Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bausmės iliuzija

Yra sakoma, kad žmonių likimus sprendžia Dievas. Vis dėlto žmonės seniai turi slaptų svajonių įgauti dieviškų galių. Vieni klonuoja embrionus, kiti kuria naujas sektas, treti intensyviai keičia planetos klimatą, ketvirti sprendžia, kas šiąnakt mirs, o kas liks gyvas.
Kartuvės
Kartuvės / „Scanpix“ nuotr.

Kai dauguma šalies įmonių skundžiasi klientų srautų sumažėjimu, dvi šalies įstaigos – Darbo birža ir kalėjimai šiuo metu daugmaž išgyvena panašius klientų antplūdžius. Galima daryti išvadą, kad bedarbių gretų augimas Darbo biržos sąrašuose yra proporcingas kalėjimų lankytojų gausėjimui. Mane labai sujaudino kai kurių valdžios vyrų išreikštas draugystės gestas, kuriuo norėta 2009 metus pažymėti masinės amnestijos kaliniams suteikimu. Kodėl gi neparodžius pasauliui, kad per tūkstanti metų lietuviai tapo gerokai sumanesni – jie belaisvių jau nebežudo, o leidžia gyventi laisviems bendruomenėje.

Mes jau daugybę kartų esame skaitę apie apsaugos automobilių apiplėšimus, senukų nukankinimus už 100 litų arba paauglių mirtinai suspardytus benamius. Ar tai amoralu? Nemanau, jei save normalia visuomene vadinantieji leidžia tam vykti. Bet mes juk baudžiam, ką dar galime padaryti? Tiems, kas dar nesuvokė gyvenimo, paaiškinsiu, jog mes gyvename amoralios visuomenės laikais, kai ateinama į gyvenimą ir jį paliekama be tikslo, kai idealios visuomenės kūrimas yra tik fikcija.

Tiems, kas dar nesuvokė gyvenimo, paaiškinsiu, jog mes gyvename amoralios visuomenės laikais, kai ateinama į gyvenimą ir jį paliekama be tikslo, kai idealios visuomenės kūrimas yra tik fikcija.

Kaip manote, kas tai yra bausmė ir kokia yra jos funkcija? Taip, dauguma žmonių teisingumo pirštą įsivaizduoja kaip likimą, kuris turi ištikti prasikaltusius. Bet jei paklausite manęs, atsakysiu, jog bausmė yra suvokiama absoliučiai klaidingai. Bausmė yra veiksminga tuomet, kai nusikaltimas dar nėra padarytas. Jei nusikaltėlis įvykdo žmogžudystę, jis tampa prarastąja siela.

Mums visiškai nerūpi, kad jis likusį savo gyvenimą praleis maitindamasis mūsų uždirbtais pinigaus ir baigs savo bevertį gyvenimą taip pat kaip ir pradėjo. Rezultatas yra toks, kad mes turime nužudytą žmogų ir sugriautus likimus, o tas menkavertis padaras sėdintis kalėjime mums nevaidins beveik jokio vaidmens kaip nevaidino iki žmogžudystės.

Laisvė šiais laikais yra menkavertė... Galbūt tai sunku suvokti, bet mes iš nusikaltėlio neatimame nieko, tik užtikriname jam stogą ir maistą iki gyvenimo pabaigos. Aš noriu pabrėžti, kad bausmė yra veiksminga tol, kol ji kelia baimę. Jei baimė neegzistuoja, įstatymai nebetenka galios ir žmonės lengvai peržengia ribą už kurios yra tik Dievo sprendimas kam gyventi, o kam mirt.

Aš nenoriu, kad vieną žmogų nužudęs kitas žmogus būtų taip pat nužudytas. Aš noriu, kad daug žmonių nužudęs „žvėris“ būtu nužudytas. Mirties bausmė nėra tam, kad žudikui būtų atkeršyta tokiu pat skausmu. Mirties bausmė yra tam, kad instinktais besivadovaujantys mūsų visuomenės „žvėrys“ ir potencialūs žudikai laikydami peilį prie aukos venų pajustų paprastą gamtos instinktą – baimę.

Atsakykite į klausimą: kaip manote, kas būsimiems žudikams padarys didesnę įtaką – jų kolegos pasodinimas iki gyvos galvos šiltame kalėjime ar jų kolegos paleidimas į laisvę su be nuskausminimo nukirsta viena ranka. Nežinau kaip Jums, bet man mano plaštaka šiais laikais kartais atrodo vertingesnė už laisvę.

Studentų BLOG`as neriboja tavo laisvės. Jei tu aktyvus studentas, tau rūpi studentiškos aktualijos bei problemos, jei tu fotografuoji, rašai, filmuoji – prisijunk prie mūsų ir aktyviai reikšk savo nuomonę, pasakok apie savo nuotykius, dalinkis patirtimi su kitais studentais.

Studentų BLOG`o narių rašinius galite skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius