-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Studentus papiktino VGTU bendrabučiuose Sausio 13-ąją neiškeltos vėliavos

Sausio 13-ąją neiškeltos vėliavos Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) bendrabučiuose papiktino studentus. Bendrabučių administratorius „Economus“ teigia, kad laikosi galiojančios valstybinės vėliavos kėlimo tvarkos, kuri nenurodo šią dieną iškelti vėliavos. Tuo metu VGTU Studentų atstovybė (SA) tai vertina kaip nepagarbą Lietuvos vėliavai ypatingą šaliai dieną.
VGTU bendrabučiai
VGTU bendrabučiai / 15min.lt skaitytojos Inesos nuotr.

„Mums pranešė patys studentai per socialinius tinklus. Vidinėje visų bendrabučio gyventojų  „Facebook“ paskyroje prasidėjo aktyvi diskusija ir nepasitenkinimas dėl tokios nepagarbos Lietuvos vėliavai tokią ypatingą Lietuvai dieną“, – situaciją komentavo VGTU SA prezidentas Dionis Martsinkevichus.

Vidinėje visų bendrabučio gyventojų „Facebook“ paskyroje prasidėjo aktyvi diskusija ir nepasitenkinimas dėl tokios nepagarbos Lietuvos vėliavai tokią ypatingą Lietuvai dieną. Situaciją komentavo VGTU SA prezidentas D.Martsinkevichus

Vėliavos esą nebuvo iškeltos nė viename iš keturių VGTU bendrabučių. Nuotraukos, anot VGTU SA vadovo, darytos pačių studentų Sausio 13-osios popietę apie 16–17 val.

„Mes vertiname tai kaip eilinį „Economus“ nesugebėjimą valdyti jiems pavestų bendrabučių ir didelę nepagarbą Lietuvos vėliavai. Buvęs bendrabučio administratorius visuomet pasirūpindavo tokiais, atrodo, paprastais dalykais“, – kalbėjo D. Martsinkevichus.

Tuo metu „Economus“ atstovas spaudai Paulius Ugianskis teigė, kad bendrabučių administratorius laikosi galiojančios valstybinės vėliavos kėlimo tvarkos.

„Pagal ją vėliavas prie bendrabučių iškelia vasario 16, kovo 11 ir liepos 6 dienomis. Vadovaujantis valstybės nutarimu, sausio 13-ąją Lietuvos valstybės vėliavą privaloma iškelti tik prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų“, – teigė P.Ugianskis.

Vis dėlto, anot jo, jei bus išsakyti pageidavimai ir pritars universiteto vadovybė, vėliavos prie bendrabučių gali būti keliamos ir kitomis atmintinomis dienomis.

Įstatymas nenurodo iškelti vėliavos per Sausio 13-ąją

15min.lt primena, kad Lietuvos Respublikos valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymas nurodo, kad „valstybės švenčių dienomis Lietuvos valstybės vėliava keliama prie, virš ar ant šių pastatų: prie kitų valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų, kitų įstaigų, įmonių ir organizacijų, nesvarbu, kokia jų nuosavybės forma, taip pat gyvenamųjų namų“. Valstybės švenčių dienos, anot šio įstatymo, „su Lietuvos valstybingumu susijusios švenčių dienos, kurios yra įvykių, turėjusių išskirtinę reikšmę Lietuvos valstybės sukūrimui ir nepriklausomybei, datos: vasario 16-oji – Lietuvos valstybės atkūrimo diena, kovo 11-oji – Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena, liepos 6-oji – Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) diena“.

Tuo metu 2009 m. rugpjūčio 19 d. Vyriausybės nutarime Nr. 842 nurodoma, kad Lietuvos valstybės vėliava prie, virš ar ant valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų iškeliama šiomis atmintinomis ir kitomis dienomis:

  • sausio 1-ąją – Lietuvos vėliavos dieną;
  • sausio 13-ąją – Laisvės gynėjų dieną;
  • vasario 24-ąją – Estijos nepriklausomybės dieną;
  • kovo 29-ąją – Lietuvos įstojimo į NATO dieną;
  • gegužės 1-ąją – Lietuvos įstojimo į Europos Sąjungą dieną;
  • gegužės 9-ąją – Europos dieną;
  • birželio 14-ąją – Gedulo ir vilties dieną (su gedulo ženklu);
  • birželio 15-ąją – Okupacijos ir genocido dieną (su gedulo ženklu);
  • liepos 15-ąją – Žalgirio mūšio dieną;
  • rugpjūčio 23-iąją – Europos dieną stalinizmo ir nacizmo aukoms atminti ir Baltijos kelio dieną;
  • rugpjūčio 31-ąją – Laisvės dieną;
  • rugsėjo 23-iąją – Lietuvos žydų genocido dieną (su gedulo ženklu);
  • spalio 25-ąją – Konstitucijos dieną;
  • lapkričio 18-ąją – Latvijos nepriklausomybės dieną;
  • lapkričio 23-iąją – Lietuvos karių dieną. 

Skaitytojos Inesos atsiųstų nuotraukų galeriją žiūrėkite spustelėję čia.

Studentiškas naujienas sekite socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Čia verda studentiškas gyvenimas!

Dėkojame skaitytojai Inesai už atsiųstas nuotraukas ir pasiūlytą temą. Turite vaizdo medžiagos, nuotraukų ar aktualią temą studentams ir jūs? Siųskite viską e. Paštu studentai@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius