Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 29 /13:09

Ministrė mitinguojantiems moksleiviams: nakvoti ministerijoje nėra konstruktyvu

„Man labai gaila, kad mokytojai pasirinko tokią protesto formą. Tai tikrai nėra konstruktyvu, ypatingai suaugusiems žmonėms“, – taip švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė atsakė į vieną iš mitinguojančios mokinės klausimų. Mergina teiravosi, ar ministrei negaila naktį ministerijoje praleidusių streikuojančių mokytojų. Dalis pedagogų dėl etatinio modelio apmokėjimo streikuoja trečią savaitę, mokymo procesas nevyksta. Tuo nepatenkinti mokiniai ketvirtadienį surengė mitingą.
Jurgita Petrauskienė
Jurgita Petrauskienė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Iš pradžių susirinkę prie Seimo, vėliau Gedimino prospektu jie patraukė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) link. Čia jie susitiko su švietimo ir mokslo ministre Jurgita Petrauskiene.

VIDEO: ŠMM ministrė Jurgita Petrauskienė susitiko su protestuojančiais mokiniais

Mitinguoti nusprendusių moksleivių nuomone, ministrės J.Petrauskienės abejingumas mokytojų reikalavimams daro didelę žalą jų mokymosi procesui. Jaunuoliai turėjo galimybę tokią poziciją išsakyti susitikę su ministre akis į akį.

„Šiandien susitinkame su visomis mokytojų profesinėmis sąjungomis siekdami ne tik išklausyti, kokias problemas kelia mokytojai, bet taip pat susitarti, kaip jas išspręsti“, – mokiniams sakė J.Petrauskienė.

Švietimo ir mokslo ministerijoje vyksta Vyriausybės, ministerijos ir profsąjungų derybos dėl etatinio apmokėjimo modelio tobulinimo.

Šis susitikimas, J.Petrauskienės teigimu, tikrai nėra pirmas.

„Tikrai neignoruojame. Švietimo ir mokslo ministerija yra atvira visai švietimo bendruomenei. Kiekvienas siūlymas, kuris yra pateiktas, yra aptarinėjamas“, – komentavo ministrė.

„Gerbiama ministre, su visa pagarba jums, aš jūsų klausiu kaip motinos, kaip švietimo ministrės, ar jums negaila tų mokytojų, kurie visą naktį miegojo ant žemės pasikloję kažkokius miegmaišius dėl to, kad jūs neinant į derybas? [...] Išgirskite juos prašau“, – kreipdamasi į J.Petrauskienę kalbėjo viena iš mitinguojančiųjų.

„Man labai gaila, kad mokytojai pasirinko tokią protesto formą. Tai tikrai nėra konstruktyvu, ypatingai suaugusiems žmonėms. Kvietimas susitikti su visomis profesinėmis sąjungomis buvome išsiuntę dar praeitą savaitę ir visi puikiai žinojome, kad šiandien susitikimas vyks ir jis tikrai vyksta“, – komentavo ministrė ir pridūrė, kad švietime reikia matyti visą profesinę bendruomenę – pasak jos, streikuoja mažuma.

„Mums rūpi“

Į mitingą susirinkę jauni žmonės laikė plakatus su užrašais „Mums rūpi“, „Kai neteisybė tampa įstatymu, pasipriešinimas yra pareiga“, „Trumpas anekdotas: Mokytojas – prestižinė profesija“, „Išklausykite mokytojų norus“.

15min mitinge kalbinta Elektrėnų „Versmės“ gimnazijos abiturientė Rūta, viena iš mitingo organizatorių, sakė, kad moksleiviai labai susirūpinę dėl sustojusio mokymo proceso.

„Mūsų mokykla streikuoja jau antra savaitė ir mes čia susirinkome norėdami parodyti, kad mokiniai irgi turi balsą, ir mes nesuprantame, kodėl mokytojai neišgirstami. Mes norime parodyti, kad gyvename demokratinėje valstybėje ir norime įrodyti, kad demokratija gyva“, – kalbėjo Rūta.

Jos teigimu, šioje Elektrėnų mokykloje nestreikuoja tik apie 10 mokytojų iš daugiau nei 40-ies. „Pamokos vyksta, bet jų labai mažai“, – teigė ji, užtikrinusi, kad prie Seimo Vilniuje yra tik savo iniciatyva be jokios mokytojų valios. Moksleiviai tikino visiškai palaikantys mokytojus, kurie esą nenori pakenkti mokiniams, o tik siekia pagerinti ateitį.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mokinių piketas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mokinių piketas

Rūta taip pat kalbėjo apie tai, kad Švietimo ir mokslo ministerija negirdi mokytojų reikalavimų, o juk jeigu klasės būtų mažesnės, mokymosi procesas tikrai būtų geresnis.

Moksleiviai tikina matantys, kad mokytojai liūdni, nesuprasti, apsikrovę darbais.

Trečia savaitė pamokos nevyksta ir Kaišiadorių A.Brazausko gimnazijoje. Iš ten atvykusi abiturientė neslėpė nerimo, kad egzaminai artėja, jų niekas nenukels. Ir nors gaila ir mokytojų, kurie stengiasi dėl savo mokinių, tačiau patiems savarankiškai mokytis jiems per sunku.

„Baisu dėl egzaminų, savo ateities“, – kalbėjo kaišiadorietė. Jos, kaip tikino, nė vienas mokytojas paramos neprašė, bet vis dėlto mergina neatmetė, kad dalis mitinguotojų atvyko ir paraginti savo pedagogų.

Tarp mitinguojančių mokinių matėsi ir keletas politikų: Seimo narė Aušrinė Armonaitė, socialdemokratų lyderis Gintautas Paluckas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mokinių piketas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mokinių piketas

Nuo Seimo moksleiviai pajudėjo link ministerijos. Pakeliui mitinguotojų gretos gausėjo. Ministeriją pasiekė apie 200 moksleivių. Pakeliui jie traukė Marijono Mikutavičiaus dainą „Trys milijonai“.

Mitingo iniciatoriai kalbėjo jaučiantys, kad jų susirinkimas tikrai svarbus mokytojams.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mokinių piketas nukreiptas prieš švietimo ministrę ir švietimo sistemą Lietuvoje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Mokinių piketas nukreiptas prieš švietimo ministrę ir švietimo sistemą Lietuvoje

Organizatoriai tikino nesitikėję, kad tiek moksleivių susirinks, nes iš pradžių norėjo, jog ateitų bent dešimt mokinių. Prie ministerijos nuskambėjo šūkis: „Mes už mokslą, mes už taiką, mes už mokytojų streiką!“

Prisijungti ragino dėl gerovės

„Nesuprantame, kodėl nėra imamasi realių veiksmų šiai situacijai taisyti. Mes esame sąmoningi ir motyvuoti mokiniai, turintys aukštų tikslų, o juos įgyvendinti galėsime tik tada, kai pagaliau bus atsižvelgta į mokytojų keliamus reikalavimus. Jeigu tau rūpi mokytojų gerovė, nuo kurios ir priklauso tavo ir visų mūsų ateitis, ateik prie Seimo rūmų ir prisijunk prie bendraminčių!“, – ragindami moksleivius prisijungti prie mitingo „Mokiniams rūpi“ socialinio tinklo paskyroje rašė organizatoriai.

Jie retoriškai klausė: „Negi mes tarnaujame valdžiai, o ne ji mums? Negi ir į mūsų pilietinę poziciją bus žvelgiama taip pat abejingai kaip ir į mokytojų?“

Kvietime buvo raginama atsinešti neįžeidžiančių plakatų, sugalvoti skanduotes.

Ketinimą dalyvauti mitinge socialiniame tinkle „Facebook“ buvo pažymėję daugiau nei 600 žmonių.

Mama: „Nekiškite mano vaikų į politinius žaidimus!“

Trečiadienį laišką 15min parašė dviejų vaikų mama, kuri prisipažino, kad pedagogų streikas išsekino jos kantrybę.

„Mano vaikų ugdymo įstaigos nestreikuoja, tačiau tai, kas vyksta viešojoje erdvėje, netoleruotina. Vaikai raginami streikuoti su mokytojais, mano paauglė dukra pareiškė, kad eis į „mitingą“ ar kažkokią akciją už mokytojų atlyginimus. Paklausiau, kodėl? Atsakymas paprastas: „Nes mokytojai prašė juos palaikyti“. Paklausiau dukros, o kodėl tu ten eisi, jei nuolat skundiesi mokytojų darbu? Ji paaiškino, kad jiems mažai moka. Turėčiau suprasti, kad tai – šantažas? Jei mokės daugiau, jie dirbs geriau?“ – svarstė moteris ir prisipažino, kad tokie argumentai jos neįtikino.

Susirūpinusi mama sutinka, kad mokytojo darbas svarbus: „Bet svarbūs ir kitų specialybių darbuotojai, kurie dirba 40 valandų per savaitę ir neturi dviejų mėnesių atostogų. Skaičiau apie mokyklas, kur atlyginimas pedagogui padidėjo apie 150 eurų, ir jos vis tiek streikuoja... Taigi, mieli mokytojai, pirmiau pradėkite geriau dirbti, o po to reikalaukite. Ir nekiškite mano vaikų į savo politinius žaidimus!“

Streikas palietė apie 16 tūkst. mokinių

Streikas Lietuvos ugdymo įstaigose tęsiasi trečią savaitę.

Ketvirtadienį, ŠMM duomenimis, streikuoja 71 švietimo įstaiga, apie 1550 pedagogų.

„Labai apytikriais duomenimis“, kuriuos skelbia ministerija, streikas paveikia ne daugiau kaip 16 tūkst. mokinių.

Ministerija anksčiau skelbė sutarusi su profsąjungų atstovais, kaip tobulins etatinio apmokėjimo modelį, parengė sutarimų protokolą.

Tačiau Lietuvos švietimo darbuotojų profsąjungos (LŠDPS) nuomone, į protokolą yra įtraukti patogūs kitų profsąjungų, bet ne jos siūlymai.

Nesulaukę susitikimo su ministre J.Petrauskiene, tačiau nenorintys trauktis mokytojai nakvojo Švietimo ir mokslo ministerijos patalpose. Čia naktį praleido apie 30 pedagogų.

Ministrė paankstino derybų laiką

Tikimasi, kad galutinai suderinti visų profsąjungų pozicijas ir rasti sutarimą pavyks ketvirtadienį. Ministrė, iš pradžių numačiusi susitikimą ketvirtadienį po pietų, nusprendė jį paankstinti keliomis valandomis.

Profsąjunga trečiadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime išplėtė savo reikalavimų sąrašą. Anksčiau LŠDPS siūlė:

  • įdiegti etatinį modelį, kuriame vienam etatui sudaryti būtų ne daugiau kaip 18 kontaktinių valandų ir 18 valandų skirta kitiems darbams;

  • mažinti mokinių skaičių klasėse;

  • pareiginės algos pastoviosios dalies koeficientus didinti 20 proc.

Buvo pridėti tokie reikalavimai:

  • mokytojo etatas gali būti dalinamas tik išlaikant tą pačią kontaktinių ir nekontaktinių valandų skaičiaus proporciją;

  • valandos etatui skaičiuojamos ne metams, o savaitei;

  • turi būti parengta pedagoginių ir nepedagoginių darbuotojų darbo užmokesčio kėlimo programa;

  • ikimokyklinių ir priešmokyklinių įstaigų pedagogų etate turėtų būti ne mažiau kaip šešios nekontaktinės valandos.

Įvedant etatinį apmokėjimo modelį siekta atlyginti už visus mokytojo darbus, išlaikyti stabilų darbo krūvį, į mokyklas pritraukti jaunų specialistų. Pritaikius modelį, ministerijos duomenimis, užmokestis kilo 70 proc. mokytojų.

Opozicija dėl etatinio mokytojų darbo apmokėjimo, kitų metų švietimo biudžeto, aukštųjų mokyklų jungimo, ugdymo programų keitimo, ministrės vyro Evaldo Petrausko verslo ir kitų klausimų švietimo ir mokslo ministrei J.Petrauskienei inicijavo interpeliaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius