Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų patarimai abiturientams (III): apie gyvenimą bendrabutyje

Įstojus į aukštąją mokyklą, daliai studentų atsiranda papildomas rūpestis – kur gyventi? Vieni apsistoja pas gimines, kiti nuomojasi butus, o nemaža dalis renkasi universiteto ar kolegijos siūloma bendrabutį. 15min kalbinti studentai pasidalijo patarimais apie gyvenimą studentų bendrabutyje.
Renovuojami studentų bendrabučiai Saulėtekyje
Studentų bendrabučiai Saulėtekyje / Šarūnės Janušonytės/15min nuotr.

Teisės absolventė Agnė pabrėžia, kad svarbiausia palaikyti tvarką – tiek savo kambaryje, tiek bendrose patalpose. Taip pat gerai yra sutarti su savo kambariokais. Ji priduria, kad šiandien mažai kas mokosi bendrabutyje – daugelis tą daro bibliotekose.

„Ten susikaupti lengviau ir kartu galima mokytis grupėje žmonių“, – sako ji.

Žurnalistiką studijuojantis Justas rekomenduoja neprisivežti tunto rūbų ir indų – nėra tiek vietos, ypač jei gyvensite trivietyje kambaryje.

„Vėliau, pagal poreikį, galėsite atsivežti reikiamus daiktus. Įsikraustę apsižiūrėkite palei liftus aukštuose – išsikraustantys studentai ten palieka vertingų daiktų, kartais net veikiančių šaldytuvų ar mikrobangių!“ – sako studentas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Studentai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Studentai

Ieva, molekulinės biologijos studijų antrakursė teigia, kad net nesvarstė gyventi ne bendrabutyje.

„Pradžioje kambaryje gyvenome trise – nemeluosiu, buvo tikrai ankšta tiek fiziškai, tiek emociškai. Bet tokios patirties linkiu kiekvienam studentui, nes tada perlipama yra per visas galimas komforto zonas, išmokstama toleruoti įvairiausius kambariokų bruožus ir t.t. Ypač per šitą pereiti turėtų patys vieni namuose gyvenę studentai, nes tada atsiveria visai kitas žvilgsnis į žmones ir į sociumą (lygiai taip pat nutiko ir man)

Taip pat suradus daug bendraminčių universitetinėje aplinkoje, gyvenimas bendrabutyje tampa nerealu. Turiu dvi kaimynes, kurios man grįžus po sunkios dienos paruošia vakarienę, einant į parduotuvę visada paklausia, ar ko reikia, palepina arbūzu, šokoladu ar dar kuo. Gyvenant čia, labai lengva komunikuoti ir bendrauti su žmonėmis, kada jie gyvena tiesiog tau už sienos. Būtent dėl to mes su draugėm susibėgam kelis kartus dienoj – dėl mokslų, atstovybės, darbų ir kitų reikalų. Ir tai yra neįkainojamas dalykas, kurio negalėčiau tikriausiai niekada gauti gyvendama bute“, – pasakoja Ieva.

Taikomąją fiziką besimokantis trečiakursis Ignas aiškina, kad studentui reikia tikėtis, kad ne visi kambariokai ir ne visi kaimynai gali jam patikti. Jam teko kelis kartus keisti kambarį penkiaaukščiame bendrabutyje.

„Pirmas kambarys, kuriame buvau apsistojęs, buvo tikrai švarus ir kaimynai buvo labai tvarkingi. Antras kambarys, į kurį buvau persikėlęs gyventi trims mėnesiams – pilnas tarakonų nuodų, nulupti sovietiniai tapetai. Trečias kambarys buvo toks pat kaip antras, bet be nuodų nuo tarakonų. Ketvirtas kambarys – dvivietis. Elektroninėje sistemoje galima keisti savo kambarį į dvivietį, trivietį vienam, dviem arba trims asmenims. Tad visą dvivietį buvau sau pasirinkęs. Aišku, buvo viena maža problema – juodas pelėsis prie lango. Aš buvau apsinuodijęs nuo jų sporų, tad teko naudoti stiprius chemikalus ir pastoviai vėdinti ir, žinoma, tuomet miegoti pas draugus, nes nebuvo įmanoma gyventi chemikalų erdvėje“, – gyvenimo bendrabutyje įspūdžiais dalinasi studentas.

Tai yra neįkainojamas dalykas, kurio negalėčiau tikriausiai niekada gauti gyvendama bute, – pasakoja Ieva.

Pasak jo, bendrabučių kambario plotai yra per maži. Vėliau persikėlus į Saulėtekio šešiolikos aukštų bendrabutį, jis pajuto, kad ten erdvės daugiau ir draugiškesni kaimynai.

„Tačiau yra daugiau triukšmo ir daugiau tarakonų kai kuriose aukštuose“, – šmaikštauja Ignas.

Anot Viktorijos, kuri mokosi italų filologijos, ko tikrai reikės bendrabutyje, tai šaldytuvo.

„Tačiau jį lengva susiveikti, jei esi bendrabučio grupės narys. Kartais pasiseka ir kiti studentai atsikrato jiems nereikalingais daiktais ,palikdami juos prie liftų (bent jau VU 16-aukščiuose bendrabučiuose), o juos tereikia šiek tiek padailinti ir iš karto tampa tinkami naudoti. Tačiau geriausia ieškotis reikalingų daiktų ar baldų būtent grupėse, būna, atiduoda ir už dyką. Kokį kambarį gausit, visada bus staigmena ir kartais nelabai maloni, todėl gali tekti investuoti į kambario remontą, jei jo norisi gražesnio“, – kaip įsirengti kambarį pataria ji.

Shutterstock nuotr./Šaldytuvas
Shutterstock nuotr./Šaldytuvas

Viktorija taip pat pataria nekelti didelių balių bendrabutyje, nes triukšmingi ir nedraugiški kaimynai niekam nepatinka, šitaip galima sulaukti ir įspėjimo iš administracijos ar netgi iškeldinimo, o su kitais tik susigadinsit santykius.

„Taip pat svarbu palaikyti švarą savo kambaryje, kadangi tarakonai – dažnas svečias, ateina iš šiukšlių vamzdžių, kurių niekas nenori atsikratyti, atkreipkit į tai dėmesį. Bet svarbiausia – sutarti su kitais ir netriukšmauti bei laikytis švaros“, – pataria studentė.

Patricija, visuomenės sveikatos magistrantė rekomenduoja apsigyventi bendrabutyje: tai ir pigiau, todėl galima pasitaupyti eurą kitą, be to, sąlygos gana geros. Taip pat, jei ieškosite kompanijos norėdami praleisti smagiai laiką – visada rasite norinčių prisijungti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius