Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

STT leido stebėti e. dienynus, bet siūlo eiti dar toliau – matyti ir bendraklasių pažymius

Dar šiais mokslo metais elektroniniame dienyne bus galima matyti, kaip keičiami ten įrašyti pažymiai ir apie tokius pakeitimus gauti pranešimus.
Mokymasis
Mokymasis / „Scanpix“ nuotr.

Toks sprendimas priimtas gavus Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) rekomendacijas – jas priėmus esą užsivertų landos korupcijos apraiškoms, kai pažymiai gali būti keičiami be mokytojo žinios. Ministerijai taip pat rekomenduota leisti dienyne matyti ne tik savo vaiko, bet ir kitų bendraklasių pažymius, tačiau ministerija tokio siūlymo nepriėmė, o švietimo ekspertai sako, kad reikėjo, nes tai esą būtų didesnis sistemos skaidrumo garantas.

Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Kęstutis Mikolajūnas sako, kad nėra susidūręs su atvejais, kai vaiko pažymiai tėvams nežinant būtų pakeisti. Vyras sako, kad apie pažymio pakeitimus turėtų būti informuotos visos suinteresuotos pusės.

„Informacinių technologijų saugumas turėtų būti pirmoje vietoje. Kai prisijungiame prie savo pašto dėžutės iš kito kompiuterio, gauname pranešimus. Tai natūralu, kad jei vyksta kokios nors korekcijos, būtų pranešta visoms šalims, kad užfiksuota ir kad ta pakeitimų istorija matytųsi. Taip labiau pasitikėtume sistema ir pačiais mokytojais“, – sako Tėvų forumo tarybos narys.

STT anksčiau buvo gavusi tėvų skundų dėl to, kaip elektroniniame dienyne keičiami pažymiai. Išvadose rašoma, kad rasta korupcijos rizikos veiksnių, dėl to Švietimo ir mokslo ministerijai rekomenduota nustatyti, kad keičiant pažymius ar duomenis lankomumo formose, sistema automatiškai išsiųstų panešimą. Jį gautų dienyno administratorius, to ugdymo dalyko mokytojas, mokinio auklėtojas, mokyklos pavaduotojas ugdymui, mokinio tėvai. Būtų nurodytos ir priežastys, kodėl daromi taisymai.

STT taip pat siūlė svarstyti galimybę leisti, kad vienos klasės mokiniai galėtų matyti bendraklasių pažymius. Esą tai galėtų padėti pastebėti galbūt neskaidriai keičiamus pažymius, bet Švietimo ir mokslo ministerija tokios idėjos atsisakė.

„Buvo siūloma, kad dienyne visi mokiniai matytų visų mokinių pažymius. Klausėme Asmens duomenų apsaugos tarnybą, jos pasisakymas buvo vienareikšmis – kad tiek duomenys negali būti viešinami, todėl šio STT pasiūlymo nesvarstome, nes tai susikirstų su kitais teisės aktais“, – LRT TELEVIZIJAI aiškina švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius