Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentų sąjungą tenkina mokslo reformos planas, neapibrėžiantis konkrečių universitetų jungimosi

Tai, kad aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo planas neįvardija aukštųjų mokyklų pavadinimų, nėra blogai, nes turint tokias gaires galima siekti įgyvendinti išsikeltus tikslus, antradienį išplatintame pranešime teigia Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Mažvydas Savickas.
Diplomų įteikimo ceremonija
Studentai / Alfredo Pliadžio nuotr.

„Vertėtų paminėti ir tai, kad konkrečiai neįvardinant, kas su kuo turėtų jungtis, aukštosioms mokykloms paliekama daugiau laisvės tartis, – rašo jis. – [...] Šiuo metu nebėra laiko atidėlioti sprendimą, itin svarbų aukštojo mokslo kokybei. Vilkinant reformos įgyvendinimą, kyla grėsmė, kad galutinis tikslas – studijų ir mokslo kokybės gerinimas – galiausiai taip ir nebus pasiektas, dėl mažėjančio studentų skaičiaus mažės ir kai kurių aukštųjų mokyklų finansavimas, todėl jos bus priverstos užsidarinėti pačios, o tokiu atveju studentams nebus sudarytos galimybės kokybiškai baigti savo pasirinktas studijų programas ir būti konkurencingais specialistais darbo rinkoje, daugelis dėstytojų liks be darbo."

Anot Lietuvos studentų sąjungos, valdžiai nenutraukus jau pradėtų veiksmų dėl aukštųjų mokyklų tinklo optimizavimo, bus sudarytos galimybės efektyviau panaudoti tiek materialiuosius, tiek žmogiškuosius išteklius.

Seimas šiuo metu svarsto universitetų tinklo pertvarkos planą. Palyginti su Vyriausybės pateiktu projektu, šis planas parlamente koreguojamas. Premjeras Saulius Skvernelis ir švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė tvirtina, kad šios korekcijos nereiškia, jog atsisakoma esminių principų.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Saulius Skvernelis, Viktoras Pranckietis, Ramūnas Karbauskis, Eugenijus Jovaiša

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiai registravo naują pasiūlymą dėl universitetų tinklo optimizavimo. Pagal jį, šalyje veiktų po klasikinį universitetą Vilniuje ir Kaune, taip pat šiuose miestuose galėtų veikti technologinių, sveikatos mokslų universitetai, Šiaulių ir Klaipėdos universitetai taptų padaliniais. Šis siūlymas atitinka Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) planą jungtis su Lietuvos edukologijos ir Aleksandro Stulginskio universitetais, taip pat Lietuvos sporto universitetu.

Ankstesniame Vyriausybės plane buvo konkrečiai nurodyta, kaip universitetai turėtų jungtis. Pagal šį planą, sostinėje turėjo veikti klasikinis Vilniaus universitetas ir profilinis Vilniaus Gedimino technikos universitetas, o Kaune – Kauno universitetas, sujungiant šiame mieste esančius Aleksandro Stulginskio, Kauno technologijos, Lietuvos sporto ir Vytauto Didžiojo universitetus, prie jo turėtų būti prijungtas ir Vilniuje veikiantis Lietuvos edukologijos universitetas. Taip pat Kaune turėjo likti vienas profilinis universitetas – Lietuvos sveikatos mokslų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius