-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų rotacija vėl neįvyko: laukiama lėšų gerai besimokančių studentų studijų kainai kompensuoti

Į 15min redakciją kreipėsi studentas, primindamas kiek primirštą studentų rotacijos klausimą – jo nuomone, atrodo, kad ši studentams aktuali problema tiesiog nugrūsta į kampą. Vis dėlto Lietuvos studentų sąjunga (LSS) ramina – šią vasarą priimtas naujas rotacijos modelis. Pagal naują tvarką studentai bus rotuojami nuo 2017 m.
Mokslai
Mokslai / A.Primost/15min nuotr.

„Kiek suprantu, prieš dvejus metus ar dvejus buvo panaikinta buvusi tvarka, nes prieštaravo Konstitucijai. Ir buvo nustatyta, kad naują tvarką reikia priimti kuo skubiau, bet, deja, jokių žinių“, – skundėsi į redakciją kreipęsis vaikinas

Anot jo, dabar gabūs studentai praranda galimybę mokytis nemokamai, o kai kuriems paliekama galimybė tiesiog „stumti“ laiką. „Susidaro įspūdis, kad visi jau pamiršo apie šią problemą“, – pridūrė jis.

Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Paulius Baltokas 15min sudėliojo visą su studentų rotacija susijusių įvykių eigą.

2014 m. lapkričio mėnesį Konstitucinis Teismas paskelbė iki tol galiojusią rotacijos tvarką prieštaraujančia Konstitucijai. Tuomet Konstitucinis Teismas aiškino, kad studentai besimokantys vidurkiu 5,6 ar 6,4 negali būti vadinami „gerai besimokančiais piliečiais“, o tuometiniame Mokslo ir studijų įstatyme nustatyta tvarka, kad studijų krepšelio netenka studentai besimokantys 20 proc. prasčiau nei kurso vidurkis sudarė galimybes studentams, kurių vidurkis neatitiko visuotinai suprantamos „geras“ reikšmės pereiti į valstybės finansuojamas vietas.

„Tad po Konstitucinio Teismo išaiškinimo nei 2015 m. pavasario semestre, nei 2015/2016 mokslo metais dauguma aukštųjų mokyklų rotacijos nevykdė, kadangi nebuvo tvarkos, kuria galima būtų vadovautis perskirstant finansavimą studentams. Studentų sąjungos duomenimis, vien 2015 m. dėl nevykdytos rotacijos apie 300 studentų prarado galimybę pereiti į valstybės finansuojamas vietas“, – aiškino P.Baltokas.

Vėl tikisi papildomų lėšų iš ministerijos

Kadangi šiemet rotacija vėlgi neįvyko, tikimės, kad Švietimo ir mokslo ministerija išliks nuosekli ir šiemet taip pat skirs papildomų lėšų gerai besimokiusių, tačiau nesirotavusių studentų studijų kainai kompensuoti, – kalbėjo LSS vadovas.

Anot jo, tuomet Švietimo ir mokslo ministerija, atsižvelgdama į studentų reikalavimus atlyginti studentų patirtą žalą dėl nevykusios rotacijos, beveik pasiekė Mokslo ir studijų įstatyme numatytą 10 proc. ribą ir skyrė 4,7 mln. eurų gerai besimokiusių, tačiau nesirotavusių studentų studijų kainai apmokėti.

„Kadangi šiemet rotacija vėlgi neįvyko, tikimės, kad Švietimo ir mokslo ministerija išliks nuosekli ir šiemet taip pat skirs papildomų lėšų gerai besimokiusių, tačiau nesirotavusių studentų studijų kainai kompensuoti“, – kalbėjo LSS vadovas.

2016 m. birželio mėnesį Seime buvo priimtas naujas rotacijos modelis: gerai besimokančiais bus laikomi studentai neturintys akademinių skolų, įvykdę visus studijų programai vertinamuoju laikotarpiu keliamus reikalavimus ir pasiekęs puikų arba tipinį pasiekimų lygmenį.

„Pagal naują tvarką studentai bus rotuojami nuo 2017 m.“, – patikslino P.Baltokas.

Platesnę informaciją apie pasiekimų lygmenis ir naują rotacijos tvarką rasite čia.

ŠMM: sieksime didesnio kompensacijų skaičiaus

Tuo metu švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė 15min teigė, kad geriausiems už mokslą mokantiems bakalauro ir vientisųjų studijų studentams valstybė kompensuoja studijų kainą.

„2015 m. kompensacijos buvo skirtos 9,8 proc. studentų, tam numatyta per 4,8 mln. eurų. Palyginti su ankstesniais metais kompensacijų dalis gerokai išaugo ir beveik pasiekė Mokslo ir studijų įstatyme nustatytą maksimalią 10 proc. ribą“, – sakė ministrė.

Anot jos, kompensacijų dalis pastaraisiais metais palaipsniui didėjo – jei 2012 m. ji buvo 6,18 proc., tai 2014 m. kompensacijos išmokėtos 8,22 proc. studentų.

„Kiek už mokslą mokančių studentų kasmet gauna kompensaciją, priklauso nuo studentų skaičiaus ir biudžeto finansinių galimybių. Padidinti studijų kainos kompensavimą gavusių valstybės nefinansuojamų studentų dalį iki 10 proc. – vienas iš Vyriausybės prioritetų“, – teigė ji.

Pasak jos, numatoma siekti, kad ir šiais metais kompensacijų skaičius būtų kuo didesnis.

Dėkojame skaitytojui už pasiūlytą temą. Turite švietimo temą ir jūs? Pasiūlykite ją, rašydami studentai@15min.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius