-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukštojo mokslo sistemos trūkumai akivaizdūs – juos būtina skubiai taisyti, teigia LSAS

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) šiandien pristatė atliktą aukštojo mokslo reformos pasekmių ir sistemos analizę, kuri rodo, jog aukštojo mokslo sistema Lietuvoje vis dar reikalauja didelio įdirbio ir pokyčių.
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Mark / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Organizacijos pateikta detali analizė nurodo reformos trūkumus finansiniais, socialiniais, akademiniais ir strateginiais pjūviais bei teikia siūlymus klaidoms taisyti.

LSAS prezidento Arūno Mark teigimu, organizacijos atstovai jau ne pirmą kartą pabrėžia, kad nuolat neanalizuojant aukštojo mokslo sistemos, ypač jos pertvarkos metu, bei nenumatant aukštojo mokslo reformos pasekmių, jokie pokyčiai negali būti sėkmingi.

„Švietimo ir mokslo ministerijos metų pradžioje pateikta pasekmių analizė buvo panašesnė į galimų teigiamų pokyčių pristatymą ir dabar yra akivaizdu, jog reformuojant sistemą klaidų neišvengta“, – pažymi LSAS vadovas.

Anot jo, LSAS pateikia savo požiūrį į aukštojo mokslo reformą ir sistemą, nurodo įvairių sričių trūkumus bei numato, kaip juos taisyti.

LSAS aukštojo mokslo reformos ir sistemos analizėje nurodoma, jog iki šiol nėra atliktas aukštųjų mokyklų tinklo ir studijų programų vertinimas, aukštosios mokyklos neadekvačiai vertina savo galimybes priimamų studijuoti studentų kiekio atžvilgiu, nėra profesinio orientavimo sistemos, tinkamos informacijos apie studijas, nėra prognozuojami šalies specialistų bei ūkio poreikiai, pasigendama aukštojo mokslo strategijos.

Analizėje taip pat apžvelgti priėmimo į aukštąsias mokyklas trūkumai, nurodoma, jog galiojanti priėmimo sistema yra pagrįsta stojimu į universitetus, o ne pasiskirstymu tarp sektorių, išskirta specialaus pasiruošimo reikalaujančių studijų programų problematika, pažymima, jog buvo skelbiama klaidinančios informacijos iki bendrojo priėmimo ir jo metu.

LSAS paruoštame dokumente keliama ir aukštojo mokslo prieinamumo problema, kalbama apie nepalankias paskolų studentams sąlygas, stipendijas, studijų kainų dydį, kaip neatitinkantį valstybės ekonominės situacijos bei visuomenės keliamiems studijų kokybės reikalavimams. Taip pat pažymimas praktikų sistemos nebuvimo klausimas.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga aukštojo mokslo reformos pasekmių ir sistemos analizę šiandien pateikė visoms su aukštojo mokslo sistema susijusioms interesų grupėms. Dokumentą galite rasti LSAS interneto svetainės www.lsas.lt skiltyje „Dokumentai“.

Daugiau Studentų blogo naujienų rasite čia. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius