-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis kursas

Viename naujienų portale išvydau apklausą „Kas yra didžiausias Jūsų nusivylimas šiais metais?“. Daugiau nei pusė pasisakiusiųjų teigė, kad labiausiai juos nuvylė Lietuvos valdžia.
Turtuoliai
Turtuoliai / Photos.com nuotr.

Apie 1/5 – krizė pasaulio rinkose. Aš šia apklausą (kaip dažnai mėgstu) vertinu kiek kitaip. Ji parodo ne valdžios nenorą dirbti ar realią nekompetenciją kovoje su recesija, bet mūsų pačių nenorą situaciją vertinti objektyviai, „iš šalies“, remiantis viso pasaulio situacija, o ne vien asmeniniais interesais, ir, aišku, atmetus primityvų „kūdikio“ mąstymą, kai rėkiama tuomet, kai blogai (bet nieko nedarėm tuomet, kai situacija blogėjo), ir ant to, kas arčiausiai, nenorint prisiimti asmeninės atsakomybės.

Bet kokiu atveju valstybę valdo tokie patys žmonės kaip ir daugelis iš mūsų, ir yra natūralu, jog priimami sprendimai ne visada yra teisingi, juolab, kad panašaus masto pasaulinę krizę pamena nebent mūsų aštuntą dešimtį perkopę seneliai.

Nereikia ilgai kalbėti norint įrodyti, jog dabartinis kapitalizmas turi rimtų trūkumų ir gerokai skiriasi nuo savo pirmtako XIX a. Amerikoje, jis yra kur kas labiau iškreiptas ir išbalansuotas. Visiškai aišku, kad dėl to kalti patys žmonės, jų godumas, noras turėti kuo daugiau save vadinant verslininkais, tik imituojant darbą, visomis pastangomis bandant parduoti naują „Būtiną įsigyti!“ prekę ar paslaugą, dirbtinai didinant nereikalingų prekių paklausą, taip verčiant žmones investuoti į produktus, kurių jiems nereikia, ir pripildant rinką įmonių bei darbuotojų, kurie dirba ties plačiajai visuomenei nenaudingomis paslaugomis (agentai, pardavimų vadybininkai, perpardavinėtojai, tarpininkai, „blogeriai“ ir kt.).

Pasvarstykite, kiek iš mūsų dirba teisininkais, pardavėjais, padavėjais picerijose, makleriais, žurnalistais, reklamų kūrėjais, administratoriais, prižiūrėtojais, apsaugos darbuotojais, ir kiek vis dėlto realiai kuria produktą – melžia pieną, gaudo žuvį, skerdžia, surenka baldus, tiesia gatves, stato namus, gamina automobilius. Tai kuo mes kol kas užsiimame yra – ekonomikos imitacija. Net ir nesant krizei taip dirbant praturtėti neįmanoma.

Natūralu, kad kapitalizmą reikėtų kuo nors pakeisti. Atsakymą man pasufleravo VPU filosofijos dėstytojas. Jo manymu, geriausia valdymo forma yra „Skandinaviškasis socializmas“.

Mano istorijos mokytoja dar mokykloje yra sakiusi: „Demokratija turi trūkumų, bet tai geriausia valdymo forma, kokią iki šiol žmonės sukūrė“. Dėl krizės kapitalizmo kaltinti negalima. Taip, tai moderni vergovės sistema, verčianti mus visą gyvenimą dirbti dėl įsipareigojimų, kuriuos savo arba ne savo valia sudarome iš bankų skolindamiesi tam, kad įgyvendintume savo svajones ir užtikrintume komfortišką gyvenimą. Tačiau ši sistema turi trūkumų. Ji neapsaugo nuo mūsų pačių ydų, noro turėti dar daugiau, apeinant taisykles, nusispjaunant į kitus, lenktyniaujant ir manant, jog ekonomikoje turi egzistuoti tos pačios išlikimo taisyklės kaip ir gamtoje. O mes taip norime tikėti, kad skiriamės nuo beždžionių...

Įvertinant pasaulinių krizių dažnumą ir atnešamus nuostolius darosi aišku, jog šiuo ekonomikos valdymo modeliu ilgai neišgyvensime. Natūralu, kad kapitalizmą reikėtų kuo nors pakeisti. Atsakymą man pasufleravo VPU filosofijos dėstytojas. Jo manymu, geriausia valdymo forma yra „Skandinaviškasis socializmas“. Mūsų šiaurinių kaimynių ekonomika jau ne vieną dešimtmetį kopia į aukštumas.

Nors mano politinės pažiūros orientuotos į demokratiją ir liberalizmą, tikiu, kad ateityje socializmas (neturi nieko bendro su komunizmu ar nacizmu) taps pasaulyje vyraujančia ekonomikos valdymo sistema. Dabartinės lyderių vykdomos reformos, investicijos į verslą, kišimasis į valdymą, bankų ir kompanijų nacionalizavimas gelbstint nuo bankroto – tai ne kas kita kaip socializmui būdingų elementų diegimas ekonomikoje. Ši krizė baigsis kaip ir kilusios anksčiau, bet išsiskirs savo mastu, atneštais nuostoliais ir naujomis reformomis, sukursiančios saugiklius, padėsiančius išvengti panašaus pobūdžio staigmenų ateityje. Visgi labiausiai pasikeisti turėsime mes patys. Jokie pasaulio lyderių apribojimai, jokie pakeitimai neapsaugos mūsų nuo mūsų pačių noro melžti ekonomiką labiau, nei dirbti. Vartojimas turi būti tolygus gamybai. Tik besaikis vartojimas gali atvesti „čia“.

Išmokime mėgautis darbu, nes nuo jo niekur nepabėgsime. Išvalykime ekonomika nuo tinginių ir apsimetėlių, prie politikos vairo neprileiskime apsišaukėlių ir nepamirškime, kad dirbame ne tik dėl savęs, bet ir dėl geresnės savo esamų arba busimų vaikų ateities. Tik tuomet per trumpa laiką sugebėsime sukurti gerovę, kuria dar spėsime pasinaudoti patys.

Studentų BLOG`as neriboja tavo laisvės. Jei tu aktyvus studentas, tau rūpi studentiškos aktualijos bei problemos, jei tu fotografuoji, rašai, filmuoji – prisijunk prie mūsų ir aktyviai reikšk savo nuomonę, pasakok apie savo nuotykius, dalinkis patirtimi su kitais studentais.

Studentų BLOG`o narių rašinius ir NeTiks TV reportažų galite rasti čia.

Daugiau NeTiks TV reportažų žiūrėkite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius