Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentiška praktika – ne formalus laiptelis

Pažiūrėjus į bet kurios studijų programos aprašą Lietuvoje, akį patraukia žodis Praktika. Ne disciplina, tačiau pažymys bus. Ne darbas, tačiau protinio (galbūt ir fizinio) prakaito išlieti teks.
Darbuotoja biure
Mergina biure / 123RF nuotr.

Neretai praktika atrodo lyg labiau „techninis“ laiptelis, padėsiantis gimti baigiamajam darbui. Betgi kodėl jaunuoliai naršo pasiūlymų portalus arba mina universiteto karjerų centrų slenksčius, norėdami įžengti į praktikantų gretas, nors iki paskutinio kurso dar labai toli? Į tai galima atsakyti kitu klausimu: argi ankstyvas CV „štampas“ kam nors pakenkė? Tokiu atveju praktika vėl užima tik žingsnio kažko aukštesnio, didesnio ir skanesnio link. Žinoma, vien pavadinimas neleidžia nuneigti tokios jos prigimties – juk maratoną bėgame palikę treniruočių salę užnugary. Vis dėlto atvejų, kada būtent sekminga praktika ir tampa tuo didžiuoju karjeros maratonu, netrūksta.

Vilius Lukošiūnas, Rasa Dautartaitė bei Neringa Kaukolytė, atlikę praktiką sėkmingai įsidarbino ir toliau tobulina savo kompetencijas, o kai kas jau paniro į savų praktikantų paieškas. Su jais šnekamės apie ankstyvas karjeros vizijas, praktikos paieškos kriterijus, įmonės vardo svarbą bei kitus vertingus praktikos aspektus.

Pagalba „gryninant“ karjeros planą ir pasirinkimo kriterijai

Vilius praktiką atliko UAB ,,PricewaterhouseCoopers“ audito skyriuje. Studijuodamas ekonomiką, jis domėjosi finansų analize ir norėjo gilintis į finansų analitiko darbo kompetencijas bei jų tobulinimą. Toks buvo jo gana abstraktus karjeros vaizdas, kuris, pasak vaikino, su naujomis patirtimis mažai keitėsi. Neringa, savo ruožtu, konkrečiai žinojo, jog norėjo dirbti žurnalistikos arba marketingo srityje, todėl praverdama CGTrader duris norėjo pamatyti, kaip vyksta marketingo planavimas ir strategijų kūrimas įmonėje. Rasa buvo susikoncentravusi ties mokslais, konkrečios praktikos pozicijos netgi neieškojo, todėl natūraliai buvo atvira pasiūlymams – visgi norėjosi įmonių gyvenimą panagrinėti iš arčiau. Kada bičiulis jai pasiūlė prisidėti prie kolektyvo įmonėje, turinčioje kelias elektronines parduotuves, Rasa neturėjo atsakymo į klausimą, ką konkrečiai norėtų dirbti. Tačiau procesus panagrinėjusi iš arčiau, ji suprato, kuo norėtų užsiimti ateity. Taigi praktikos pašnekovams padėjo atsistoti į tinkamas vėžes, tačiau, kaip pažymi Vilius, karjeros vizijos „išgryninimas“ yra besitęsiantis procesas, todėl praktika padėjo, o tolimesnio darbo patirtis vis dar padeda aiškiau suprasti savo kelią.

Rasa neturėjo atsakymo į klausimą, ką konkrečiai norėtų dirbti. Tačiau procesus panagrinėjusi iš arčiau, ji suprato, kuo norėtų užsiimti ateity.

Kalbant apie pagrindinius paieškos kriterijus, Neringai buvo svarbu, kad įmonei tarptautiškumas būtų nesvetimas, o ar plačiai žinomas įmonės vardas reiškia kelią į sekmę – daugiau filosofinis klausimas. Būsimieji darbdaviai, be abejo, kitaip žiūri į kandidatus, turinčius praktikos prestižinėje korporacijoje, tačiau „mažylės“ išsiskiria dinamiškumu: nauji dalykai, strategijos ir sparti jų kaita. Tai galimybė tiesiog pačiupinėti daugumą procesų. Vilius, savo ruožtu, tarptautinėje arenoje žinomą įmonės vardą tapatina su vizitine kortele ir geresniu matomumu darbo rinkoje. Žinomas vardas asocijuojasi su kompetencijomis, kokybe bei galimybėmis. Kadangi Rasa praktikos intensyviai neieškojo, nes šioji pas ją atėjo pati, merginai svarbiausi kriterijai buvo užduotys bei jaunas kolektyvas.

Klausant trijų pašnekovų komentarų, darosi akivaizdu, jog prasmę praktikai suteikia galimybė pačiam prisiliesti prie įmonės vykdomų strategijų bei užduočių kokybė, o vardas gali tapti strategiškai itin naudingu pliusu.

Dažnai galima išgirsti ironiškų komentarų, jog praktikanto užduotis – laiku atnešti kavą bei sunaikinti nereikalingus dokumentus. Kyla klausimas, koks turėtų būti realus skirtumas tarp praktikanto duonos ir darbo konkrečioje pozicijoje?

Esminiai skirtumai ir papildomi įgūdžiai

Dažnai galima išgirsti ironiškų komentarų, jog praktikanto užduotis – laiku atnešti kavą bei sunaikinti nereikalingus dokumentus. Kyla klausimas, koks turėtų būti realus skirtumas tarp praktikanto duonos ir darbo konkrečioje pozicijoje?

Anot Rasos, nežiūrint į užmokestį, laisvadienius bei kitokį „popierizmą“, skirtumas neturėtų egzistuoti. „Tiek darbe, tiek praktikoje esi naujas vėjas, bet turi savo užduotis. Praktikoje gali darbuotis mažiau valandų, bet tuo metu viskas taip įdomu, jog turbūt dažniausiai dirbi ilgiau nei tikri darbuotojai“ – kalba Rasa. Vilius Lukošiūnas rėmėsi savo patirtimi ir išryškino sudėtingų ir atsakomybės reikalaujančių darbų kiekį kaip pagrindinį skirtumą – visais kitais atvejais jis jautė lygiavertiškumą. Atsakomybė, pasirodo, yra ir Neringos pagrindinis motyvas. Pasak merginos, pagrindinė praktikanto užduotis yra pelnyti pasitikėjimą, o faktas, jog įmonėje įsidarbinai po praktikos yra didžiausias to ženklas.

Nepaisant atsakomybės lygio bei užduočių braižo, svarbus yra ir „šalutinis poveikis“ – tai, ką asmuo išmoksta be darbo specifikos. Vilius pabrėžė, jog komandinio darbo įgūdžiai, laiko planavimas bei bendravimas su klientais buvo jo įgytos „ekstra“ vertingos žinios. Neringa išsidavė, jog per pusantro mėnesio praleisto CGTrader būtent dėl papildomos veiklos jai pavyko išmokti kone trigubai daugiau nei įsivaizdavo.

Kodėl pasilikote?

Toks klausimas gana natūralus. Kodėl gi nepadėkoti už galimybę patobulėti ir judėti toliau vien iš sportinio principo? Juk jau prieš tai Vilius minėjo, jog „jeigu kalbame apie karjeros viziją, žmogus dažniausiai sau kelia aukštus tikslus“. Visgi šio vaikino atveju, galimybė tobulėti toliau niekur nesitraukiant, įdomi darbo specifika (jis jau seniai domėjosi finansų analitika) bei konkurencingos karjeros galimybės buvo pagrindiniai faktoriai, lėmę draugystės su UAB ,,PricewaterhouseCoopers“ tęsinį. Neringa liko, nes ji tikėjo startuolio CGTrader potencialu bei ten dirbančių žmonių galimybėmis. Rasai pavyko įsitvirtinti kolektyve bei rasti savo vietą darbo atžvilgiu, todėl mintis nepasilikti į galvą tikrai nešovė.

Mergina taip pat pataria, jog jaunuolis, dar nežinantis, kur tikrai norėtų atlikti praktiką, neturėtų įmonei kelti penelyg didelių reikalavimų, nes viskas vis vien bus naudinga. Neringa, savo ruožtu, skatina neiti lengviausiu keliu ir prisimena pažįstamus, kurie į praktiką žiūrėjo kaip į paprasčiausią formalumą (su tokia mintimi ir pradėjome šiandienos diskusiją) ir džiaugėsi galį darbovietėje pasirodyti vos kartą per savaitę. „Praktika, bent jau man, buvo studijų laikotarpio etapas, per kurį išmokau, sužinojau daugiausiai to, kas pravers ateityje. Išnaudokite šį laikotarpį maksimaliai“ – ragino Neringa.  Galiausiai, Vilius, visų pirma, siūlo turėti ateities karjeros viziją, kad ir visai abstrakčią; praktiką derinti su ta karjeros vizija ir galiausiai įžvelgti didžiulį pliusą netgi praktikoje, kuri nepatiko – supratote, ko nenorite, ir paieškos ratas tapo jau siauresnis.

Viliaus, Rasos bei Neringos sėkmės istorijos yra įrodymas, jog praktika nėra vien tik universitetui reikalinga ataskaita ar lakoniškas CV įrašas, padedantis žvalgytis toliau. Neretai ji – prasminga treniruočių salė, perauganti į dar didesnį tobulėjimą skatinantį karjeros maratoną. Jeigu nori pradėti savąjį, dalyvauk jau septintus metus oranizuojamame praktikos renginyje veržliam ir motyvuotam jaunimui „Tavo Kelias“ lapkričio 13 dieną viešbutyje Radisson Blu. Daugiau informacijos www.tavokelias.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius