Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokėti mažiau socialinių stipendijų – žengti žingsnį atgal, teigia LSAS

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją, ragindama ne mažinti socialinių stipendijų gaunančių asmenų skaičių, o didinti stipendijų fondą. Kitaip studentams, kuriems iš tikrųjų reikalinga socialinė parama, nebus užtikrintos valstybės numatytos garantijos, o gerus akademinius pasiekimus rodantys studentai liks be skatinamųjų stipendijų.
Pinigai
Pinigai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

LSAS atsargiai vertina Švietimo ir mokslo ministerijos išsakytą siūlymą, kad socialinę stipendiją privaloma tvarka gautų tik asmenys iš nepasiturinčių šeimų arba vieni gyvenantys asmenys, kurie turi teisę gauti piniginę socialinę paramą pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymą. LSAS nuomone, ŠMM siūlymas dėl stipendijų skirstymo tvarkos pakeitimų prieštarauja Valstybinei šeimos politikos koncepcijai. Patvirtinus siūlymą stipendijų galėtų negauti auginantys vaikus studentai, kuriems bet kokia finansinė parama ypač aktuali, kad būtų sukurtos palankios socialinės sąlygos pilnaverčiam vaikų augimui, teigiama LSAS pranešime.

„Socialinių stipendijų didinimas ir jas gaunančių asmenų apibrėžimas buvo puikus žingsnis, siekiant, kad socialinis ir finansinis saugumas būtų realiau užtikrintas tiems studentams, kuriems valstybės paramos poreikis studijų metu yra iš tikrųjų didelis. Labai gaila, kad informavus studentus apie socialinių stipendijų didinimą, realių lėšų nuostatos įgyvendinimui skirta nebuvo“, - teigia LSAS prezidentė Indrė Vareikytė.

LSAS socialinių klausimų ir akademinio proceso reikalų koordinatorė Ieva Dičmonaitė pažymi, kad socialinės ir skatinamosios stipendijos atlieka visiškai skirtingas funkcijas, tačiau ir vienos, ir kitos yra neabejotinai reikalingos. Jos teigimu, socialinių stipendijų skaičiaus mažinimas ir bandymas neviršyti dabartinio stipendijų fondo nesprendžia susidariusios problemos, o daro ją dar keblesne.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga šių mokslo metų pradžioje įspėjo, jog didinant socialinių stipendijų dydį ir skaičių nepadidinus stipendijų fondo kels nemažą sumaištį. Šios lėšos turėjo būti numatytos valstybės biudžete priimat vyriausybės nutarimą dėl studentų stipendijų.

„Raginame ministeriją spręsti šią problemą iš esmės, o ne siūlyti perskirstyti esamas lėšas. Kai kuriose aukštosiose mokyklose jau žinoma, kad nėra iš ko mokėti skatinamųjų stipendijų, o kai kur lėšų pilnai neužtenka net ir socialinei paramai. Todėl net ir perskirsčius stipendijas, jos veikiausiai bus itin „simbolinio“ dydžio“, - pabrėžia I.Dičmonaitė.

LSAS taip pat siūlo, kad skirstant socialines stipendijas turėtų būti atsižvelgiama ne tik į socialinį statusą, bet ir į realiais šeimos pajamas. Be to, LSAS anksčiau yra išsakiusi savo poziciją, kad socialinių stipendijų skirstymas turėtų būti ne aukštųjų mokyklų, bet Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos kompetencijoje, kas nesudarytų galimybių atsirasti tokiems atvejams.

Studentų BLOG`as neriboja tavo laisvės. Jei tu aktyvus studentas, tau rūpi studentiškos aktualijos bei problemos, jei tu fotografuoji, rašai, filmuoji – prisijunk prie mūsų ir aktyviai reikšk savo nuomonę, pasakok apie savo nuotykius, dalinkis patirtimi su kitais studentais.

Studentų BLOG`o narių rašinius galite skaityti čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius