Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentai – moksleiviams, moksleiviai – studentams (nuotraukos)

• Užduotis:
Stovykla „Studentai – moksleiviams, moksleiviai – studentams“.
Stovykla „Studentai – moksleiviams, moksleiviai – studentams“. / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Studentai

1) Skatinti mokslo praktiką kasdieniniame gyvenime;
2) Populiarinti mokslą;
3) Supažindinti su Lietuvos universitetais;
4) Kuruoti aukštuoju mokslu susidomėjusius moksleivius.

• Teorinis įvadas:

Nevarginkite savęs sausomis teorijomis. Tiesiog susikaupkite ir pagaliau įgyvendinkite viską praktiškai.

• Darbo eiga:

Seniai seniai, prieš mėnesį, o gal prieš du, būrelyje jaunų ir aktyvių Lietuvos studentų buvo tyliai suintegruota idėja – iššūkis ne tik Lietuvos studentams, bet ir moksleiviams. Neilgai trukus visos Lietuvos švietimo sistemos jūroje buvo nustatytos skatintinų tobulinti sričių koordinatės ir pradėtos tilto „studentai – moksleiviai“ statybos. Labiausiai džiugino Vilniaus universiteto fizikos fakulteto „Studentų Mokslinės Draugijos“ radarais aptiktas Lietuvos studentų poreikis dalyvauti savanoriškoje abipusiai naudingo ir vertingo tilto statybų „talkoje“.

Galbūt iki ekonominio sunkmečio spėjome per daug išlepti ir pamiršome, kad giliausias jūras galima perbristi tiesiog su nuoširdžiomis idėjomis, o nuoširdumui, savaime suprantama, nereikia pinigų.

Taigi sumokėję sąskaitas savo nuoširdumu mes, susibūrę dėl idėjos Lietuvos studentai, š.m. vasario 28 d. nutiesėme žaismingą tiltą į Vilniaus vidurinę mokyklą „Lietuvių namai“. „Talkos“ metu stebėjome mokslinius ir šiaip patrauklius šou, žaidėme bei diskutavome, „taškėmės“ po sniegą ir svajojome po žvaigždėtu dangumi, o galiausiai jaukiai sukritę vienas prie kito, vaišinomės arbata, muzika bei jausmais.

• Rezultatai:

„Mūsų šios vienos dienos stovyklos pavadinimas „Studentai – moksleiviams, moksleiviai – studentams“. Ką studentai davė moksleiviams, matyt, visiems aišku peržvelgus šios dienos programą. Tačiau kai kuriems kyla klausimas: ką moksleiviai davė studentams? Man rodos, tai savaime aišku. Pasižiūrėkite į mane ir šiuo metu sugriuvusią aplink mane krūvą vaikų. Tokią tarsi šeimos dvasią yra taip reikalinga kartais pajusti... Be to, aš taip seniai neturėjau galimybės bėgioti nuo sniego gniūžčių, išsidūkti“ iš širdies“. Ar tai ne vertinga? Taigi jūsų jausmai ir galiausiai elemantari patirtis – štai ką jūs, moksleiviai davėte mums, studentams.“

„Programa buvo nuostabi. Fizikai, iliuzionistas, žaidimai, paremti kažkuo neblizgiu, o "pasidaryk pats" ir edukaciniu principu, astronomai, fakyrai – tiesiog „nesveikai“ sveikintini dalykai.

Neįtikėtina, bet dauguma mūsų šiąnakt jus sapnavo! Tuo tarpu ir aš! Man apskritai keista, nes aš nieko nesapnuoju. Retkarčiais... kokį kartą į du mėnesius gal.

Matematikų informacija, kam reikia, irgi „susigulės“ ir tikrai bus naudinga. Ir ta diskusija apie universitetus, manau, super gera. Vien dėl požiūrių skirtumo ir diskusijos formos. Vaikai išgirdo daug minčių ir atsirinks, kas jiems naudinga. Ir tokie pokalbiai tolerancijos lygį kelia.“

„Jei jūs džiaugiatės, tai ką jau kalbėt apie vaikus ir net mokytojus! Dėkoju Jūsų komandai. Žaviuosi ir didžiuojuosi.“

„Neįtikėtina, bet dauguma mūsų šiąnakt jus sapnavo! Tuo tarpu ir aš! Man apskritai keista, nes aš nieko nesapnuoju. Retkarčiais... kokį kartą į du mėnesius gal.“

„Norėjau padėkoti, bet tiesiog nerandu tiek žodžių, kad galėčiau išsakyti savo mintis ir jausmus.“

„Man labai patiko. Užaugusi norėčiau būti astronome.“

„Rytoj mano gimtadienis. Ši diena, šis vakaras – geriausios mano gimtadienio išvakarės.“

• Išvados:

Manome, kad Lietuvoje ypatingai trūksta universitetų bendravimo su moksleiviais. Tokie mokslo populiarinimo, aukštuoju mokslu suinteresuotų moksleivių ieškojimo ir kuravimo projektai Lietuvoje turi būti visų LR piliečių tikslas. Tikimės, kad šis jungtinis Lietuvos studentų projektas paskatins jungtis visus LR piliečius į „talką“, statant vertingus savo rezultatais „tiltus“ į kiekvieną Lietuvos mokyklą ir taip kels švietimo sistemos lygį Lietuvoje.

• Literatūra:

Literatūra??? Jokios literatūros! Tiesiog nuoširdžiai dėkojame Vilniaus vidurinei mokyklai „Lietuvių namai“, jos moksleiviams, savanoriškai sutikusiems dalyvauti studentams, iliuzionistui Tomui Šimkui, fakyrams „Ugnies ženklai“, „Matematikos mokykla gyvenimui“ įkūrėjams, astronomų klubui bei visiems prisidėjusiems prie šio projekto, skirto kuruoti susidomėjusius aukštuoju mokslu moksleivius, populiarinti mokslą bei skatinti mokslo praktiką.

Studentų BLOG`as neriboja tavo laisvės. Jei tu aktyvus studentas, tau rūpi studentiškos aktualijos bei problemos, jei tu fotografuoji, rašai, filmuoji – prisijunk prie mūsų ir aktyviai reikšk savo nuomonę, pasakok apie savo nuotykius, dalinkis patirtimi su kitais studentais.

Studentų BLOG`o narių rašinius galite skaityti čia.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius