Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentams viešojo transporto reformų dar teks palaukti

Situaciją autobusuose ir troleibusuose pagerinti žadėję valdininkai teisinasi finansų stygiumi, o studentai piktinasi, kad svarbiausios problemos viešajame transporte nesprendžiamos.
Troleibusai
Troleibusai / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kiekvieną rytą ir vakarą perpildytais autobusais ir troleibusais su keliais persėdimais į paskaitas ir bendrabučius važiavę studentai pernai rudenį neapsikentė ir pasiūlė miesto valdžiai pakeitimus, kurie, jų nuomone, galėjo pagerinti situaciją ne tik jiems, bet ir kitiems miesto gyventojams.

8 071 studento iš 9 didžiųjų Vilniaus miesto aukštųjų mokyklų pasirašytoje peticijoje, kurią inicijavo Vilniaus universiteto studentų atstovybė (VUSA), buvo pateikta nemažai galimų pakeitimų – kai kuriuos maršrutus vėlinti, rytinius – dažninti, idant autobusai nebūtų tokie perpildyti. Taip pat buvo prašoma sukurti kelis studentams labai svarbius maršrutus – Saulėtekis–Baltupiai, kuriuo būtų sujungti aukštųjų mokyklų bendrabučiai ir fakultetai, taip pat, atsižvelgiant į medicinos studentų poreikius, maršrutą Stotis–Sparta–Žaliasis tiltas–Santariškės, kuriuo iš paskaitų M.K.Čiurlionio gatvėje būtų galima greitai nuvykti į praktikumus Santariškių klinikose.

Studentų peticija dar praeitos kadencijos miesto valdžiai buvo įteikta šių metų vasarį, tačiau tuomet jokio atsakymo nesulaukta. Gegužės mėnesį, pasikeitus valdantiesiems, po to, kai Vilniaus ir Mykolo Romerio universitetų studentų atstovybės kreipėsi dar kartą, buvo pažadėta, kad vasarą, dėliojant žiemos sezono tvarkaraščius, į pasiūlymus bus atsižvelgta.

Vis dėlto šį rugsėjį, pamatę naujus tvarkaraščius, VUSA nariai nemaloniai nustebo – atlikti vos keli nežymūs pakeitimai, tarp kurių – nė vienos sisteminės pertvarkos. Ir nors atsirado naujų maršrutų viešojo transporto žemėlapyje, tarp jų – nė vieno, kurio buvo prašę studentai.

VUSA prezidentas Arminas Varanauskas apgailestavo, kad Vilniaus miesto valdžia į problemą nepasižiūrėjo strategiškai.

„Verta džiaugtis tuo, kad bent į dalį pasiūlymų buvo atsižvelgta. Juk pati peticija ir reikalavimai buvo formuluoti suprantant, kad per vieną kartą visko pakeisti neišeis – tai reikalingos didelės lėšos ir dideli sprendimai. Tačiau svarbiausia, kad ta problema, kuri Vilniuje egzistuoja jau ne vienerius metus, būtų pagaliau pradėta spręsti žvelgiant į ateitį, t.y. reikia planuoti ne vieno sezono perspektyvoje, bet galvoti, kaip visa viešojo transporto infrastruktūra galėtų atrodyti po dvejų, trejų metų.“

Miesto ūkio ir transporto departamento l.e. direktoriaus pavaduotojo pareigas Algirdas Šešelgis savo ruožtu teigė, kad padaryta viskas, kas buvo realu finansine prasme. Jo nuomone, viešojo transporto subtilybių neišmanantys studentai reikalavo pernelyg brangių ir ne tiek reikalingų miestui sprendimų. A.Šešelgis teigė, kad turėdama daugiau lėšų transportui, savivaldybė galėtų ir labiau atsižvelgti į tokius norus.

A.Varanauskas teigė, kad iki šiol su savivaldybe bendradarbiauti sekėsi gerai. VUSA prezidentas džiaugėsi anksčiau išspręsta problema dėl apmokamo bagažo, kurio dydis buvo neadekvačiai mažas, atsižvelgiant į studentų ir moksleivių poreikius – juk meninių specialybių studentams ar įvairius būrelius lankantiems moksleiviams tenka vežiotis instrumentus, didelio formato aplankus. Šiuo metu leidžiama vežtis didesnių matmenų bagažą.

Spaudai išplatintame pranešime VUSA prezidentas taip pat klausia: „Ar tik deklaruojame, kad Vilnius yra akademiškas, demokratiškas, jaunimo miestas, ar ir to siekiame?“

A.Šešelgio nuomone, peticijų rašymas yra „pageidavimų koncertas“. Tačiau jis pasiūlė studentams ateiti ir žadėjo paaiškinti, kodėl vienokių ar kitokių pakeitimų savivaldybė padaryti negali. „Jeigu jie nori, galime susitikti, pasikalbėti, ne peticijomis juk sprendžiami klausimai“, – sakė jis.

Paklaustas, ko imsis VUSA, jei ir toliau nebus iš esmės sprendžiamas viešojo transporto klausimas, A.Varanauskas išreiškė viltį, kad dialogas atsiras ir blogiausias scenarijus neišsipildys. „Jei visgi nebūtų įmanoma kalbėtis su savivaldybe paprastai, aišku, nestatysime iš studentų troleibuso ir nekeliausime iš Saulėtekio trukdydami eismą. Kita vertus, bandysime ieškoti kelių ne tik per dabartinę valdančiąją koaliciją. Reikės šnekėtis su opozicija, su politinėmis partijomis – tikėtis supratimo iš jų, juk, galų gale, artėja Seimo rinkimai“, – galimybes nušvietė A.Varanauskas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius