Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentai ragina taisyti LR Mokslo ir studijų įstatymo spragas

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS), įvertinusi per dvejus metus po LR Mokslo ir studijų įstatymo patvirtinimo išryškėjusius Įstatymo trūkumus bei kylančias problemas, pateikė už aukštąjį mokslą atsakingiems valdžios institucijų atstovams LR Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimų siūlymus.
Ieva Dičmonaitė
Ieva Dičmonaitė / LSAS nuotr.

„Reaguodami į akademinės bendruomenės keliamus klausimus, tiesiogiai susijusius su atitinkamų Įstatymo straipsnių įgyvendinimu studijų finansavimo, kokybės užtikrinimo bei kitose srityse, teikiame siūlymus LR Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimams, kurie leistų išspręsti kasdien vis ryškesnėmis tampančias problemas“, – sako LSAS prezidentė Ieva Dičmonaitė.

Tarp svarbiausių LSAS teikiamų pataisų – siūlymas studentų atitikimo gero mokymosi kriterijui patikrinimus vykdyti ne kas dvejus metus, kaip numatyta dabar, o reguliariai po kiekvieno semestro. Taip pat siūloma, jog asmenys, kurie yra priimti studijuoti į valstybines aukštąsias mokyklas, pirmąjį semestrą už studijas nemokėtų, o mokesčio už studijas klausimas būtų sprendžiamas atsižvelgiant į studento pirmojo semestro studijų rezultatus.

Pagal šiuo metu galiojantį Mokslo ir studijų įstatymą, studentas gali prarasti finansavimą, jei jo vidurkis yra 20 proc. mažesnis negu aukštosios mokyklos tos pačios studijų programos ir formos to paties kurso studijuojančiųjų vidurkis. LSAS siūlo gerai besimokančiais laikyti tuos studentus, kurie, pasibaigus sesijai, neturi akademinių skolų.

„Šiuo metu Įstatyme taikoma nuostata nusako tik studento studijų rezultatų santykį su bendru kurso vidurkiu, bet neparodo, ar studentas yra gerai besimokantis. Siūlydami gerai besimokančiojo sąvoką, vadovaujamės dar 2008 metų rugsėjį 34 255 piliečių pasirašyta peticija, kurioje ir buvo įvardintas vienintelis kriterijus – akademinių skolų neturėjimas. Konkreti gerai besimokančio studento sąvoka, valstybės nustatytas atitinkamos srities specialistų poreikis bei studentų rezultatų vertinimas kas semestrą ne tik išspręstų problemą, kai itin aukštus rezultatus pasiekiantis studentas neturi galimybės pereiti į valstybės finansuojamą vietą, bet ir užtikrintų Įstatymo atitikimą LR Konstitucijai“, – teigia LSAS prezidentė.

LSAS siūlymu, asmenys, keičiantys studijų programą, išlaikytų esamą studijų finansavimo pobūdį iki kito studijų rezultatų patikrinimo. Ne tik studento statusą, bet ir esamą finansavimo pobūdį išlaikytų ir
asmenys, išeinantys akademinių atostogų, o tie, kurie studijavo valstybės finansuojamose vietose ir buvo pašalinti iš aukštosios mokyklos arba nutraukė studijas, neturėtų grąžinti į valstybės biudžetą
studijų kainos arba jos dalies, kaip kad yra dabar.

Siūlymai LR Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimams patvirtinti 2011m. kovo 18 d. vykusiame Lietuvos studentų atstovybių sąjungos Tarybos posėdyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius