-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Staigmena po ligos grįžusiai Mykolo Romerio universiteto studentei: nei studijų, nei pinigų

Nei studijų, nei pinigų – taip, ko gero, galima būtų apibūdinti po ligos į vakarines psichologijos studijas nusprendusios grįžti Mykolo Romerio universiteto (MRU) studentės situaciją. Per trejus metus, kol mergina dėl sveikatos buvo sustabdžiusi mokslus, neliko vakarinių studijų, o į dienines studijas merginai neleidžia pereiti sukauptų skolų bagažas. Negana to, studentė neatgauna ir sumokėtos įmokos, kuri siekia 2 500 Lt. MRU tvirtina, kad studijų įmoka merginai artimiausiu metu bus grąžinta.
Mykolo Romerio universitetas
Mykolo Romerio universitetas / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Beatrisa MRU studijavo psichologiją vakarinėse studijose. Dėl sveikatos merginai trejiems metams mokslus teko sustabdyti. Prieš tai studentė, jos teigimu, už semestrą sumokėjo 2 500 Lt – kitaip esą nebūtų priimtas jos prašymas sustabdyti studijas.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

„Man pažadėjo, kad galėsiu grįžti be jokių problemų. Šįmet nusprendžiau, kad galiu grįžti į studijas. Atėjau pas metodininkę ir ji man pranešė, kad MRU nuo šių metų jau nėra vakarinio psichologijos kurso. Nepaisant to, kad dirbu, aš turiu grįžti į dienines studijas. Kai jai pasakiau, kad turiu tris skolas, ji pasakė, kad į dienines studijas manęs neperves. Tiesiog pasiūlė stoti kur nors kitur“, – 15min.lt laiške dėstė MRU studentė.

Pasak jos, praėjusiais metais, kai ji taip pat lankėsi pas metodininkę dėl studijų stabdymo pratęsimo, merginos niekas neperspėjo apie planus panaikinti vakarines studijas ir kad ji nebeturės galimybės grįžti bei praras sumokėtus pinigus.

„Žinau, kad aš čia nieko jau nebepadarysiu, bet man labai nemalonu, kad manęs niekas neperspėjo, jog prarasiu tuos pinigus ir kad, jei žmogus dirba, tai jis neturi galimybės tęsti studijų, kurias nori tęsti“, – laiške rašė Beatrisa.

MRU: pinigai bus grąžinti

Anot MRU visuomenės informavimo vadybininko Kęstučio Saldžiūno, nuo 2009-ųjų aukštosiose mokyklose vakarinės studijos nebevykdomos, įsigaliojus naujam Mokslo ir studijų įstatymui, pagal kurį „studijos yra nuolatinės ir ištęstinės formų“.

„Pereinamuoju laikotarpiu MRU, atsižvelgdamas į poreikį, organizavo nuolatinių studijų grupę, kuriai užsiėmimai vykdavo vakarais. Ilgainiui, sumažėjus poreikiui, nuo 2012-ųjų universitete nuolatinių studijų studentams užsiėmimai vakarais nebeorganizuojami“, – aiškino K.Saldžiūnas.

Jis atkreipė dėmesį į Beatrisos turimas skolas.

„Reikėtų paminėti MRU Senato nutarimu patvirtintą Studijų tvarką, kurioje nustatyta, kad „pažangūs studentai, jeigu yra laisvų vietų, gali būti konkurso tvarka perkeliami iš vienos studijų formos į kitą per keturias savaites nuo semestro pradžios. Sąvoka „pažangus studentas“ reiškia studentą, neturintį skolų“, – teigė K.Saldžiūnas.

Vis dėlto, anot MRU visuomenės informavimo vadybininko, universitete studentams, sustabdžiusiems studijas, sudaromos galimybės studijuoti pagal individualų grafiką.

Tuo metu MRU metodininkė, į kurią 2013-ųjų rugpjūtį kreipėsi Beatrisa, teigė, kad studentė prašė tik akademinės pažymos. „Tai užfiksuota prašymų žurnale. Nutraukti studijas ar grąžinti studijų kainą už nestudijuotą laikotarpį jokio prašymo pateikta nebuvo“, – sakė K.Saldžiūnas.

Pasak MRU visuomenės informavimo vadybininko, tik šį pirmadienį studentė raštu kreipėsi grąžinti studijų kainą už nestudijuotą laikotarpį ir pagal nustatytą tvarką ši studijų įmokos dalis artimiausiu metu studentei bus grąžinta.

Studentų sąjunga siūlo apibrėžti akademinių atostogų sąvoką

Anot Lietuvos studentų sąjungos (LSS) vadovo Pauliaus Baltoko, Mokslo ir studijų įstatyme studentams numatyta teisė išeiti akademinių atostogų.

„Tai padaryti studentai gali neprarasdami studento statuso, o grįžę po akademinių atostogų gali tęsti studijas valstybės finansuojamoje vietoje, jei joje studijavo prieš išeidami akademinių atostogų. Tačiau Lietuvos aukštosios mokyklos sukuria kitas studijų stabdymo formas, kurios nėra tapačios akademinėms atostogoms ir nesudaro tų pačių sąlygų. Minėtoje aukštojoje mokykloje egzistuoja tiek akademinės atostogos, tiek studijų stabdymas“, – situaciją komentavo P.Baltokas.

Šiuo metu vyksta Mokslo ir studijų įstatymo svarstymas ir LSS siūlo spręsti šią problemą apibrėžiant akademinių atostogų sąvoką, kad visose aukštosiose mokyklose šis procesas būtų suprantamas vienodai, o studentams būtų garantuojamos jų teisės.

Kalbėdamas būtent apie Beatrisos atvejį P.Baltokas teigė, kad nėra iki galo aišku kaip turėjo būti pasielgta dėl vakarinių studijų programų. 

„Realiausi variantai du: studentė turėjo būti perkeliami į nuolatines ar naujai formuojamas ištęstines studijas arba jai turėjo būti suteikta galimybė pabaigti studijų programą. Vis dėlto reikia suprasti, kad studento teisė išeiti akademinių atostogų negali būti taip suabsoliutinta, kad stabdytų aukštųjų mokyklų darbą arba apkrautų jas bereikalingu administraciniu darbu – vos ne kiekvienoje programoje būtų galima rasti studijas sustabdžiusių studentų, o aukštoji mokykla nuolat kuria naujas studijų programas. Neracionalu galvoti, kad aukštoji mokykla turėtų laikyti studijų programą dėl vieno ar poros studentų, kurie sustabdę studijas“, – kalbėjo P.Baltokas.

Pasak LSS vadovo, MRU vienareikšmiškai turi grąžinti pinigus, kurie iš anksto buvo sumokėti už dalykus, kurių studentei nebuvo suteikta galimybė studijuoti.

„Natūralu, kad neliko vakarinių studijų, kaip minėta anksčiau. Tačiau kyla klausimas ar tikrai MRU negalėjo studentės perkelti į nuolatines studijas, jei ši studijų programa MRU vis dar egzistuoja? Kita vertus, studentė sumokėjo už studijas, sukaupė tam tikrą kiekį kreditų ir dabar, kad ir kur bestudijuotų, gali juos įsiskaityti“, – kalbėjo P.Baltokas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius