencarrier“ apskaitos ir finansų vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius