Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Staigmena studentams – studijų praktika Turkijoje

Vadovaudamiesi kolegų Turkijoje patirtimi, kelionių organizatorius Lietuvoje „Tez Tour“ nusprendė įvertinti mūsų šalies aukštųjų mokyklų ruošiamų turizmo srities specialistų potencialą ir perspektyvas atliekant praktiką Turkijoje.
Atranka studijų praktikai Turkijoje
Atranka studijų praktikai Turkijoje

Šios šalies padalinys turi ilgametę bendradarbiavimo praktiką su mokymo įstaigomis atsirenkant studentus praktikai atlikti.

„Manome, kad tai puiki galimybė jauniems žmonėms ne tik realizuoti žinias, įgytas universitetuose, bet ir išmokti daug naują ir naudingą turizmo sektoriuje“, – etuziastingai kalbėjo kelionių organizatoriaus Lietuvoje Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Ričardas Nosevičius. Jis teigė tikintis, kad tai bus ne vienadienis projektas, o tik pirmas žingsnis į sėkmingą ilgametį bendradarbiavimą.

Lietuvos aukštosios mokyklos noriai prisijungė prie vykdomo projekto.

„Kelionių organizatorius pasiūlė praktiką Turkijoje Turizmo ir viešbučių administravimo studijų programos studentams, atliko kandidatų atranką. Po dar vieno atrankos etapo fakultete buvo atrinkti tinkamiausi kandidatai. Tokią iniciatyvą vertiname ypatingai palankiai, nes mūsų studentai galės įgyti tarptautinės patirties,“ – sakė vienos iš dalyvių, Vilniaus kolegijos, Verslo vadybos fakulteto Turizmo katedros vedėja, lektorė Tatjana Stepankevičienė.

Specialiai į atrankos komisiją Vilniuje iš Turkijos atvyko kelionių organizatoriui Kemere atstovaujantis Alper Sabirli. Turizmo srityje dirbantis dar nuo 1994 m., jis puikiai žino, ko reikia, norint siekti karjeros aukštumų.

Kelionių organizatoriaus padaliniai skirtingose šalyse jau keletą metų siūlo studentams galimybę praktiką atlikti užsienyje, bet su Lietuvos studentais bendradarbiaujama pirmą kartą. Mūsų šalyje buvo sulaukta net apie 60 paraiškų. Per atrankas buvo vertinamas kandidatų komunikabilumas, kalbų, geografijos, istorijos žinios ir kiti sugebėjimai, jų motyvacija vykti į Turkiją.

„Tokie konkursai padeda atsirinkti entuziastingus, motyvuotus būsimus darbuotojus, kurie ypač gerai pažįsta savo tautiečius – apie vykdomą iniciatyvą kalbėjo Alper Sabirli. – Jiems paprasčiau bendrauti, nes geriau žinoma jų kultūra, įpročiai bei keliami reikalavimai.“

Anot organizatorių, toks projektas teikia abipusę naudą: iš vienos pusės, tai investicija į būsimus turizmo sektoriaus specialistus, o iš kitos – puiki galimybė jauniems žmonėms mokytis ir tobulėti.

Viena iš atrankos nugalėtojų Erika Čižiūtė, antrakursė turizmo ir viešbučių administravimo studentė Vilniaus kolegijoje, entuziastingai kalbėjo apie projektą:

„Iš tiesų, sužinojusi apie vykdomą atranką, labai greit užsidegiau šia idėja ir supratau, kad praktika užsienyje būtų ne tik įdomus nuotykis, bet ir didelė vertybė gyvenime. Išmokčiau daugybės dalykų – tiek užsienio kalbų, tiek apie kitą kultūrą, žmones, be to, pradėčiau gyventi savarankiškai.“

Erika sako visada domėjusis užsienio šalimis ir kelionėmis, todėl ir nusprendusi sujungti malonumus su mokslais. Mergina nekantrauja atlikti praktiką, gauti naujų žinių ir tikisi, kad pavyks kilti karjeros laiptais, nes labai norėtų dirbti turizmo versle.

„Iki šio konkurso visada maniau, kad liksiu Lietuvoje. O dabar man atsiveria tiek daug galimybių. Dar niekada nesu buvusi Turkijoje. Jei man labai patiktų, gal net norėčiau pasilikti ten dirbti“, – apie ateitį kalbėjo Erika.

Atstovas iš Turkijos patvirtino, kad tokios galimybės tikrai yra: „Labai dažnai studentai po praktikos lieka dirbti ilgesniam laikui. Jiems praktika tampa darbu, o ilgainiui ir gyvenimo būdu.“ Anot jo, yra tikrai daug perspektyvų: „Lietuviai gali dirbti daugelyje šalių, nes moka labai daug užsienio kalbų, bent po keturias – likau maloniai nustebintas.“

Turkijos atstovas vengė šią studentams suteiktą galimybę vadinti praktika.

„Tai tikras darbas, – sakė jis. – Jaunuoliai bus įmonės veidas: jie lydės svečius, spręs jų problemas, kartu vyks į ekskursijas. Jie turės klientams pateikti kuo daugiau informacijos ir pasiekti, kad jie norėtų sugrįžti.“ Balandžio mėnesį 450 naujokų iš įvairių šalių dalyvaus dviejų savaičių trukmės mokymuose. Jiems bus pateikiama svarbi informacija, aprodomi viešbučiai. Vyks specialūs seminarai su psichologais, kurie juos mokys elgesio stresinėse situacijose.

Erika sakė dar nepradėjusi krautis lagamino, bet jau nekantraujanti išvykti. „Kiek nerimauju, bet tikiu, kad  man seksis puikiai, – sakė ji. – Tereikia labiau pasitikėti savimi ir nebijoti prašyti pagalbos.“

„Vykstantiems į Turkiją patarčiau būti kantriems, dėmesingiems, žingeidiems, diplomatiškiems, – paklaustas, ko norėtų palinkėti konkurso nugalėtojams, sakė R. Nosevičius. – Manau, kad jie tikrai gali tikėtis įdomios ir naudingos praktikos.“

Turkijos atstovas patarė nebijoti atsakomybės, rimtai žvelgti į šį darbą ir nuoširdžiai juo domėtis. „Kad ir kaip stereotipiškai tai skambėtų, bet geriausias atlygis už darbą iš tikrųjų yra kliento šypsena,“ – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius