Streiko nebus: švietimo bendruomenė ir Vyriausybė susitarė

Vyriausybė ir įspėjamąjį streiką skelbusios švietimo profsąjungos susitarė – pirmadienį pasirašė atnaujintą švietimo šakos kolektyvinę sutartį. Pagal ją, kitąmet turėtų augti dėstytojų, visų grandžių mokytojų, švietimo pagalbos specialistų darbo užmokestis. Tiesa, švietimo, mokslo ir sporto ministras nenurodė šaltinių.
Spaudos konferencijos akimirka
Spaudos konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad kitąmet didesnio darbo užmokesčio sulauks ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo pedagogai, dėstytojai, švietimo pagalbos specialistai.

„Tai, kas yra pasirašyta dabar, ir sutartys, kurios buvo pasirašytos, jos yra įgyvendinamos. To, kas įstatymiškai nėra patvirtinta, natūralu, kad įgyvendinti nėra teisinio pagrindo“, – dėstė premjeras, pridurdamas, kad praktiškai visi „švietimiečių“ lūkesčiai yra atliepti.

Ragino kalbėti ne tik apie finansus

„Ypatingai džiugu pasakyti, kad ikimokyklinio ugdymo specialistų kitais metais laukia per keletą etapų 20 proc. atlyginimo augimas ir suvienodinimas su mokytojų atlyginimu. Taip pat didės mokytojų atlyginimas 10 proc., dėstytojų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Noriu pabrėžti, kad per trejus metus (nuo 2017-ųjų – 15min) dėstytojų auštųjų mokyklų atlyginimai augs 50 proc.“, – teigė S.Skvernelis.

Tiesa, premjeras ragino švietimo bendruomenę kalbėti ne tik apie finansus: „Pokyčiai švietimo sistemoje privalo būti. Jeigu mes tik kalbėsime apie finansinį aspektą, reiškia kitais metais turėsime tą pačią užprogramuotą situaciją, papildomų lėšų poreikį.“

LRV inf./Biudžeto projektas po korekcijų Vyriausybėje
LRV inf./Biudžeto projektas po korekcijų Vyriausybėje

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius teigė, kad pirmadienį svarstant pakoreguotą biudžeto projektą į atnaujintos sutarties turinį bus atsižvelgta, o kitąmet švietimo sektoriaus finansavimas išaugs tiek, kiek reikalauta, – apie 117,6 mln. eurų.

„Pasirašyta sutartis yra pagrindas šiandien Vyriausybėje svarstant biudžetą“, – nurodė jis.

Šaltiniai – Finansų ministerijos uždavinys

Klausiamas, kokiame krepšelyje Ministrų kabinetas surado lėšų švietimo bendruomenės prašymų realizavimui, ministras konkrečios srities neįvardijo: „Čia Finansų ministerijos buvo uždavinys. Kadangi ne mūsų sektoriaus kaip ir klausimai. Atvirai kalbant ir nesigilinau iki detalių, iš kokių šaltinių ir kaip buvo surastos lėšos.“

Atnaujintą sutartį pasirašęs Mokslo ir švietimo profsąjungos lyderis Egidijus Milešinas teigė, kad dabar „pažadai virto tikrais įsipareigojimais“ ir reiškė viltį, kad ateityje atsiras ilgalaikė mokytojų darbo užmokesčio augimo programa.

Profsąjungos pirmininkas tikino, kad liepą suderintos sutarties projektas iki šiandienos nepasikeitė: „Visi punktai, kurie buvo suderinti, jie išliko. Nė vienas punktas iš kolektyvinės sutarties nebuvo išbrauktas.“

„Nuo kitų metų, nesvarbu, kokioje pakopoje dirba mokytojas, ar darželyje, ar mokykloje, visų atlyginimai bus vienodi. Ir jeigu didės, didės visiems vienodai“, – pabrėžė E.Milešinas.

Visų atlyginimai bus vienodi. Ir jeigu didės, didės visiems vienodai.

Kalbėdamas apie neakademinio personalo darbo užmokestį, Lietuvos aukštųjų mokyklų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Sigitas Vaitkevičius reiškė viltį, kad kitąmet šakos sutartyje atsiras su juos susijęs punktas.

„Nors vilčių iš tikrųjų nelaidojame ir šiemet, kadangi yra ir Seimo pasiūlymas šias lėšas skirti“, – pridūrė jis.

Skelbti streiką, jei į jų reikalavimus nebus atsižvelgta, nusprendė ir Andriaus Navicko vadovaujamos Švietimo darbuotojų profsąjungos nariai. Šios profsąjungos prašymai šiek tiek kitokie – ji taip prašo mažinti mokinių skaičių klasėse, taisyti etatinio apmokėjimo modelį.

Švietimo ministras tikino, kad su šia profsąjunga vyks pokalbiai.

Įspėjamasis streikas

Praėjusią savaitę dalyje šalies ugdymo įstaigų vyko dviejų valandų įspėjamasis streikas. Jame dalyvavo mokytojai, dėstytojai, darželių auklėtojai.

Šįmet švietimo profsąjungos su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sutarė atnaujinti švietimo šakos kolektyvinę sutartį, suderėjo dėl kai kurių konkrečių dydžių. Tačiau švietimo ministras sutarties iki šiol nesirašė, o rengiant kitų metų biudžeto projektą į jos turinį buvo atsižvelgta tik iš dalies.

Streikavusieji reikalavo pasirašyti minėtą sutarties projektą ir taip įteisinti susitarimą. Jie taip pat prašė, kad nuo kitų metų rugsėjo jų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai augtų 10 proc., taip pat išnyktų darbo užmokesčio atotrūkis tarp bendrojo ugdymo ir ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo pedagogų, švietimo pagalbos specialistų pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientai didėtų 15–25 proc. ir kita.

Dėstytojams ir tyrėjams aktualu, kad nuo 2020-ųjų jų darbo užmokestis kasmet augtų ne mažiau kaip 10 proc., o 2025-aisiais vidutiniškai pasiektų 150 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio.

Streikuojančiųjų reikalavimų vertė – 117,6 mln. eurų, nors Vyriausybė kitų metų biudžeto projekte buvo numačiusi skirti tik 55,5 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius