-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų atstovai prieš Baltarusijos priėmimą į Europos aukštojo mokslo erdvę

Studentų sąjunga pasisakė prieš Baltarusijos priėmimą į Europos aukštojo mokslo erdvę (EAME) dėl šios šalies vykdytų represijų prieš studentus ir politizuotos aukštojo mokslo sistemos.
Europos humanitarinio universiteto Studentų sąjungos prezidentas Maksim Milto
Europos humanitarinio universiteto Studentų sąjungos prezidentas Maksimas Milto / LSS nuotr.

Lietuvos studentų sąjunga ragina Lietuvos atstovus, trečiadienį dalyvausiančius Bolonijos tęstinės grupės susitikime Kopenhagoje, palaikyti Studentų sąjungos poziciją ir nepritarti Baltarusijos priėmimui į EAME tol, kol šioje šalyje nebus laikomasi fundamentinių aukštojo mokslo politikos vertybių.

„Europos aukštojo mokslo erdvė yra įvairių Europos valstybių savarankiškas judėjimas, kuriame pripažįstamos vertybės: akademinė laisvė, aukštųjų mokyklų autonomija ir studentų dalyvavimas aukštajame moksle. Deja, šiuo metu Baltarusijoje nėra nei vienos iš šių vertybių. Valdžia užkerta kelią, kad jos atsirastų, todel Baltarusijos priėmimas į Europos aukštojo mokslo politiką būtų viešas šių pažeidimų pripažinimas“, – teigia Europos humanitarinio universiteto Studentų sąjungos prezidentas Maksim Milto.

Pasak Lietuvoje veikiančio baltarusių universiteto Studentų savivaldos prezidento, Baltarusijos priėmimas į EAME tik suteiktų šiai šaliai pagrindą nebesiekti teigiamų pokyčių aukštojo mokslo sistemoje. Tai taip pat trukdytų Europos sąjungai sankcionuoti tolimesnius šalies pažeidimus.

Studentų sąjungos Tarybos patvirtintoje pozicijoje pabrėžiama, jog  Baltarusijos aukštojo mokslo sistemai yra reikalingi ženklūs pokyčiai. Šiuo metu universitetų rektorius skiria ministerijos ir prezidentas. Rektorius nėra atskaitingas jokiems vidiniams institucijos valdymo organams, visuomenei ar akademinei bendruomenei. Sulaikant ir įkalinant studentus, pažeidžiamos žmogaus ir žodžio teisės.

Primename, jog Lietuvos studentų sąjunga pirmą kartą kritikavo Baltarusijos veiksmus 2010 m. gruodį, kai už garsiai išsakytą nuomonę protesto metu, studentai buvo areštuoti ir šalinami iš aukštųjų mokyklų. Studentų atstovai tuomet ragino valdžios pareigūnus imtis efektyvių veiksmų dėl vykstančių neramumų kaimyninėje valstybėje, taip užkertant kelią žmonių teisių pažeidimams. Lietuvos studentų sąjunga po šių įvykių tapo Europos studentų sąjungos Baltarusijos reikalų darbo grupės pirmininke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius