Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Studentams darbus rašanti įmonė verbuoja darbuotojus – gresia baudos

Artėjant metiniams atsiskaitymams ir egzaminų sesijai viename skelbimų portale pasirodė rašto studentams pardavėjų, korektorių ir namų darbų atlikėjų skelbimas, kuriame teigiama, kad ieškoma komandos pastiprinimo – rašto darbų rašytojo. Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) laiko tokią veiklą neteisėta ir primena, kad tokia ji užtraukia baudas.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com

Skelbime teigiama, kad specializuota įmonė „Mokslų karaliai“, užsiimanti mokslo darbų rašymu, jų koregavimu bei atliekanti kitus studentų namų darbus, kviečia prisijungti prie kolektyvo.

„Mus vienija rimtas požiūris į darbą bei savo klientus. Jeigu jus domina rašytojo darbas arba mokslo darbų koreguotojo pareigos, susisiekite su mumis el. paštu“, – lyg rimta save gerbianti įmonė skelbia „Mokslo karaliai“.

„Galime pasiūlyti galimybę dirbti nuotoliniu būdu. Nuotolinis mokslo darbų rašytojo darbas patogus, kadangi darbuotojas gali pats planuoti savo laiką ir dirbti jam patogiu metu.

Siūlomas rašto darbų rašytojo darbas įgijusiems humanitarinių, socialinių, fizinių, žemės ūkio, biomedicinos arba technologijos mokslų krypties išsilavinimą. Taip pat mūsų kolektyve atsiras vietos mokslo darbų koreguotojams bei norintiems atlikti kitokio pobūdžio studentų namų darbus“, – teigiama skelbime.

„CV bankas“ skelbimas/Skelbimas
Skelbimas portale

Skelbime išvardijami ir reikalavimai, keliami norintiems dirbti šioje komandoje: atitinkamos mokslų srities išsilavinimas; puikios gimtosios kalbos žinių; gero „Microsoft Office“ programų išmanymas; panašaus darbo patirtis; kruopštumas; sąžiningumas; punktualumas; operatyvumas.

Potencialūs darbuotojai viliojami esą suteikiamomis tobulėjimo galimybėmis, patraukliu atlyginimu ir darbu laisvu grafiku bei nuotoliniu būdu.

15min susisiekė su šia įmone, tačiau negavo išsamesnių detalių apie darbuotojus ir klientus. Nepasirašęs jokiu vardu įmonės atstovas atsiuntė 15min žurnalistei laišką, prieš tai nepatingėjęs „Google“ panaršyti apie jos veiklas laisvu nuo darbo redakcijoje laiku.

„Kaip jūs padedate žmonėms parašyti kalbas ir kitus tekstus kalburasymas.lt Taip ir mes padedame studentams parengti įvairius darbus“, – suplakdamas skirtingus dalykus į vieną laišką pradėjo įmonės atstovas. Kalburasymas.lt griežtai deklaruoja tai, kad jokie tekstai nei moksleivių, nei studentų atsiskaitymams nėra rengiami.

Savo klientus vadina motyvacijos pristigusiais studentais

„Dažniausiai į mus kreipiasi motyvacijos pristigę studentai, kuriems reikia labiau konsultacijos, nei visiškai už juos parašyto darbo“, – pridėjo įmonės atstovas.

Paklausus, koks gi atlygis už tokius darbus studentams buvo atsakyta retoriniu klausimu ir su šypsena: „Sakykite, kiek galima uždirbti rašant straipsnius?“

Dažniausiai į mus kreipiasi motyvacijos pristigę studentai, kuriems reikia labiau konsultacijos nei visiškai už juos parašyto darbo, – pridėjo įmonės atstovas.

Pardavėjus tramdys baudos

ŠMM nuomone, prekiaujančių diplominiais ir kitais rašto darbais juridinių asmenų veikla negali būti laikoma teisėta.

Švietimo ir mokslo ministerijos Studijų skyriaus vedėjas Antanas Levickas 15min teigė, kad ŠMM ne kartą kreipėsi į prokuratūrą prašydama apginti viešąjį interesą.

„Pati didžiausia atsakomybė už plagijavimo netoleravimą šiuo metu tenka pačioms aukštosioms mokykloms. Gerbiančios savo reputaciją aukštosios mokyklos kovoja su plagijavimu ir jo užkardymu“, – sakė A.Levickas.

Nuo 2017 m. įsigalios Administracinių nusižengimų kodeksas, pagal kurį už studijų baigiamųjų darbų bei disertacijų neteisėtą pirkimą, pardavimą ir jų pateikimą mokslo ir studijų institucijoms numatoma administracinė atsakomybė: bauda asmenims nuo 150 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1800 eurų.

„Pakartotinai padarytas nusižengimas užtrauks baudą asmenims nuo 300 iki 850 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1700 iki 3000 eurų“, – priminė ŠMM Studijų skyriaus vedėjas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius