Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LSAS: Švietimo ir mokslo ministerija ignoruoja Konstitucinio Teismo išvadas

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) atkreipia dėmesį, jog gruodžio 18 d. Konstitucinis Teismas pateikė išvadas dėl ydingo LR Mokslo ir studijų įstatymo, tačiau Švietimo ir mokslo ministerija šį aukščiausios galios teisinį vertinimą ignoruoja ir taip sudaro sąlygas įsigalioti Konstitucijai prieštaraujančiam naujam studijų nutraukimo tvarkos aprašui.
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas
Naujasis LSAS vadovas – Arūnas Markas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
LSAS pažymi, jog nuo vasario 1 dienos turėtų įsigalioti „Valstybės biudžeto lėšų, skirtų studijų kainai valstybės finansuojamose studijų vietose apmokėti, arba jų dalies grąžinimo į valstybės biudžetą tvarkos aprašas“, kuriame numatoma, jog didžioji dalis valstybės finansavimą gavusių studentų, kurie nuspręstų nutraukti studijas, turėtų grąžinti studijų kainą į valstybės biudžetą. LSAS prašymu advokatų profesinė bendrija dar rugsėjo mėnesį pateikė išvadas, jog Vyriausybės nutarimas dėl studentams skiriamų „baudų“ už nutraukiamas studijas galimai prieštarauja LR Konstitucijos 41 straipsniui, teigiama išplatintame pranešime.

„Švietimo ir mokslo ministerija ir toliau nekreipia dėmesio nei į teisininkų išvadas, nei į Konstitucinio teismo išaiškinimus, skelbdama Konstitucijai prieštaraujančią informaciją. Nuo kito mėnesio įsigaliosiančiam tvarkos aprašui kritika buvo išsakyta dar rudenį. Tokie klausimai, kaip lėšų grąžinimas į valstybės biudžetą nutraukus studijas ir jų reglamentavimas turi būti reglamentuoti tik įstatymais. Natūralu, kad ir toliau ignoruojant išsakytus akivaizdžius Mokslo ir studijų įstatymo trūkumus, valstybė gali susilaukti studentų ieškinių teismuose“, – teigia LSAS vadovas Arūnas Markas.

LSAS atkreipia dėmesį, jog, net ir esant galimybei keisti studijų programą toje pačioje studijų srityje toje pačioje ar kitoje aukštojoje mokykloje, tai taikoma ne visoms studijų sritims, kadangi Lietuvoje yra ne viena studijų programa, neturinti ekvivalentų kitose aukštosiose mokyklose. Dėl šios priežasties LR Mokslo ir studijų įstatymas (70 straipsnis) ir detalią tvarką nustatantis Vyriausybės nutarimas neužtikrina, jog studentai galės nevaržomai pakeisti studijų programą ar mokymosi instituciją, kuomet pasirinktosios neatitiks jų teisėtų lūkesčių ir reikalavimų kokybei.

LSAS primena, jog po 2009 m. spalio 28 d. bei 2009 m. gruodžio 18 d. LR Konstitucinio teismo pateiktų išvadų dėl LR Mokslo ir studijų įstatymo 19 str., 20 str., 21 str., 69 str., 70 str., 71 str., 73 str., 76 str., Švietimo ir mokslo ministras dar neatsakė visuomenei į klausimą, kokių priemonių bus imtasi siekiant ištaisyti LR Konstitucijai prieštaraujantį įstatymą bei kaip tai įtakos šiuo metu jau studijuojančius studentus. 

Daugiau Studentų blogo naujienų rasite čia. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius