Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LSAS: kodėl aukštosios mokyklos siekia panaikinti studentų atstovybes?

Susidarius situacijai, kuomet teisinėje demokratinėje valstybėje aukštosios mokyklos siekia panaikinti jiems nepalankias studentų atstovybes, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) kreipiasi į visų aukštųjų mokyklų vadovus ir prašo užtikrinti elementarius demokratijos principus.
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas. / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Kreipimąsi paskatino įvykiai Tarptautinės teisės ir verslo aukštojoje mokykloje (TTVAM), kurios vadovybė visomis įmanomomis priemonėmis stengiasi panaikinti studentų atstovybę, teigiama LSAS pranešime.

„Po Mokslo ir studijų įstatymo priėmimo, padidėjus realiam studentų įsitraukimui į aukštųjų mokyklų valdymą bei sprendimų priėmimą (ko reikalauja Bolonijos deklaracija, kurią Lietuva yra pasirašiusi), kai kurių aukštųjų mokyklų vadovai imasi bet kokių priemonių, jog diskredituotų jų aukštosiose mokyklose veikiančias studentų atstovybes bei jų narius. Taip siekiama valdyti studentų atstovybes „iš šono“, kad jos nesikištų į aukštosios mokyklos reikalus“, – piktinasi LSAS prezidentas Arūnas Markas.

Anot LSAS vadovo, įvykiai TTVAM, kuomet administracija visais įmanomais būdais siekia sužlugdyti studentų atstovybę, tik parodo, kad Lietuvoje atgyja sovietinių laikų priespauda, o studentų atstovų veikla Lietuvoje tampa panaši į situaciją Baltarusijoje, kur studentų atstovams draudžiama kelti akademinius klausimus, kitaip jie tiesiog sodinami į kalėjimą.

„Galima būtų ieškoti teisinių argumentų ir ginčytis, tačiau viską aiškiausiai parodo ant studentų atstovybės durų nuo praėjusio ketvirtadienio kabanti nauja administracijos spyna. Ir tai daroma tuo metu, kai iki studentų atstovų rinkimų liko kelios dienos. Savaime suprantama, jog aukštosios mokyklos administracija imasi tokių priemonių tik dėl vienintelio tikslo – kiek įmanoma įbauginti studentų atstovus ir panaikinti galimą studentų opoziciją aukštosios mokyklos valdyme“, – piktinasi TTVAM studentų atstovybės prezidentas Vitalijus Kitovas.

LSAS primena aukštųjų mokyklų administracijų atstovams, jog Lietuvos studentai yra ir Europos Sąjungos piliečiai, kur žmogaus teisė į laisvą nuomonę yra ypatingai vertinama. Taip pat atkreipia dėmesį, kad pagal asociacijų įstatymą valstybės ir savivaldybių institucijoms, politinėms partijoms ir politinėms organizacijoms, bei kitos organizacijoms ar asmenims draudžiama kištis į asociacijų veiklą ir jos vidaus reikalus. 

Daugiau Studentų blogo naujienų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius